Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Полоз Єлизавета
Повернення природного мислення: Мапа думок та її нескінченні можливості
Random
Інноваційна форма конспектування, ефективна система запам’ятовування, новий спосіб мислення — мапи думок швидко еволюціонували, переживаючи кожен із цих етапів, щоб врешті-решт стати всім й одразу та вивести можливості людського мозку на новий рівень. Винахідник і активний прихильник мапи думок Тоні Б’юзен через майже 60 років після першої презентації застосування мапи думок вирішив написати докладний посібник, який допоміг би повною мірою розібратися у створенні та ефективності використання своєї ідеї.
 
Що ж таке мапа думок і чому вона ефективна?
 
Простими словами, це діаграма з центральною ключовою темою, предметом розгляду (слово та/або зображення), від якої гілками виходять теми побіжні, основні складові ключової теми, які також мають власні розгалуження. Головними особливостями мапи думок є використання кольору та зображень, які викликатимуть певні асоціації, а також мінімальна кількість слів, які виражатимуть лише найголовнішу суть теми, що розглядається. Створюючи мапу думок, ви активізуєте обидві півкулі мозку: ліву, коли аналізуєте та систематизуєте інформацію, і праву, коли вмикаєте уяву та творче мислення, тому ваш мозок працює на 100%.
 
Ціна у Спільноті Старого Лева
154 грн
Зареєструватися
Насправді ефективність мап думок не стільки в самих мапах, як у процесі їхнього створення. Є певні правила складання мап. Наприклад, на одній гілці має бути лише одне основне слово, що максимально відображає тему/ідею. Для того, щоб обрати це слово — влучне, промовисте, найголовніше, — потрібно ретельно проаналізувати тему, про яку йдеться. А потім підібрати до нього найбільш підходяще зображення. Тобто в результаті у вас на мапі лише слово та невеликий малюнок, але коли ви подивитеся на них, вони викличуть безліч асоціацій і думок, що ви вже колись опрацьовували, що закарбувалися у вашій пам’яті. Тому мапи й найбільш ефективні для людини, яка її створювала, бо мислення у кожного різне, й асоціативні зв’язки також можуть різнитися, зважаючи на особистий досвід.
 
Тоні Б’юзен переконаний, що використання мап думок більш природний для нас спосіб мислення, бо навіть нейроні зв’язки нашого мозку — радіантні, і мислення наше також радіантне. Це легко перевірити. У книжці є схожий приклад, але давайте візьмемо інше слово. Наприклад, яблуко. Які думки в вас виникнули, коли ви прочитали це слово? Можливо, ви одразу намалювали собі в уяві червоне достигле яблуко? Або згадали біблійську легенду про Адама і Єву? Н’ютон? Айфони? Безліч варіантів. Але навряд ви побачили просто слово, надруковане літерами абетки, правда ж? Це і є радіантне мислення — скупчення великої кількості асоціативних зв’язків навколо одного предмета.
 
«Використання кольору, образності та візуалізація зв’язків у мапі думок є неформальними і природними — і це важлива умова її дієвості».
 
Чи справді «Мапа думок» — докладний посібник?
 
Якщо ефективність мап думок ви відчуєте, лише навчившись їх створювати, практичність книжки ви зможете оцінити, лише прочитавши її. Я прочитала. Тому можу одразу сказати, що всі основні моменти й особливості створення мап думок Тоні Б’юзен легко й невимушено використав для написання книжки: різні кольори для кожного розділу для легшого пошуку та сприйняття, виділення головних думок, гра з форматами та шрифтами, висока наочність матеріалів (купа прикладів створених мап думок, окремі розділи для можливих сфер їхнього застосування, історія та дослідження мап думок), велика кількість практичних завдань та ігор, відгуки людей, що досягли успіху завдяки створенню мап думок. Усе це сприяє довірі матеріалам та мотивації до створення своєї першої мапи думок.
 
 
Із чого почати та для кого взагалі потрібні мапи думок?
 
Тоні Б’юзен не полінувався і навіть створив окрему табличку, де виписав 99 найпопулярніших варіантів застосування мапи думок, поділивши їх на основні категорії: дім, робота, освіта, творчість, здоров’я та пам’ять. Ви можете обрати будь-яку з них. Але мені здається, що перші кроки легко зробити, створивши мапу думок для планування тижня. Їх може створювати кожен і кожна. Вам необов’язково вміти добре малювати — ви створюєте мапу для себе, для самоорганізації, просто зробіть її зрозумілою для вас особисто й насолоджуйтеся результатами.
 
«Мапи думок допомогли мені підготуватися до шкільних іспитів. Тоді вони радше нагадували павукоподібні, багатоколірні діаграми, яким бракувало структури й описовості. Однак вони були значно ефективніші, ніж конспект».
 
Крім того, я вважаю, що ви так само можете навчити своїх дітей створювати мапи — навіть ті ж плани на тиждень. По-перше, це розвиває увагу, пам’ять, і набагато веселіше звичайних розкладів. По-друге, тижневі мапи навчать дитину самотужки підпорядковуватися часу та слідкувати за своїми обов’язками, розвине у ній дисциплінованість та організаційні навички. По-третє, ви зможете зняти з себе частину клопотів і виховати самостійну та впевнену в собі особистість. Ви не встигнете озирнутися, а ваша дитина вже використовуватиме мапи для шкільних занять.
 
Тож, якщо ви давно хотіли покращити свою пам’ять, вивчити іноземну мову, структурувати своє життя, навчитися планувати святкові події або розібратися у власних почуттях, «Мапа думок» допоможе почати. Головне почати!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage