Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ніколи не здавайся, пливи!
Random
Вважається, що складним періодом у дорослішанні дитини та її вихованні є пубертатний вік. А вам не спадало на думку, як нелегко бути десятирічною/им? Звісно, це ще не пубертат, немає сплеску гормонів, зміни настроїв, прищів і решти капостей, але вже з’являються інші проблеми, як-от перші нерозділені закоханості та кпини однокласників. Та ж халепа і в Данки, головної героїні повісті «З води у воду» Оксани Лущевської. Їй десять, а отже ще не підліток, але вже й не дитина. Батьки обережно діляться з нею своїми переживаннями, вважаючи її малою. Сама ж дівчина про свої «проблеми» воліє не розповідає дорослим, а намагається «позбутися» їх сама.
 
Анастасія Музиченко, БараБука
 
«Проблемою» Данка вважає Бодю. Боді вісім і він закоханий у Данку, тому всюди за нею ходить, носить портфель, проводжає додому після уроків. Дівчину це дуже дратує, до того ж у школі з них кепкують і дражняться «Данка+Бодя, Бодя+Данка». Звична ситуація для такого віку, нічого нового, але ж як же це болить, коли опиняєшся в її епіцентрі! Тому Данка вирішує позбутися Боді ще до початку літніх канікул, аби той не псував відпочинок і не заважав її суперплану. А план у Данки неабиякий – переплисти Сахарку, річку в її рідному місті. Чи спрацював спосіб, який обрала Данка, аби позбутися надокучливого товариша, дізнаєтеся з останнього розділу повісті. Наперед скажу тільки, що історія має хепі-енд ;)
 
Окрім першого нерозділеного кохання, Оксана Лущевська включила до твору низку сюжетних елементів, які гостро відгукуються сучасному читачеві, чіпляють, резонують, наближають до реалій сьогодення. Це проблема із працевлаштуванням у невеличких містах і відповідно фінансовим благополуччям тамтешніх родин, повернення військових із зони АТО і влаштування їх у мирному житті, патріотизм одних і хабарництво чи кумівство інших тощо.
Таким непростим постає життя в невеличкому містечку Тальне. Попри те, місто змальовано яскравим, живим, сповненим надії й оптимізму. В описах природи, вулиць і будинків відчувається ніжність, любов і туга письменниці за рідним містом (Оксана Лущевська народилася в Тальному, а нині мешкає в Північній Кароліні, США). Разом із Данкою читач смакує морозиво на Соборній, гуляє мостом через річку, пірнає в Сахарці, відчуває бризки водоспаду та вітер на верхівці пагорбів.
 
 
Усе місто та й самі події повісті «бачаться» читачу через призму Данчиного сприйняття, адже розповідь ведеться від першої особи, і ця особа – десятирічна дівчинка на прізвисько Видра, яка мріє переплисти річку. Властиво, це бажання дівчинки видається символічним і багатозначним. Вода для неї – відпочинок від усього зайвого, що «вчепилося» за день, а «плавати – це очищати думки. Вимиваються всякі дурниці. І набираєшся мудрості, хех». Отак мах за махом, з води у воду, тренування за тренуванням – Данка поступово йде до своєї мети. Така цілеспрямованість, оптимізм і патріотизм змальованих дітей протиставляється зневірі та розчаруванню дорослих. Данка, Бодя і Скретч не зашорені, вони мріють самі та допомагають будувати бізнес-плани дорослим, не забуваючи при цьому про меморіальні портрети на Алеї слави і живих героїв серед нас.
 
Мова повісті дуже жива, насичена розмовною лексикою та сталими виразами з англійської. Саме такі запозичення, як Great job! Never give up! Come on!, усе частіше можна почути в розмові з сучасними підлітками, і це круто, коли головна героїня розмовляє однією мовою з читачами.
 
Видання вдало ілюстроване, не перевантажене зайвими елементами і кольорами. Техніку, яку вибрала Оксана Була, дещо нагадує замальовки в підлітковому скетчбуці, і це ще одне потрапляння в ціль. Загалом читання «З води у воду» нагадує плавання в річці літнього вечора: пірнаєш у книжку з головою – мах, набираєш повітря і читаєш далі, сповнюючись мудрістю й силами для здійснення своєї мрії.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage