Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Про нескінченні світи Фантазії
Random
Побачивши книгу Міхаеля Енде «Нескінченна історія», особливо першу сторінку книги із дзеркальним відображенням назви крамниці «Антикварні видання. Власник – Карл Конрад Кореандер», одразу згадала кілька епізодів старої екранізації книги. У дитинстві ця історія справила на мене неабияке враження, вона здавалась захоплюючою і шалено цікавою. Зараз я маю інший погляд на цей твір, проте враження не надто змінилися.
 
І так, що я можу сказати про «Нескінченну історію»? Ця товста книжка з чудово оформленою обкладинкою (до речі, знову робота Творчої майстерні «Аґрафка») «нафарширована» безліччю героїв і подій та має дууууже заплутаний сюжет. Перше, на що відразу звертаєш увагу, - це назви всього та імена діючих осіб (деякі з них я заледве вимовила). Направду, тільки геніальні уми та справжні фантазери здатні створити таку палітру назв, які водночас лякають і зацікавлюють, але при цьому відповідають образам персонажів.
 
«Нескінченна історія» - це книга росту над собою, розвитку та шляху, на якому весь час з'являються якісь «горбики» і неочікувані повороти. Спершу така доля спіткає всіх мешканців Фантазії, потім - Атрею у його пошуках рятівника фантастичного краю, а далі і Бастіяна – «маленького людського хлопчика» (звучить, як у фільмі жахів), який шукає себе істинного, своє щастя. І, як і має бути в казці, усі ці пошуки закінчуються «happy endом».
 
Зрозуміло, що обравши у герої своєї книги дітей, автор робив ставку саме на дитячу цільову аудиторію і на Фантазію. Тобто уявляють і вигадують зазвичай діти, вони мають змогу відчути себе володарем книги і персонажем історії. Але досить дивно бачити такі героїчні образи дітей, сповнених сміливістю, мужністю, силою тощо (хоча, може саме діти і є найсміливішими серед нас….).
 
Артею - цілеспрямований хлопчик, який без зайвих запитань виконує місію, яку на його плечі поклала Дитинна Царівна. Бастіян - спершу несміливий і наївний, а потім надто егоїстичний і самонадійний рятівник Фантазії з часом розуміє своє «Істинне Прагнення» й усвідомлює, що і людський світ не залишився без надії. Фантазія населена незліченною кількістю істот. І хоча кожен із них вніс свою лепту у формування «Нескінченної історії», згадувати їх не буду (читайте самі ;)).
 
І, мабуть, найважливіше, що заховане за словами Міхаеля Енде: Фантазія та людський світ нерозривно пов’язані, і чим багатшим є світ Фантазії, «тим менше неправди накопичується у світі людей, тим він кращий. Іноді наші світи руйнують один одного, але ж вони можуть один одного розвивати, робити прекраснішими». От і розумійте, як хочете, але не забувайте хоч іноді пофантазувати та повигадувати…

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage