Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Степурська Марина
Нехай почнеться вистава: рецензія на книгу Террі Пратчетта «Пані та панове»
Random
«Ні, це лише особисте. Особисте і важливе – це не одне й те ж саме. Людям лише здається, що це так».
Бабуня Дощевіск 
 
Величне театральне мистецтво є невід’ємною частиною культурного життя навіть у найбільш вбогих частинках Дискосвіту. Незабутні декорації, майже професійні актори та веселі гуляння опісля вже чекають на мешканців Ланкру, які готові прийняти свою нову королеву. Але є одне АЛЕ. На цю подію чекають не лише люди…
 
Вітаємо вдома
 
Після довгих закордонних мандрів, Бабуню Дощевіск, тітуню Оґґ та Маґрат нарешті чекає бажане повернення додому. За час відсутності відьом Ланкр встиг дещо змінитися – на тутешніх полях почали з’являтися дивні кола, які не передбачають нічого доброго. До того ж Маґрат дізнається, що її коханий Веренц, який за сумісництвом є місцевим королем, на повну готується до їхнього весілля, хоча вона сама ще довго не планувала ставати королевою.
 
Та серед весільної метушні, відьомських сварок та королівських зобов’язань зачаїлося значно більше зло. Вони – представники ідеальної раси. Вони веселі, гамірні та жорстокі. Вони – ельфи, які потрохи почали продиратися до людського світу та людської свідомості крізь терени ілюзій та казок…
 
Пратчетт чи Шекспір?
 
Раніше мені видавалося дивним, як можуть подобатися історії, які пародіюють інші відомі твори? Але Пратчетт, бібліографія якого майже повністю вибудована на пародіях, вже не вперше дає мені зрозуміти, що такі історії можуть подобатися навіть більше за оригінал.
 
Якщо ви вже знайомі з відьомським циклом, то маєте знати, що Пратчетт особливо полюбляє шекспірівські сюжети. Основа однієї з моїх найулюбленіших книг цієї серії – «Віщі сестри» – теж базується на перекрученій п’єсі Шекспіра під назвою «Макбет».
 
Навіть попри те, що «Віщі сестри» стали моїми фаворитами, я однаково мала сумніви щодо продовження, адже інші книги про відьом не змогли мене аж так сильно вразити, чого я не можу сказати про «Пані та панове».
 
Відьомські долі
 
У цій книзі майже не фігурують нові персонажі. Вся увага читача прикована саме до старої-доброї відьомської трійці.
 
Бабуні Дощевіск цього разу доведеться дуже непросто: вона починає відчувати, що її час незабаром прийде, масла у вогонь підливає ще й купка самопроголошених відьом, які заради готичних нарядів та тимчасової сили ладні віддати життя. Єдиною опорою Бабуні залишилась тітуня Оґґ, яка намагається підтримати стару подругу у будь-який підходящий (та не зовсім) момент.
 
Але найтяжче ведеться все таки Маґрат: заради титулу їй довелося зректися своїх відьомських початків і повністю присвятити себе нецікавому та подекуди небезпечному (якщо ми говоримо про територію кухні) придворному життю. Саме в цьому романі Пратчетт найкраще розкриває характер Маґрат, яка з невпевненої та наївної стає доволі рішучою та самодостатньою жінкою, втім однаково не зрікається своєї щирої та доброї натури. А якщо й зрікається, то ненадовго.
 
Також тут можна зустріти дует, яких міг запам’ятатися ще з часів першої книги серії, а саме – Архітектор Невидної академії та незрівнянна Бабуня. Хоч Пратчетт доволі часто й наголошує на незмінному суперництві відьомського початку та набутих чарівниками навичок, пан Ридикуль та пані Дощевіск доводять, що співпраця відьом та чарівників – це не так вже й погано.
 
Що ж до головних антагоністів, то Пратчетт обрав доволі незвичну, але надзвичайно цікаву концепцію подачі злодіїв. Тут ельфи уособлюють нев’янучу красу та максимальну ідеальність, до якої постійно прагнуть люди. Але, як це часто відбувається, за вдаваною вродою ховаються справжні монстри, не здатні навіть на найлегший прояв співчуття чи розуміння:
 
«Як, мабуть, тяжко людям вічно продиратися через усю цю незручну географію. Люди майже завжди трохи заблукалі. Це їхня базова характеристика. І це багато що про них пояснює.
 
Ельфи не губляться ніколи. Це їхня базова характеристика. І це багато що про них пояснює»
 
Кому читати
 
Якщо ви шанувальник Шекспіра з передовими поглядами – тоді ця книга просто створена для вас.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage