Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
«Лев і Пташка»: коли найважливіше побачиш очима, якщо «дивитися» усім серцем
Random
«Річки – не п’ють свою воду, дерева – не їдять свої плоди, сонце – не світить саме собі, і квіти – не пахнуть для самих себе. Життя для інших – це закон природи. Ми всі народжені, щоб допомагати одне одному. Неважливо, наскільки це складно… Життя прекрасне, коли ти щасливий; але набагато краще, коли інші щасливі – завдяки тобі».
Папа Франциск
 
Дитячим книжкам-картинкам, як жодним іншим виданням, притаманна особлива «магія»: завдяки мінімуму речень вони здатні викликати максимум емоцій у читачів не лише своєї вікової категорії. Яскравий приклад цьому – пікчербук «Лев і Пташка» від знаної канадської художниці та письменниці Маріанни Дюбюк. Це красива, прониклива історія про порятунок, розлуку та справжню дружбу.
 
 
Одного осіннього дня Лев, пораючись на городі, натрапляє на поранену Пташку. Поки він перев’язував малечі крило, її зграя відлетіла далі… Що робити Пташці? Добрий Лев не залишає бідолашку напризволяще та надає прихисток на зиму у своєму затишному будиночку: «Можеш жити у мене, тут місця вистачить обом». Разом вони весело проводять час, катаючись
на санчатах, рибалячи, читаючи книжки. Бо хоч «узимку все біле-біле. І так холодно,» – авторка зображає пелену снігу, що вкриває усе навколо, трьома абсолютно чистими, білими сторінками – «але удвох і холод не страшний».
 
Аж ось якогось дня приходить весна, – тут на білосніжних сторінках поступово з’являються перші квіти, – а разом з нею із вирію повертається й зграя. Пташка залишає Лева, сумна постать якого маліє на білому фоні… «Що ж, таке життя,» – каже собі він, і наступні малюнки відображають відсутність Пташки, а отже й самотність нашого друга, промовистіше за будь-які слова.
 
Протягом літа Лев займається улюбленими справами: вирощує городину, читає, ловить рибу. Осінь повертається знову. Та чи повернеться з нею Пташка? І знову авторка вдається до бездоганно білих сторінок, щоб передати безмовну емоційність очікування Лева, а заодно й принишклого від хвилювання читача, – і поява ноти дає відповідь! Так, Пташка не забула Лева – і удвох їм не буде холодно взимку.
 
 
Книжка-картинка «Лев і Пташка» – це тиха, незабутня історія незвичної дружби, з дивовижними пастельними ілюстраціями й не менш емоційно забарвленими білими сторінками, що надихає і якою хочеться ділитися з іншими. Вона стане справжнім скарбом і для найменших читачів, наочно пояснюючи їм такі поняття, як співчуття, турбота, розлука, самотність та справжня дружба, і для цілком дорослих, вкотре нагадуючи: життя прекрасне, коли ти щасливий, але набагато краще, коли інші щасливі – завдяки тобі.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage