Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Почуйте німий крик
Random
Світлана Семенова, читачка ВВС Україна
 
У книзі Андрія Бачинського "140 децибелів тиші" розповідається про юного й талановитого піаніста Сергія Петрину, який у автомобільній аварії втратив не тільки сімʼю, а й слух.
 
Автор описує його шлях до нового себе, подолання зневіри в людей і світ загалом. Читач спостерігає, як хлопець бореться з несправедливістю й відновлює в собі бажання жити. У цьому йому допоможе мала Яринка, Микола Павлович, Василь Степанович і Вадим Андрійович.
 
Книга вражає своєю безпосередністю, життєвістю. У ній вдало переплітаються оптимістичні й песимістичні нотки. Після прочитання книги задумуєшся хто ж насправді глухий – люди з порушенням слуху чи ми, особи, які не хочуть ані чути, ані бачити чужих проблем? Бачинський підіймає найбільшу проблему нашого світу – байдужість.
 
Згодна, ми не можемо допомогти всіх, але ми можемо допомогти одному й дати надію іншим. Дуже влучно сказав герой твору Вадим Андрійович: "…якщо кожен із нас роззирнеться навколо й допоможе хоча б одній дитині, яка потребує підтримки, то й це вже не мало. Рятуючи одну дитину, ти рятуєш цілий світ!".
 
У книзі порушені такі вічні проблеми, як злочину й покарання, батьків і дітей, справедливості й беззаконня, байдужості й співчуття та інші.
 
Герої твору цікаві, різних соціальних сфер, але вони схожі тим, що так чи інакше проявили небайдужість до чужої проблеми. Деяких із них хотілося б розглянути детальніше. Зовнішній опис майже відразу забувається, тому що вся увага зосереджена на їх психологічному портреті.
 
Почнемо з головного героя Сергія Петрини. Молодий хлопець, який здатний робити дорослі вчинки. У більшості випадків, зовсім не подумавши про наслідки. Ми бачимо в семикласнику дорослу людину, яка здатна боротися й захищати те, що любить і що для нього важливе й дороге.
 
Вадим Андрійович – професор права. Чоловік, який почав допомагати Сергію просто, тому що стало шкода хлопця. Він не пройшов мимо чужої біди.
 
Микола Павлович – завуч, сурдо-перекладач інтернату. Людина з великої літери. Він намагався допомогти всім знедоленим, ніхто не залишався без його уваги й підтримки. На таких людях будується все те добро, що є в нашому світі. Якби кожний із нас мав хоч десять відсотків того прагнення допомогти, що було в Миколи Павловича, у світі не було б стільки негативу й зла. Саме таких, як він хочеться частіше зустрічати й наслідувати.
 
Василь Степанович – директор інтернату. Він чимось схожий на Миколу Павловича, теж переймається за всіх своїх вихованців, але йому трішки бракує сміливості й впевненості у своїх силах. Я впевнена, що такі люди, як завуч і директор інтернату, можуть змінювати наш світ на краще й руйнувати кайдани несправедливості.
 
Негативних персонажів не хочеться аналізувати, тому що вони звичні. Звичайні злодюжки, п'яниці й моральні почвари.
 
Книга написана цікаво, доступною мовою. Чогось не зрозуміти просто нереально. Деякі вжиті жаргонізми допомагають нам краще відчути атмосферу того чи іншого місця в якому опинявся Сергій. Досить точно описаний побут дітей, котрі мають проблеми зі слухом. Можна також ознайомитися з дактилем – абеткою для глухих. Запам’ятовуєш, що "Л" - це опущені вниз два розкриті пальці, "О" - нагадує знак "окей" і таке інше.
 
Книга закликає нас бути не байдужими до чужих проблем, звертати увагу до проблеми порушення слуху в дітей не тільки в Міжнародний день глухонімих, а в звичайні дні.
 
Також звертається увага читача на долю цих людей. Дійсно шкода, що нормально влаштуватися в цьому житті можуть одиниці. На жаль, держава не вживає реальних заходів для зміни цього.
 
У підсумку хотілося сказати, що такі книги як "140 децибелів тиші" Андрія Бачинського конче необхідні суспільству. Після таких творів хочеться боротися з несправедливістю й своєю власною байдужістю.
 
Рекомендую всім прочитати "140 децибелів тиші" Андрія Бачинського.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage