Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Зарічний Роман
«Напівзагублений»: на порозі війни
Random
Ось і завершилась остання книга трилогії про напівбілого і напівчорного відьмака Натана. Не можу точно сказати, які відчуття у мене після прочитання усіх книг. Чи зацікавили вони своїм світом? Так. Чи наповнені вони речами, які тримають читача в напрузі весь час? Ні. Але у будь-якому випадку історія Саллі Ґрін про Білих та Чорних відьмаків — це щось неординарне та нове, що ставить багато питань. На одні з яких знаходиш відповідь, на інші — ні.
 
Натан отримав багато нових здібностей після того, як з'їв серце свого батька. Такі, як вивергання з роту вогню, що дає змогу підсмажити ворогів, кидання блискавок із руки, якими він може знерухомлювати людей. Але найцікавіші — це можливість ставати невидимим та зупиняти час. Кожна із цих здібностей спочатку є неконтрольованою для нього. Тому сумлінні тренування та спроби відточують його майстерність володіння ними.
 
Головний герой перетворюється на безжалісного монстра, якого цікавить тільки одне — відплата за все, що йому заподіяли. Усі пам'ятають із першої книги, що він захоплювався Анналізою, кохав її та хотів бути завжди поряд із нею. Тепер же відчуття у Натана зовсім протилежні, він ненавидить її усім тілом, думками. Бажає просто знищити її найжахливішим способом. А все це через зраду. Злість на Анналізу та усіх інших ворогів просто вирує у ньому, роблячи його просто холоднокровним монстром, який готовий роздерти усе навколо, тільки б знищити усіх своїх ворогів.
 
"Тепер я щодня туди ходжу та читаю. Читаю йому вголос, як і раніше, здебільшого поезію. Я сиджу на траві біля лісового горіха посеред луки. Це деревце відрізняється від решти і стоїть осторонь; воно не дуже старе, не надто високе, але жахливо понівечене".
 
Єдиний, хто може його заспокоїти і хоч трішки тримати в рамках розумного, — це Габрієль, який не покине його ніколи і завжди буде поруч. Навіть якщо він дуже злий на свого Натана. Габрієль хоче багато розмовляти із Натаном, зрозуміти біль його втрати, заспокоїти його. Стіна, яку поставив головний герой між ними, поки є більшою, ніж Габрієль може здолати. Але це тільки спочатку. Все ж таки йому вдається розтопити цю кригу і Натан приймає допомогу, стає стриманішим та зваженішим у своїх діях, не забуваючи про основну мету.
 
Фінальна битва не за горами. Щоб додати впевненості та більше шансів для перемоги, друзям потрібно знайти Леджер, яка, можливо, допоможе їм перемогти Раду. Зустріч із цією таємничою людиною — один із найкращих моментів у книзі. Розмова, яка відбулася між Леджер та Натаном, дуже сильна з боку розуміння балансу у Всесвіті, розуміння природи магічних здібностей у відьмаків, цінності життя людини. Леджер — дуже цікава особистість, яка багато чого зрозуміла за своє життя, здобула багато нових здібностей завдяки усвідомленню сутності буття.
 
Отже, битва, яка має вирішити долю усього тамтешнього магічного світу, має бути кривавою, жорстокою, без жодних вибачень та прощень. Соул, Джесіка, Велленд і Анналіза. Чотири основні цілі для Натана, чотири цілі, які потрібно знищити. Після цього має наступити мир для Білого, Чорного та Напівкодового відьмацтва, справедливість та баланс у цьому жахливому світі.
 
"Шкоду завдає війна, Натане. І йдеться не тільки про фізичні рани. Вона загиджує душу. Усім загиджує".
 
Хотів трішки розказати про переклад та оформлення трилогії. Для мене переклади Віктора Морозова ще з часів читання Гаррі Поттера мають особливий характер. Його вміння адаптовувати героїв та їхню говірку для українського читача є дуже хорошим. Так само і тут, коли я дізнався, що з англійської перекладала та сама людина, зрозумів, що переклад буде хорошої якості. Оформлення книг виконане в однаковому стилі: передня частина обкладинки чорна з кольоровим малюнком, а задня – відповідного до малюнку відтінку. Якраз через обкладинку мені приглянулася перша книга із трилогії «Напівлихий».
 
Думаю, для любителів фентезі ця неординарна історія від Саллі Ґрін, яка була її першою спробою писати книги, варта уваги. Але все ж таки я вважаю, що у цих книгах не все так добре. Тут є багато білих плям у світі, де усе відбувається. Хотілося б більше дізнатися про нього. Зате книги поступово розповідають про Натана, після чого ми починаємо його розуміти, пізнаємо дивну та настирливу натуру відьмака, який просто хотів вирватися із полону, де його тримали. Мабуть, тому багатьом читачам з усього світу сподобалася ця історія та книги Саллі Ґрін здобули значного успіху.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage