Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Синьоок Тетяна
Мистецтво порозуміння
Random
Якщо брати на віру висловлювання Антуана де Сент-Екзюпері про те, що саме спілкування є найбільшою людською розкішшю, то можна сказати, що «Комунікація від нуля» Марії Титаренко – це викуповування у розкоші.
 
Ціна у Спільноті Старого Лева
80 грн
Зареєструватися
Понад тридцять есеїв, уміщених у збірці, об‘єднує некваплива розмова між матір‘ю і дитиною. Це історії про досвіди порозуміння, камерна розмова про повноту спілкування, його красу. Про мовні дитячі новотвори, барвисту дитячу картину світу (чи й навіть світів). Про спільність досвідів і про їхню віддаленість, непізнаваність. І водночас ця розмова про століття, у якому люди епохи книжок та люди епохи секонд-скрин шукають порозуміння.
 
Якби ця книжка була збіркою короткометражок, то відкривав би її кадр, де дівчинка намагається свайпнути метелика на віконному склі, ніби на екрані. А метелик не зникає.
 
«Я не хочу, – пише мама цієї дівчинки, – щоб Маня ставала полонянкою пласких зображень. Не хочу, щоб вона вибирала фокуси. Хочу, щоб натомість фокусувалася на справжньому. Хочу, щоб біля неї пурхали справжні, живі метелики. І сідали їй на простягнутий із захопленням пальчик».
 
Так авторка сама неквапно фокусується на справжньому. І в оповіді цій між нею та Манею – цілий усесвіт учених, студентів, письменників, композиторів... І камерна сповідь розкладається на спектр викладацьких, журналістських, наукових, читацьких, глядацьких досвідів, завдяки яким можна побудувати мости комунікації.
 
 
Ба більше, хочеться повторити ці експерименти. Послухати, як свистить чайник, й описати цей звук. Стати в коло з друзями й кидати одне одному клубок ниток, щоб подивуватися павутині й зрозуміти, що й плетиво повсякденних реплік не менш щільне, хоч і невидиме. Запалити сірник і спробувати розповісти про себе, поки він догорить. Чи й просто погратися в старий добрий зіпсований телефон.
 
Читання цієї книжки змушує пригальмувати і святкувати мить. Між сторінками затишно. Це споглядальне розкошування під час шаленого ритму. Це мить розглядання реального світу, коли віртуальний нав‘язує себе.
 
 
Кому книжку однозначно варто прочитати, то це батькам і педагогам. Батьків це може надихнути ретельніше фіксувати пізнавальні досвіди своїх дітей, а педагоги... Педагоги просто мусять робити те саме, адже ми маємо справу з унікальним поколінням дітей, і в системі координат традиційних уже чотирьох К – колаборація, комунікація, креативність, критичне мислення – саме комунікація є всьому початок.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage