Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Позаду льодовні» Енн Файн: усвідомлення змін
Random
«Позаду льодовні» – книжка не про дорослішання підлітка, а про усвідомлення цього. Таких книжок менше, бо значно легше написати про події, які просто змінять підлітка. А для того, щоби показати розвиток особистості, психологічні аспекти, сприйняття дорослішання, автори мають заглиблюватися у внутрішній світ підлітка. Британська письменниця, Енн Файн, зробила це.
 
Лідія Яцкова, Букмоль
 
Вона написала історію про Томаса і його сестру-близнючку, Касс. Вони нероздільні, але у них різні характери та здібності. Томас не намагається навчитися того, що вміє Касс, а Касс – того, що вміє Томас. Бо вони зажди поруч і допомагають одне одному. Наприклад, Томас не розрізняє, яка з пар чобіт його, бо Касс першою хапає свою. А Касс доведеться до скону мучитися з нерозв’язними ковзними вузлами.
 
Томас із Касс зовсім не заслуговують на приниження батьків, які, напевно, і самі не знають, чому вони це роблять.
 
Близнюки  живуть на фермі батька, слідкують за садівником Джеймісоном та рятують усю живність, яку той жорстоко знищує. Батьки Томаса та Касс тільки те й роблять, що принижують їх. Вони сліпо вірять у те, що їхні діти «трохи несповна розуму чи глухуваті». Касс реагує відповідно: нападає та сперечається, а Томас – мовчить і терпить. Вони поводять себе як звичайні діти – потрапляють в халепи, не хочуть робити те, що їх змушують. Томас із Касс зовсім не заслуговують на приниження батьків, які, напевно, і самі не знають, чому вони це роблять.
 
У шість років вони вигадали особливий Список, до якого записують прогріхи, якими їх наділяють дорослі. Вони кажуть: «Незграба, грубіянка», а Томас із Касс записують це у блокнот у льодовні. Льодовня – це приміщення, де колись зберігалися з льодом продукти. Зараз вона покинута, захована від усіх, і зберігає тільки Список.
 
У Списку всі мої вади, образи та слабкості зберігалися, немов колекція чорних висушених метеликів, акуратно пришпилених рядочками. Щойно я їх занотовував у Список, вони більше не могли злітати і пурхати в мене над головою.
 
Але звичне життя близнюків закінчується, коли Касс змінюється та віддаляється від брата.
 
Дорослішання підлітків зображується стереотипно: Касс крутиться перед дзеркалом, вішає на стінку своєї кімнати плакати з красивими тілами та починає користуватися косметикою. Водночас, Томас, коли дорослішає, починає більше працювати та відчуває обов’язок виконувати роботу на фермі. Крім того, з ним радиться батько щодо важливих питань.
 
До теми. Купити книгу «Позаду льодовні»
 
Томас не усвідомлює, що також змінюється, проте це бачать люди довкола. Єдине, що він помічає, що Касс стає невпізнанною та чужою, але чому так відбувається, Томас не розуміє. Крах їхнього світу показано через описи важливих дрібниць та почуттів. Томас зосереджений на своїй самотності, першому коханні, заздрощах та інших нових для нього емоціях і почуттях. Він закривається, стає невпевненим, не знає кому вірити. Але скоро Томас розуміє причини вчинків та поведінки сестри. Він приймає те, що він і вона підуть різними шляхами.
 
Немає нічого страшного в тому, щоби не усвідомлювати змін, бо невдовзі все стане на свої місця.
 
Стиль Енн Файн в увазі до дрібниць, які роблять текст об’ємним і живим. Утім, часто сама мова є доволі штампованою, з фразами на кшталт: «Накрило хвилею гніву».
 
«Позаду льодовні» не відкриває істину і не перевертає світогляд. Вона показує, що переломний період настає в житті кожного та кожної і що його не треба боятися.
 
Роман «Середина світу» Андреаса Штайнгьофеля, який також з’явився у «Видавництві Старого Лева» – книжка-близнюк повісті «Позаду льодовні». Історія розказана від імені хлопця, який має сестру-близнючку, що так само стає братові чужою. У романі піднімаються ті ж проблеми стосунків із рідними та з самим собою.
 
Складається враження, ніби історії про близнюків з’являються тоді, коли письменники хочуть розказати щось незвичне. І «Тринадцята казка» Діани Саттерфілд, екранізована «Подвійна Лоттхен» Єриха Кестнера, серія «Близнюки із Ласкавої Долини» Френсіс Паскаль та ще незліченна кількість історій доводить це.
 
«Позаду льодовні» не відкриває істину і не перевертає світогляд. Вона показує, що переломний період настає в житті кожного та кожної і що його не треба боятися. Немає нічого страшного в тому, щоби не усвідомлювати змін, бо невдовзі все стане на свої місця.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage