Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Країна більше не може жити мовчки, або «12 неймовірних жінок: про цінності, які творять людину» від Мар’яни Савки
Random
XXI століття. Століття важких, проте важливих рішень. Століття, коли мужність та милосердя є рушійними силами еволюції в Україні, а любов – вогником, що освітлює навіть найтемніші кутки. Часом ми всі не звертаємо увагу на дійсно важливі речі, натомість вирішивши надалі знаходитись у своїй зоні комфорту. Я не є виключенням. Певно, така вже склалась тенденція у молодого покоління – жити із заплющеними очима і егоцентризмом як провідною рисою характеру. І добре, коли до рук потрапляють саме такі книги, що, мов холодний душ зранку, змивають весь бруд і залишають нас наодинці із самими собою, без фальші та надуманої правди.
 
Родзинка книги «12 неймовірних жінок: про цінності, які творять людину» полягає у тому, що схожа вона на розмову із другом – так вже невимушено і легко, з ноткою суто українського гумору та любові до Батьківщини. Завдяки безперечно неймовірним жінкам, Мар’яна Савка зробила дванадцять унікальних розмов на теми різних цінностей, які закладені в нас змалечку або народжуються з віком. Так, наприклад, Ольга Герасим’юк, відома медійна особистість, розповідатиме нам про рівність.
 
А що ми знаємо про рівність? Чи міркували колись про те, що деякі люди поводять себе, наче вони «королі» цього світу, а всі решта – лише прислуга, яка має терпіти зверхнє ставлення? Але питання постає в іншому: як похитнути чашу терезів і зупинити на позначці 0?
 
А ось Зоя Казанжи, любляча мати та бабуся, журналістка, письменниця, обрала доволі актуальну для України тему – незалежність. І тут мова йде не лише про свободу в контексті країни та суспільства. Маленькі деталі куди важливіші, адже вони як намистини, що разом виграють дивовижним суцвіттям барв. Незалежність, насамперед, полягає у вільному виборі: як-то жінки у сімейних стосунках, так і позиції з приводу любові до держави та її устрою.
 
Доволі чуттєво та з палкістю, Ірма Вітовська, українська акторка, говорить про милосердя як основу будь-якої людини з великої літери «Л». На переконання Ірми:
 
«Милосердя – спосіб життя, те, що приносить щастя. Ця необхідність – віддавати, дарувати почуття – приходить поступово… Але потім вона приносить неймовірне відчуття щастя. Не позбавляйте себе щастя».
Ще акторка підіймає доволі болючу тему для української культури – кіноіндустрію, що переживає не найкращі часи. Хто винен у її занепаді – суспільство, що звикло до закордонного продукту, чи брак талановитих митців?
 
Чому Олександра Коваль обрала книги своєю цінністю? Можливо тому, що ця жінка всією душею у справі всього життя. Так-так, саме вона щороку займається організацією Форуму видавців у Львові. До того ж, пані Олександра надала змогу Україні стати складовою різних міжнародних виставок. І вона знає точно: книга – одна з найголовніших цінностей, що творять людину. А що пані Олександра думає з приводу книги у сучасному житті людини? Чи може книжка витіснити телебачення, а українські автори покращити рівень своєї майстерності? Та чи є в Україні дійсно талановиті письменники? Ви знаєте, де шукати відповідь. 
 
Та найбільш емоційною для мене стала розмова зі Соломією Чубай про толерантність, проект «Колискова для Олекси» та про переосмислення цінностей. Виховуючи сина з фізичними вадами, Соломія стала мудрішою і надихає нас:
 
«Завжди можна знайти вихід із ситуації і бути толерантним, особливо до людей, які тебе оточують. І навіть коли ми їдемо в маршрутці чи трамваї і чуємо якусь агресію, просто усміхнімося до цієї людини. Це так допомагає».
І це тільки верхівка айсбергу під назвою «12 неймовірних жінок». Також Мар’яна Савка підготувала розповідь про любов та її прояви, справедливість у контексті повсякденного життя, чесність та людину. Але розкривати усі перлини цієї збірки – справжній злочин, який я робити не хочу. 
 
Ця книга – справжній букет із карамельок на будь-який смак. Доза: по одній-дві щодня, щоб не було перенасичення.
 
Побічний ефект:
 
– перегляд поглядів щодо України, культури та суспільства;
– палке бажання піти до книгарні та придбати десятки книжок сучасних українських письменників;
– любов, яка випромінюється, мов сонячні промінці зранку.
Це саме та книга, повз яку ви не маєте права пройти. Безперечний маст-рід!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage