Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Налаштуватися на зиму
Random
Марія Семенченко, День
 
А згадаймо власне дитинство – чиста радість від першого снігу, очікування дива, особливе передчуття зимових свят, неймовірний запах вдома – хвої, випічки, мандаринок. Зима мала смак, запах, кольори і безліч важливих для нас, тоді ще малят, атрибутів. Співання колядок всієї родиною? Майстрування Різдвяної зірки? Величезні бабусині рулети з маком і вишнями? Паперові сніжинки на вікнах? Мокрі рукавички на батареї після активного катання на санчатах? У кожного вони були свої, але кожен з цих атрибутів і зараз може вмить повернути нас у дитинство, витягти назовні той особливий стан віри у дива, передчуття свята і світлої радості від зими як такої.
 
І навіть тоді, коли за вікном похмуро й сіро, а хочеться рипучого свіжого снігу і яскравого сонця, створити собі справжній зимовий настрій зовсім нескладно. Серед речей, які можуть у цьому допомогти, – і книжка Мар’яни Савки «Тихі віршики на зиму». Разом з атмосферними ілюстраціями Ольги Кваші, 13 «засніжених» віршів окутують читача особливим настроєм – радісним і спокійним водночас.
 
До теми. Купити книгу «Тихі віршики на зиму»
Ця книжка добре читається ввечері. Готуєш собі гарячий чай чи какао, включаєш торшер чи нічник, вкриваєшся теплою ковдрою і читаєш ці вірші, а за вікном – темна зимова ніч. Це ж все-таки тихі віршики. Читати цю книжку дітям – суцільне задоволення, але не менше задоволення читати її собі, дорослому читачу. Мар’яна Савка «виплітає» тиху святкову атмосферу, налаштовує наші «антени» на віру в дива, на любов і гармонію.
 
«…Виходить вечір в крисані теплій,
І сніг іскриться на сивих бровах.
А понад світом – звізда вертепна
І Бог – предвічний, і радість –  нова…»
 
Окрім такої дуже настроєвої поезії, у книжці є і сюжетні вірші, які точно припадуть до смаку дітям – наприклад, про малесеньке зайчатко, яке лишало на снігу сліди від своїх п’яточок, і по цих слідах за вухастиком йшли вовки і лиси. Але дітки змайстрували зайчику санчата, щоб хижі звірі його не вислідили і не наздогнали. Або вірш про доброго теслю, у якого взимку дуже багато роботи – він майструє дітям санчата й іграшки. Або про Святого Миколая, який на санях розвозить дітям подарунки. Або ціла історія про родину мишенят, в якій захворіло найменше мишенятко, і врятувати його може лише золотий горішок, що висить на ялинці в людській оселі. Але біля ялинки весь час чатує кіт…
 
Ще один плюс цих віршів – більшість з них дуже легко запам’ятовуються, тож для таких любителів цитувань різних віршів під різні настрої та події, як я, – це просто знахідка.
 
І ще раз згадаю про атмосферні ілюстрації Ольги Кваші. Разом з віршами Мар’яни Савки вони створюють дуже цілісну і настроєву книжку. Особливо мені подобається вдало обіграний образ мережива на кожному розвороті, влучні кольори і фактури.+
 
Тож, якщо ви вже формуєте окрему зимову добірку дитячих книжок і читаєте їх у передсвяткові й святкові дні – то ця книжка туди пасуватиме. Якщо ж ще ні – то «Тихі віршики на зиму» Мар’яни Савки можуть стати початком, першою у колекції книжок для «святкового настрою». А згодом ці спільні родинні читання переростуть у прекрасну традицію і стануть ще одним атрибутом зимових свят.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage