Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Не кажіть, що в нас нічого немає»: історія, приречена на нещасливий фінал
Random
Історію змінити неможливо, однак реально вчитися на помилках минулого. На жаль, ціна помилки інколи коштує нам занадто дорого: мінімум – зламаної психіки, максимум – смерті десятків тисяч людей.
 
«Не кажіть, що в нас нічого немає» – сімейна сага, що розповідає історію Китаю на тлі кількох важливих історичних подій країни: китайсько-японської війни, «культурної революції» Мао Цзедуна та «Різанини на площі Тяньаньмень» у 1989 році. Про історичний контекст – далі.
 
Китай революційний
 
Події роману Мадлен Тієн починаються у тісній квартирі Лі-лін та її матері у Ванкувері. Нещодавно родина втратила Цзян Кая, батька дівчинки, під час «Різанини на площі Тяньаньмень» – акції протестів проти комуністичного режиму лідера країни Мао Цзедуна. Внаслідок цієї демонстрації, за даними ВВС, загинуло понад 10 тисяч людей.
 
Однак моторошну тишу, що огортає квартиру Лі-лін, перериває поява Ай-мін –дівчини, яка була донькою близького друга Цзян Кая. Власне, її родинна історія і стане основою цього роману.
 
Безпросвітна журба
 
Уже з перших сторінок нам відома кульмінація «Не кажіть, що в нас нічого немає». Однак це не робить читання книжки менш захопливим. Водночас важливо усвідомлювати: роман потребує вдумливого читання та забирає чимало часу для того, аби читач зумів прожити цю історію.
 
Сага засмоктує, але й забирає сили – події, описані у книжці, шокують та інколи доводять до сліз. Масові розстріли, винищення інтелігенції, сліпа віра у комунізм та зневага до інтелектуальної еліти – Мадлен Тієн розкриває ці теми поступово, але завжди прямим попаданням у мішень. Вам буде боляче, але після проживання цього болю ви зможете не тільки розширити свій кругозір, а й подивитися з-під іншого кута на історію та її циклічність.
 
Біль, що пронизує до останньої сторінки
 
До цієї книги мені було катастрофічно мало відомо про історію однієї з наймогутніших держав світу. Тож перше правило під час читання роману – не відкладати подалі телефон. Він знадобиться вам для того, аби гуглити, хто такі хунвейбіни, з якої причини Мао Цзедун запровадив «культурну революцію» та чому сталися масові розстріли на площі Тяньаньмень.
 
 
Друге правило – підготуйтеся морально до тривалої подорожі романом. «Не кажіть, що в нас нічого немає» неможливо читати дорогою до роботи у транспорті. Сага потребує вдумливого читання, адже авторка помістила у неї історію не однієї родини – мільйонів китайських поколінь.
 
Третє (і останнє) – аналізуйте. Звичайно, художні твори не завжди вимагають детального аналізу та рефлексії. Інколи хочеться просто відпочити після насиченого дня з книжкою в руках. Але «Не кажіть, що в нас нічого немає» – не той варіант.
 
Роман важкий, але потрібний. Він б’є, але синці вчать вас тримати удар. Такі книжки не читають за кілька днів чи навіть тижнів, але вони точно назавжди залишаються у вашій пам’яті. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage