Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Назад у Чарівний Ліс
Random
«Нові історії Чарівного Лісу» - друга збірка невеликих повчальних казок Володимира Читая про життя Чарівного Лісу та пригоди його мешканців. Якщо ви раніше не бували у Чарівному Лісі, то неодмінно «відвідайте» його. Адже ці історії - велика книжка добра, яка навчить малят бути чемними, допомагати іншим, покаже, що таке справедливість.
 
Історія про жабу Душку та хом`ячків-сусідів. Ця оповідка чудово та ненав’язливо пояснить малюкам, до чого доводять заздрощі. Навіть найміцнішу дружбу можуть зруйнувати плітки та вигадки. Але правда і справедливість, що живуть у душі, все виправлять. Тяжку хворобу під назвою «заздрість» зможе вилікувати тільки любов.
 
Історія про чортика Крутихвоста. «За лихим прикладом і сам лихий станеш» - таке прислів’я дуже відповідає цій казці. Отак і чортик, що випадково опинився у Чарівному Лісі, вчить бешкетувати місцевих звірят-діток. Одразу згадуються дворові історії, коли хлопчисько-хуліган вчить робити дурниці інших дітлахів. Але навіть вихованого пеклом чортика можна навчити добра. Мотив цієї оповіді: той, хто жив за іншими звичаями, не має бути за це покараний. Бо кожен повинен мати другий шанс.
 
Історія про цапа Горданя, царя над всіма. Один із гріхів - гординя - головна тема цієї казки. Цап, який так жадав поваги від інших, а сам ставився до всіх зверхньо, врешті отримав по заслузі. Він втратив роги через свою впертість, та ще й мало не помер від голоду і холоду. Слава цапу Буцаю, який виявився добрим і не лише врятував Горданя, а й навчив його життєвої мудрості: «Повагу дають справи», добрі справи.
 
Мотив казок типовий: є хороші звірі, є погані, і є ті, які вчать поганих бути хорошими. І, звісно, «happy end» у кінці. Начебто нічого особливого. Але завдяки авторській манері та промовистим образам ці казки справді «чіпають». Особливо припав до душі такий чисто гуцульський цап Буцай: хоч це і не головний персонаж, але, як на мене, саме він є наставником для усіх інших мешканців Чарівного Лісу. Бо ж не кожному вдасться перевиховати цапа-впертюха, а ще й навчити гарним манерам чортеня.
 
Прикрашають ці казочки ілюстрації Марини Шутурми. Звірята в роботі художниці постають на сторінках дуже харизматичними і цікавими. Навіть жаби, які не дуже привабливі в реальності, намальовані симпатично. Імпонує те, що раз по раз у книжці з'являються персонажі, одягнені в українські строї.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage