Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Мюнхгаузен. Правда про неправду». А що таке правда?
Random
«— А що Ви робили на Місяці?
— Збирав полуниці.
— Годі! Годі брехати службовцям короля Англії!!!
— Ш-ш! Чому, коли хтось розповідає про те, що на Місяці ростуть полуниці… Ми відразу починаємо переконувати його, що це неможливо… Замість того, щоб запитати себе, а чому задля нашої уваги він вдається до таких чудернацтв?»
 
Роман Зарічний, Trip with book
 
Багато людей ще з дитинства пам’ятають фантастичну історію барона Мюнхгаузена, яка була створена письменником Рудольфом Еріхом Распе. А є ще ті, що тільки знайомляться з чудним вусатим чоловіком та його неймовірними пригодами. Мене ще досі переповнюють позитивні емоції, коли я згадую оленя з деревом на голові, політ на ядрі чи як можна було себе витягнути із трясовини за волосся. Але молодому новелісту Фліксу та художнику Кіселлю Бернду вдалося пропустити цю історію через себе та створити щось нове й незвичне. Ось так ми отримали комікс «Мюнхгаузен. Правда про неправду».
 
 
У результаті творчих експериментів німецьких новаторів ми маємо сучасну або альтернативну версію давно відомої історії. Вона переносить нас у 1939 рік на вулиці старого Лондона. Половина світу перебуває в тяжкій Другій світовій війні. І в цей період, у дощову ніч, на дах Букімгемсьокого палацу приземляється літній чоловік, використовуючи саморобний літальний апарат. Ця ситуація сама собою є дивною, а він ще й до всього каже, що має тільки 25 років і прибув із місяця, де збирав гігантських розмірів полуницю. Ну хто повірить у такі нісенітниці? А особливо, в ці кризові часи для всієї Європи. Тому британська служба безпеки поставилася до нього з недовірою та  визнала його німецьким шпигуном через вільне володіння німецькою мовою. Але Мюнхгаузен усіма силами намагається донести зовсім протилежне, апелюючи, що все сказане є чистої води правдою.
 
До теми. Купити книжку «Мюнхгаузен. Правда про неправду».
Але британці не розгубилися в цій неоднозначній ситуації та покликали на допомогу старого доброго Зіґмунда Фройда, геніального психіатра та мислителя, перед яким поставили досить таки непросте завдання. Усього-навсього потрібно відділити правду від неправди в словах підозрюваного. Адже все сказане виглядає банальним та брехливим, але, з іншого боку, дуже детально описаним, щоби бути неправдою.
 
Увесь комікс проходить у форматі бесіди, де Мюнхгаузен розповідає свою власну правдиву історію. А Фройд зустрічними питаннями та роздумами пробує розібратися в цій складній ситуації. Читаючи, ми наче перебуваємо під час сеансу в психотерапевта, ніби є частиною їхньої розмови. І водночас маємо можливість слідкувати за емоціями «пацієнта» та «лікаря». Та й узагалі цікаво дізнаватися всі події, які привели барона до цього стільця в замкненій кімнаті, на якому він зараз сидить. А самі діалоги є філософськими та смачними для читача. А ще й усе оформлене в чорно-білому стилі, що так само дає можливість дивитися на історію з досить незвичного кута.
 
Мені дійсно хочеться вірити в правдивість цієї історії з усіма її фантастичними та кумедними моментами. З одного боку, ти розумієш, що все сказане Мюхгаузеном є просто брехнею, а з іншого, — можливо, він намагається захистити себе від усіх негараздів, що відбуваються в нього в житті. Тому віра в цю історію, таке враження, допомагає барону викарапкатися із цієї важкої ситуації.
 
 
Не потрібно забувати, що комікс був створений для більш дорослої аудиторії через те, що містить кілька сексуальних сцен, які обгорнуті дрібкою гумору. Думаю, Флікс та Кісссель, будучи німцями, просто не могли пропустити можливість добавити відверті сцени у своє творіння. Якщо забрати ці та ще кілька інших моментів, то його б можна було читати разом із дітьми. А так, то я б не рекомендував. Але якщо хтось усе ж таки вирішить подарувати його дітям чи прочитати разом, то будьте готові пояснити чого Мюнхгаузен займається сексом із дружинами сільського торговця чи державного службовця.
 
Авантюрним німецьким майстрам вдалося вдихнути нове життя в стару та добру пригоду барона Мюнхгаузена. Думаю багатьом читачам буде цікаво дізнатися трішки іншу історію, яка дуже детально проілюстрована, чудово перекладена та ще й з цікавим сюжетом. Усі ці хороші речі запаковані у тверду палітурку зручного формату, що може доповнити вашу колекцію коміксів. Так що вам залишається дізнатися «Що є правда? А що неправда? І де між ними різниця?».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage