Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Освіта: тенденції та перспективи 2015 року
Random

Inc 

За останніми даними CB Insights*, у 2014 році кількість інвестицій у розробку та розвиток освітніх технологій по всьому світу зросла на 55%, у той час, коли державне фінансування у багатьох країнах опинилося під тиском, а подекуди й зменшилось. Компанія «Global Industry Analysts» (GIA), яка займається маркетинговими дослідженнями, прогнозує, що у 2015 році популярність он-лайн навчання та технологічних нововведень в освіті суттєво зросте.

Які ж зміни у системі освіти пророкують провідні аналітичні та технологічні  компанії  світу?

1. Корпоративне он-лайн навчання.

Кожна компанія, зацікавлена у своєму розвитку, буде вкладати кошти у підвищення кваліфікації своїх працівників. А корпоративні он-лайн курси дають змогу вивчати те, що потрібно та цікаво у будь-який зручний час та у комфортних умовах. Це дає змогу  уникнути надмірних затрат часу на неефективне просиджування на аудиторних лекціях.

Фахівці з Інституту Клейтона Крістенсена (США) переконані, що кількість корпоративних он-лайн курсів збільшиться.  Інша компанія -  «Roland Berger Strategy Consultants» - зазначає, що цей ринок до 2017-го зростатиме на 13% щороку. Корпоративне он-лайн навчання - відносно нова галузь, від якої можна очікувати нових моделей та відкриттів вже у поточному році. 

2. Вимірювання рівня знань.

Логічно, що вкладаючи кошти у корпоративне навчання, компанії захочуть оцінити його результат. Тому, за твердженням Інституту Клейтона Крістенсена, ще однією важливою тенденцію у розвитку навчальних технологій стане розробка системи вимірювання знань та навичків. Це дасть змогу оцінити ефективність тих чи інших освітніх моделей, і відповідно удосконалювати їх та коригувати вимоги до фахівців тієї чи іншої галузі.

Для прикладу, зараз популярності набуває «Smarterer» – система оцінювання знань людини у багатьох галузях. Система побудована за принципом тестування і складається лише з 10 питань, відповіді на них займають не більше 2 хвилин. Ознайомитись з системою можна тут

3. Альтернативне навчання.

У світі останні кілька років поширення набувають різноманітні альтернативні види навчання, зокрема он-лайн лекції, доповнені аудіо та відеоматеріалами, низкою інтерактивних завдань, тестів тощо. У 2015 кількість та якість таких альтернативних різновидів освіти збільшиться.

Наприклад, для розвитку цієї сфери компанія «Pluralsight» розробила проект  «Code School» – короткі відео, доповнені прикладами, інтерактивними завданнями, тестуванням та системою оцінювання. Студенти можуть долучитися до навчання, використовуючи лише інтернет без додаткових програм і виконуючи завдання одразу ж в баузері. Також проект доступний  і для мобільних версій, тож навчатися можна буде і на ходу.

Ознайомитися з «Code School» або навіть почати навчання можна тут 

4. Кваліфікаційне он-лайн навчання.

Дослідники переконані, що саме он-лайн навчання, що базується на отриманні вузько направлених навичок та знань, є найперспективнішим напрямом освіти.

Якщо навчальний план розрахований не на цілий курс або дисципліну, а на здобуття конкретних навичок, студенти зможуть отримати одразу набір знань, необхідних для працевлаштування. При цьому відкинувши усю непотрібну інформацію. Також така форма освіти дасть змогу швидко адаптуватися до сучасного мінливого ринку праці.

Подібні моделі освіти, побудовані на отриманні вузько направлених навичок та знань, сьогодні застосовують у Західному університеті губернаторів та Університеті Південного Нью-Гемпшира. Тут для студентів створюють індивідуальний план навчання, спираючись на специфіку майбутньої професії та вимоги потенційних роботодавців.

5. Flipped learning, або змішане навчання.

Модель «flipped learning» передбачає поєднання традиційної форми навчання та інтерактивних і он-лайн засобів. Наприклад, залучення відеоматеріалів під час шкільного уроку, одночасне використання он-лайн тестування та традиційних доповідей, спільне виконання домашніх завдань через інтернет тощо. Також ця модель передбачає введення нової системи оцінювання, аналітики та управління навчанням із залученням он-лайн засобів.

Детальніше про «flipped learning» можна дізнатися тут

Довідка

CB Insights* - компанія, яка проводить дослідження у галузі інвестицій, приватних капіталів, нових галузей промисловості з високими темпами зростання.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage