Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Про що розповість «Енциклопедія неуків»?
Random
Є ситуації, коли імена відомих людей звучать для нас суто як назва малобюджетного фільму: без жодних асоціацій та уявлення про цей продукт. Ми знаємо всі останні плітки про Кайлі Дженнер, знаємо причину розлучення та возз’єднання Майлі Сайрус з її коханим, проте постаті Дебюссі та Едісон й досі залишаються пустим звуком у наших вухах. А останній, між іншим, у віці дев’яти років покинув школу та облаштував у підвалі будинку власну лабораторію для досліджень. Ну а згодом, звісно, світ побачив електричну лампочку, фонограф та першу електростанцію. «Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв» — це розлогий екскурс по всіх ключових персонах, що змінили світ. Вона навчає, розважає та сто відсотків надихає.
 
 
Народження ідеї
 
Енциклопедія не є продуктом власного виробництва. Над створенням книги працювали одразу троє французьких митців: Жан-Бернар Пуї, ілюстратор Серж Блох та ідейний керівник Анн Бланшар.
 
Концепція книги проста: автори хотіли показати 26 різних доль видатних митців з різних галузей, які попри всі складнощі, поневіряння та кпини соціуму зуміли досягнути всесвітнього визнання.
 
«Вдома й на роботі ніхто не вірив у них. Їхня бунтівна вдача викликала лише обурення. А вони як не куняли собі десь біля теплої батареї, то нестримно кидалися на всі боки, перш ніж знайти свій шлях чи відчинити саме ці двері. Згодом історія увінчала їх славою й охрестила геніями».
 
Коротко й лаконічно автори подають нам портрети Лінкольна, да Вінчі, Дюми та інших. Мінімум води й максимум суттєвої інформації для загального розвитку.
 
 
Також особливої уваги заслуговує художнє оформлення. Просякнуті іронією зображення митців, безліч прихованих посилань до біографій великих постатей та власне головні шедеври творчості персонажів — усе вміщено на сторінках енциклопедії. Чого вартий один тільки портрет да Вінчі з відчиненою черепною коробкою, де ховається мозок художника. І така вся енциклопедія!
 
Книга — забавка?
 
Коли я починала читати книгу, то спершу залізла в Інтернет, аби почитати враження інших. Такого здивування в мене не було давно. Більшість була незадоволена малою кількістю інформації про митців та стилем її викладення. До того ж, ще певний відсоток рецензентів не міг зрозуміти, на кого орієнтовано енциклопедію, адже, на їхню думку, для дітей вона заважка, а для дорослих — запроста.
 
Проте якщо відкинути всі суб’єктивні думки та оцінювати книгу так, як її позиціонують автори, то ми отримаємо розважливу енциклопедію в іронічному стилі, що не обтяжує мозок непотрібними деталями з біографій та пропонує читачу лише демо-версію. А вже після ознайомлення з короткою історією життя читач вирішує самостійно: цікавить його шлях Пікассо та зародження кубізму в живописі чи ні.
 
 
«Енциклопедія для неуків» — це поєднання кумедного з повчальним. Укладачка Анн Бланшар намагалася знайти ту золоту середину, що розділяє нудний підручник з історії та неперевірені статті з Інтернету. Матеріали про видатні постаті викладено легко та невимушено, а ще, до речі, часто ми можемо читати розповідь про головного героя від першої особи. Тож не варто дивуватися, що на сторінках енциклопедії можна ознайомитись з біографією Бонапарта від нього ж самого.
 
Вікових обмежень книга не має теж. Деякі факти можуть бути відомими для 30-річної людини, але чи знає вона, що в 13 років Джек Лондон кинув школу та почав працювати на консервному заводі по 18 годин на добу?
 
Чому варто прочитати «Енциклопедію неуків, бунтівників та інших геніїв»
 
1. Вона цікава.
Взагалі-то, цією причиною можна було б й завершити перелік. Енциклопедій зараз безліч: для дітей та дорослих, про космос, тварин, харчування, для мам та підлітків. Але енциклопедія особистостей — дійсно щось нове на ринку літератури.
 
 
2. Вона стильна
Витриманий іронічно-кумедний стиль надає книзі певного шарму та «родзинки». Читач не відчуває певного дисонансу, адже в енциклопедії «від» і «до» дотримані сучасні та тематичні оформлення. Окремі оплески ілюстраторам.
 
3. Вона не терпить вікових обмежень
Дорослий знайде ті деталі, про які не пишуть академічні підручники. Діти відкриють світ людей, які змінили хід історії та залишили після себе культурну спадщину.
 
 
Запрошуємо переглянути нашу добірку енциклопедій за посиланням

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage