Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кротяча Одіссея
Random

Iрина Гищук, БараБука

Третя частина «кротячої епопеї» Тараса Прохаська та Мар’яни Прохасько «Як зрозуміти козу» має простий сюжет, легку мову та неймовірно глибокий зміст. Бо ж якщо в першій книжці «Хто зробить сніг» автори створили Гармонію у великій кротячій родині, а в другій – «Куди зникло море» – розширили її межі на ціле товариство Букового лісу, то в третій уже – без перебільшення – йдеться про Гармонію Всесвіту. Це добра, тепла й дуже мудра історія про пізнання світу, порозуміння й те, чому мандрувати життєво необхідно.

«Божечку, яка я малесенька, […] і яке велике небо, і море, і цілий світ! У лісі цього навіть не видно»

Святий Миколай приносить бобреняті Загаті дивовижний подарунок – справжнісінький корабель. Тож щойно потепліло, команда звірят з Букового лісу – дві білки, двоє кротенят, бобреня та заєць – відправляється у своє перше далеке плавання. Дорогою до них приєднується ще й кріт-екстремал Буря, який полюбляє ловити всякі вітри й літати на парашуті (хоча найімовірніше в текст закралася помилка і йдеться таки про параплан, бо ж злетіти вгору на парашуті неможливо). Власне, з усієї команди Буря єдиний, для кого мандри – звична справа. Усі ж решта члени експедиції цілком домашні звірята: ніхто з них не вміє керувати кораблем, а дехто не вміє навіть плавати. А втім, як зауважила мудра мама-кріт, хоч у кожній подорожі є трохи ризику, дітям треба пізнавати світ.

Проте в цій мандрівці немає карколомних пригод, які захоплюють дух і змушують завмирати серце. Найнебезпечніший її епізод – шторм – взагалі винесено в епілог. І не дивно, бо ж акцент тут не на пригодах, а на їх сприйнятті. Книжка чудово передає буття в мандрах, проживання та осмислення нового досвіду. Тож насправді подорож дуже реалістична. Тут, як і в житті, невиправдані очікування компенсуються несподіваними відкриттями, а герої пізнають не лише світ, а й себе: сперечаються і миряться, нудьгують і радіють, хворіють і злегка сумують за домівкою, помиляються і вчаться дисципліні та відповідальності, читають і міркують, спостерігають, дивуються одне одному і світу довкола і, звісно ж, знайомляться з іншими звірятами, які говорять іншою мовою і живуть за іншими звичаями.

«Щастя – це коли дуже цікаво»

Цю дитячу історію варто читати всією родиною. Батьки знайдуть тут привід пофілософствувати, а дітлахи – помріяти та відчути смак пізнання. Це книжка в книжці, усередині якої є ще одна книжка – такий собі коловорот цього дивовижного світу. Є тут і неспішна плинність часу, і прийдешність поколінь, і безкінечна спіраль буття… А ще на сторінках завдяки традиційно чудовим ілюстраціям добре відчувається настрій: широчінь світових просторів поряд із затишком рідного провінційного лісу, привітний мандрівний бриз і тепло дружньої компанії.

Усі ці, здавалося б замудрі, глибини-глибин проходять у тексті невимушеними, легкими штрихами. Оповідь хоча і ллється плавно, та, ніби течія тієї річки, що винесла кротячий корабель до моря, – тримає читача міцно і впевнено. Тут годі лишатися байдужим: мандрівники ж бо такі маленькі, а світ – такий великий і цікавий! Та відчути його можна лише тоді, коли виходиш за межі свого маленького рідного і такого затишного лісу. Адже якщо постійно живеш в одному лісі, то можеш навіть не знати, що «в морі є дельфіни і ще багато-багато інших дивних істот, які живуть під водою, що десь там серед безкінечності є острів, на якому мешкає гостинна козяча родина». І байка, що говорять ті кози грецькою мовою, бо ж порозумітися насправді «дуже просто, треба лише хотіти зрозуміти козу», та спочатку – зустрітися.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage