Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
Марш врятованих життів
Random
Перша видана українською книга Генрі Марша «Історії про життя, смерть і нейрохірургію» трапилася мені до рук дещо випадково. Та одразу ж розгорнувши її, пробіг очима абзац про країну, що перебувала «у повному хаосі» і «з економікою близькою до колапсу». Але це була не стільки критика чи іронія, а вияв щирого співпереживання за долю народу і України. Тепер у «Видавництві Старого Лева» вийшли друком і другі мемуари англійського лікаря − «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга». Книга безперечно варта нашої уваги та роздумів. 
 
Нейрохірургія & медичний роман
 
Досвід визначних успіхів та вкрай прикрих невдач дозволяє Генрі Маршу не боятися говорити відверто про речі надто важкі і небуденні. Міркуючи про невиліковно хворого старця, який перебуває у стані плегії, хірург зауважує, що коли тому «пощастить, рак дасть метастази ще кудись, і швидко його прикінчить... А якщо діду не поталанить, він протягне не один місяць». Або ж відверто зізнається, що «ніколи не вірив у Бога, жодної миті». Якби вказані цитати було подано окремо від контексту, могло б здатися, що за лаштунками сторінок книги перебуває монстр. Проте це не так. Адже, попри вкрай моторошні описи хвороб − від чого кров застигає − щоденники нейрохірурга сповнені неймовірної людяності, непереборного бажання повернути пацієнта зі стану mezzo morto до життя.
 
Щоденна рутина втомлює, навіть у випадку, коли рутиною є порятунок життів. Часто вона бере гору і розчиняє в собі. Тож важливість щоденникових записів Генрі Марша полягає ще й у тому, що він фіксує власну роботу, і, паралельно, працю колег у Сполученому Королівстві, Ігоря − в Україні, Дева − в Непалі. Саме це не дозволяє сучасній медицині знеособитися, хоча автор й нарікає на британську систему охорони здоров'я, де вирішальне слово в останні роки, як правило, лишається за менеджерами та прагматичними управлінцями. 
А ще, певною мірою, ця книга − невигаданий трилер, де в кожному розділі на кону чиєсь конкретне життя, страждання та біль людей, найчастіше вкрай безпорадних. Як і в реальному житті, тут є смерті: гнітючі й тяжкі. Смерті, що наступають у результаті хірургічних втручань, надрізів скальпеля, рясних крововтрат, помилок медиків. Проте навіть такі найфатальніші моменти марніють на фоні головних перемог − врятованих життів. І як належить детективним історіям, розгадку назви книги, під якою вона видана в Україні, читач знаходить у кінці, коли шлях вже подолано. Подекуди щоденникові записи настільки об'ємно заполоняють уяву, що читачеві після завершення операційного дня неодмінно хочеться зайти до ординаторської у лондонській лікарні і м'яко вмоститися на великому червоному шкіряному дивані поруч із оповідачем. 
 
 
Генрі Марш володіє словом не менш професійно, ніж скальпелем на операційному столі. Адже далеко не всі мемуари читаються з подібною легкістю. Сторінки книги могли бути сухими монотонними медичними звітами, доступними для розуміння вузькому колу фахівців. Натомість маємо зрозумілий роман з/від медицини, в якому тісно пов'язані персональні історії десятків людей з різних кінців планети.
 
Пацієнт Україна
 
Упродовж всього тексту автор не рідко намагається співвіднести соціально-економічні показники, різноманітні політичні індекси із якістю та станом медицини у відвіданих ним країнах, у тому числі й в Україні. Елементарною з погляду теорії, проте важко втілюваною (як засвідчує вітчизняна практика), є формула, згідно з якою результати демократичних виборів часто марнуються, коли в країні відсутня незалежна судова система. Відтак, виникає та міцно стає на ноги всепроникна пухлина корупції. І медицина, мимоволі, стає однією з головних її жертв. 
 
Достатньо обізнаний у політології Генрі Марш звертається до соціологічних ідей Карла Поппера, наголошуючи, що «нашим моральним обов'язком є полегшення страждань шляхом "часткової соціальної інженерії", а не за допомогою всеохопних схем, опертих на ідеологію».
 
У країнах з нестійкими режимами та перехідними формами урядування, як то Україна чи Непал, подібне бачення цілком могло б призвести до більш якісних змін, у тому числі в царині медицини та боротьби з корупцією, аніж нав'язані звідкись -ізми.  
 
Наприкінці книги автор порушує досить контроверсійне питання сучасності. Шістдесятисемирічний нейрохірург, що мудро підсумовує власну кар'єру та більшу частину життя, говорить про можливість легалізації евтаназії. Очевидно, що в Україні проблема «доброї» смерті на широкий загал обговорюється вкрай замало, та обережна дискусія − починаючи з медиків і соціальних філософів − не завадила б. 
 
Зрештою, за Генрі Маршем, люди, які лишаються при світлому розумі, але страждають від невиліковних недугів, могли б сподіватися принаймні на гідну смерть. Багатолітня практика та мемуаристика Генрі Марша − ще один невблаганний доказ на користь перемоги гуманізму та людинолюбства. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage