Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Подружитися зі своїми страхами та знайти скарб: гайд Аліси Андерсен
Random
«Найкраще ніколи не станеться,
якщо не поставиш все на те,
що в кінці тебе чекає справді щасливий фінал»
 
А ви пам’ятаєте, чого боялися у дитинстві? Можливо, волохатих павуків, або дивакуватих клоунів, чи темної кімнати, де під ліжком могли оселитися монстри? Страх – цілком природна емоція як для дитини, так і для дорослого. Проблеми виникають тоді, коли страхи заважають повноцінно жити і розвиватися. Потрібно боротися зі своїми страхами чи краще з ними подружитися? Відповідь на це питання ми дізнаємося із книги Турюн Ліан «Аліса Андерсен не плаває», яка нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева».
 
«Аліса Андерсен не плаває» – друга книга трилогії відомої норвезької письменниці Турюн Ліан. У 8-річної Аліси починаються літні канікули, і дівчинка у передчутті неймовірного, прекрасного, чарівного й дивовижного відпочинку. Безліч вільного часу, гарна погода, ігри та розваги, а ще й вони з Іваром (її однокласником) умовились, що відтепер є най-найкращими друзями!
 
«НАЙКРАЩІ друзі, – роздумує Аліса і так радіє, що аж шаріється і мусить сховати обличчя в нічну сорочку, хоч в кімнаті вона сама».
 
«… Аліса передчуває, що її чекають найкращі літні канікули у всенькому її житті».
 
Аж тут, як грім серед ясного літнього неба: її сім’я вирішує їхати на відпочинок до моря! А як же Івар? А раптом, доки Аліса буде далеко, він знайде собі іншу подружку?! От халепа! Та й це ще не все! Татові Аліси приходить ідея навчити доньку плавати! Алісу, яка дуже-дуже сильно боїться води та усіх тих істот, які можуть знаходитися на дні моря!
 
Аліса надзвичайно чутлива дитина, у неї багато сумнівів, вагань і страхів, про які вона не наважується розповісти навіть своїй родині. Дівчинка звикла тримати свої переживання у собі, фантазувати та малювати в уяві картини: як прекрасні, так і страхітливі.
 
«Алісі легко зводити бар’єри. Вони схожі на невеликі скляні кулі, які ти спершу добряче трясеш, а тоді всередині здіймається і розлітається сніг… Всередині кулі вона може мріяти, вигадувати, гомоніти сама зі собою у спокої. Аліса часто вважає, що вона сама є для себе найкращою компанією. Принаймні коли поруч немає Івара. А його немає».
 
Разом із Алісою Андерсен читачі пройдуть шлях від невпевненості в собі, тривожності та страхів до розуміння, що бути собою, приймати себе таким, який ти є, – це класно! Але, крім цього, корисно розширювати свої горизонти, йти через сумніви та переживання до чогось нового та цікавого! Аліса розуміє, скільки навколо неї є всього недослідженого, таємничого, загадкового, і такого прекрасного! Скільки всього вона ще не бачила, не вивчала, не чула і не відчувала! Але якщо всього боятися – виникає відчуття, що життя проходить повз тебе. 
 
«Рятуйте. Здається, мене переслідують, – думає вона (Аліса) і оглядається довкола. – Але тим переслідувачем є водночас я сама. Немов два в одному. Хоча це вже звично для мене – так почуватися».
 
Аліса Андерсен вчить нас бути собою, але при цьому розширювати зону комфорту. Йти вперед. Хай повільно, малесенькими кроками. Можливо, інколи навіть вертатися назад. Але йти. І пізнавати цей прекрасний, різнобарвний, багатогранний світ. Адже скільки сил, енергії та натхнення з’являється, коли страх стає тобі другом, а не ворогом. Ти отримуєш тоді неймовірний запас радості, щастя та відчуття тріумфу, віру у власні сили та можливості. Тобто, справжній скарб.
 
 
Ця історія про те, що ми усі такі різні, і у той же час, маємо схожі переживання, тривоги і бажання. Бути інтровертом – нормально. Відчувати страх – цілком природно. Але як класно (і правильно) поділитися із рідними своїми сумнівами, і з їхньою допомогою подружитися зі своїми страхами. Звернутися за допомогою до тих, кому довіряєш – це найбільший прояв крутості та сміливості. 
 
«Ті, хто здаються, нічого не варті, а добрі перемагають»… – робить висновок Аліса.
 
А ще дуже приємно розповідати друзям гарні звістки. Коли ділишся радістю із справжніми друзями – вона тільки примножується. Хоч між Алісою та Іваром були сотні кілометрів, вони відчували підтримку одне одного. Справжній друг – це той, хто з тобою на одній хвилі, навіть якщо ви далеко одне від одного.
 
А як буде далі розвиватися їхня дружба – дізнаємося згодом, у заключній частині трилогії про Алісу Андерсен. Дівчинку, яка показує нам, як це – долати страхи та втілювати мрії, залишаючись при цьому собою.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage