Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Пригоди продовжуються: «Відьми за кордоном»!
Random
Всесвіт Дискосвіту — всеохопний. Террі Пратчетт створив окреме місце (ще задовго до Ролінґ), куди можна втікати після важких робочих днів. Адже цей світ абсолютно не схожий на будь-що з інших запропонованих альтернатив читацького перебування.
 
«Відьми за кордоном» — третій роман з циклу «Відьми» Террі Пратчетта, де автор зі звичною йому сатирою та гумором висміює людські недоліки через призму героїв твору.
 
Ми знову зустрінемось із тандемом відьом Бабунею Дощевіск та Тітунею Оґґ, 
а також молодою кровю – Маґрат Часник.
 
У цьому шаленому коктейлі читацьких видовищ вам слід чекати на: одну чарівну паличку, далеку країну Ґеною, злодюжку та десяток пригод відьомської трійці, що вирушить на порятунок королівства.
 
Але зараз все по черзі.
 
Обов’язки феї-хрещеної
 
Історія розпочинається зі смерті феї-хрещеної Бажени Пустко. Наприкінці життєвого циклу чарівниця віддає магічні обов’язки молодиці Маґрат Часник. Тепер вона — фея-хрещена дівчини Елли з далекої Ґеної, яку прагнуть віддати заміж не з власної волі. Зона відповідальності Маґрат — подолати мільйони кілометрів задля перешкоджання шлюбу Елли.
 
Однак на шляху у надважливій справі стають дві могутні відьми-подружки померлої Бажени, які прагнуть допомогти Маґрат, — Тітуня та Бабуня. Разом вони вирішають з Ланкру до Ґеної, аби врятувати Еллу.
 
 
Нещасливо щасливе королівство
 
Друга сюжетна лінія бере початок у Ґеної. Королівство славиться пишними балами та прийманнями простолюду в короля, однак мешканці країни лишаються нещасними. На арені сюжету також зявляється лиходійка Ліліт, яка влаштовує театральну виставу замість звичайних життів у королівстві. Жінка прискіпливо стежить через дзеркало за пересуваннями трьох відьом та намагається зашкодити їм будь-яким чином завадити Еллі одружитися з принцом.
 
А ще у розповіді слід підготувати себе до неочікуваного сюжетного перевороту, що змусить вас по-новому поглянути на персонажів.
 
Пратчеттівське божевілля
 
На мій погляд, ми читаємо Террі Пратчетта не заради глибокого сюжету та вишуканої мови. Цільова аудиторія смішного фентезі — не сноби чи фанати Джойса (однак, їм зовсім не заборонено теж спробувати на смак англійський гумор). Читач Пратчетта — типова людина, яка втомлюється від буденного життя та прагне вирватись хоча б на кілька сторінок до божевілля, абсурду та недитячої казки.
 
Кожна героїня з «Відьом за кордоном» вирізняється своїм неповторним характером.
 
Тітуня Оґґ здивує вас своєю особливою любовю до спиртних напоїв, жартів, листування із сином та кота Ґрібо.
 
Бабуня (Есме) Дощевіск — ще та азартна гравчиня, трохи цинічна, але справедлива та сильна жінка, яка може витримати будь-які виклики долі.
 
 
Маґрат Часник чіпляє своєю щирістю та бажанням довести власну самостійність і незалежність від двох старших компаньйонок. Протягом всієї подорожі дівчина відчайдушно бореться за ставлення до неї як до рівної відьмам. Окрім цих рис, її вирізняє притаманна юним дівчатам романтичність та легкість. Коли ти спостерігаєш за вчинками героїні, то з легкістю в голові вимальовуються окремі епізоди з власного життя, де кожен із нас поставав на місці Маґрат.
 
Кому читати?
 
Оскільки «Відьми за кордоном» вже третя книга з циклу «Відьми», то найперше — тим, хто вже знайомий із першими двома романами, «Віщі сестри» та «Право на чари».
 
Хоча сюжети є окремими та незалежними одне від одного, все ж варто починати знайомство з Дискосвітом саме у хронологічному порядку принаймні одного циклу.
 
А ті, хто досі вагається, братися за Пратчетта чи ні, мають памятати про три залізні причини цінності його літератури:
 
1. Англійський гумор може бути смішним. Пратчетт спростував усі стереотипи щодо англійського вміння жартувати. Він робить це майстерно, талановито та аж ніяк не клішовано.
 
2. Відпочинок. Література має розслабляти після важкого робочого дня. Втомилися — читайте пратчеттівське фентезі.
 
3. Унікальне фентезі. Ми знаємо про Гаррі Поттера та Відьмака. Однак якщо ті книжки тісно переплітаються одна з одною по сюжету, то історії Пратчетта — більше про незалежність та самостійність. Вам не треба одразу концентруватися на всіх книжках циклу. Достатньо приділити увагу одній книжці у 300 сторінок, аби потім не відчувати внутрішній дискомфорт через незавершеність сюжету та довге очікування наступної частини.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage