Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Литвинець-Голутяк Уляна
«Незвичайні професії»: читати і малечі, і батькам
Random
Вибір майбутньої професії та запитання, ким ти хочеш стати, коли виростеш, – одні з найбільш обговорюваних тем серед дітлахів. Саме тому про це існує незліченна кількість книжок. Зазвичай, на жаль, у них описується і пропонується для маленького читача/читачки стандартний перелік, що у певній мірі заангажовує і звужує коло вибору. На превелике щастя,  нам із Са потрапила до рук книжка незвичайних професій.
 
На перших сторінках знайомимося із головним героєм Андрійком, від імені якого далі буде вестися розповідь про рід занять його рідних та близьких. Книжка побудована так, що кожній професії відведено три розвороти. На першому знаходиться коротенький опис професії і якийсь цікавий факт, що робить саме її унікальною та важливою. Другий розворот зацікавлював і мого молодшого сина Вла, оскільки тут зображені інструменти, якими користується людина конкретного фаху. Тут, як у віммельбухах, промальовані і підписані безліч деталей. Соромно зізнатися, але частину їх без підписів я б не назвала і сама. А третій розворот був найцікавішим для мене, оскільки він інтерактивний і заохочує до обговорення.
 
 
Прочитавши й детально порозглядавши всі сторінки книжки, я поставила Са банальне запитання: «То ким ти хочеш стати, коли виростеш?». Один варіант відповіді він не міг обрати, оскільки певною мірою йому сподобалися усі описані тут варіанти. Врешті зупинився на двох – астроном та тітестер. Якщо раптом ще хтось не в темі, то процитую з книжки: «…дідусь Олексій працює тітестером, тобто дегустатором чаю. Завдяки гострому нюху і тонким смаковим чуттям він складає колекції чаїв з різних сортів».  І завдяки третьому розвороту про цю професію ми майже досконало оволоділи методикою приготування різних сортів цього напою – пропорцій води та заварки, температури та часу заварювання. Здавалося, що з професією астронома все простіше, але мій словниковий запас поповнюється таким словами, як армілярна сфера (прилад для визначення координат небесних тіл), секстант (прилад для виміру висоти об’єктів), гномон (прилад для визначення кутової висоти сонця).
 
До теми. Купити книжку «Незвичайні професії»
Для себе я теж відкрила чудову професію. Якби раптом відкрилася десь поблизу така вакансія, то я б, не роздумуючи ні хвилини, погодилась працювати на волонтерських засадах. Після напруженого робочого дня трішечки побути обіймачкою панд – саме те, що треба для розслаблення і переключення уваги.
 
 
Дуже жваве обговорення у нас ще викликала професія склодува. Довелося гуглити і шукати відео, де детально розповідається, з чого ж виготовляється скло, яка температура необхідна у спеціальній печі і для чого потрібне відро з холодною водою на робочому місці. 
 
 
Ця книжка неймовірно цікава і просто необхідна у кожній дитячій домашній бібліотеці, та й не тільки домашній. Єдине, чого мені не вистачило, то вживання фемінітивів у означенні професій, якими займаються жінки, як-от флористка, сурдоперекладачка. Розумію, що в літературній українській мові немає чітких правил, як їх би мали утворювати.
 
 
Ще мушу відзначити, що «Незвичайні професії» простимулювали нас до жвавого обговорення. Всією сім’єю ми пригадували багатьох наших близьких і рідних та записували назви їхніх спеціальностей. Таку нас вийшло своєрідне альтернативне генеалогічне дерево. Знову у своєму відгуку повторюся і повернуся до твердження, що основне у дитячій книжці – це фідбек, який вона викликає у читачів. Важливо не просто насолодитися текстом, формою та ілюстраціями, а я отримати нову тему для мислення та обговорення. Для мене найвищим ступенем задоволення від читання дитячої книжки моїм малюкам є імпульс, стимул, який активує роздуми і провокує до запитань.
 
Від нас тверда пятірочка і highly recommend.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage