Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кравцова Оксана
«Компас» Матіаса Енара: любов до жінки та Сходу
Random
Якщо у вас є лише ніч для роздумів, а опісля чекає невідворотне, то чим будуть зайняті думки? У музикознавця Франца Ріттера – спогадами про Схід, а ще – про кохання. Це мемуари, що вельми інформативно насичені музикою, історією, іменами відомих людей. Сюжет – часові відтинки: 23:10, 00:55, 02:50, 03:45, 04:30, 05:33, 06:00, що вміщують епохи й значну частину життя головного героя. Він роздумує. Панує сутінкова атмосфера. Чомусь упевнена, що відбувається все в осінню пору, коли на вулиці туман. Франц відчуває саудаде – світлу журбу й тугу за втраченим. Його щасливі місця – Стамбул і Босфор. Однак, куди би він не забрів у своїй уяві, скрізь з’являється Сара.
 
Про любов: чуттєвий чоловік/прагматична жінка
 
Обоє науковці. Він любить речі. Вона зберігає все в голові та записниках. Франц безнадійно закоханий. Для обох важливий обмін думками, написаним, побаченим. Листування. Чоловік постійно чекає «описів і музичної ерудиції (але зокрема ліризму)».
 
Ідеться й про інші кохання. Оповідається про трагічні долі забутих жінок музикантів, зокрема про Марієт Дюплессі – любов Ліста. Є й Шопенгауерівське двояке бачення цього почуття (ілюзія, що пов’язана з сексуальним бажанням, а також щось усесвітнє). Для допитливого читача буде змога дізнатися про походження слова «серцеїдки», а воно етимологічно не має й краплі грайливості.
 
Музичне розмаїття
 
Тут є все: від класики до сучасних течій. Вміщено каталог колискових, розказано про оперне звучання поїздів («Залізниця» Алькана, «Pacific 231» Онеґера, «Есей про локомотиви» Шмідта, «Спів залізниці» Берліоза), важливість військових мелодій. Франц мовить про творчість ромів, що живить угорську музичну традицію. Він вважає, що «музика – добрий прихисток від недосконалості світу та поразки тіла». Виражає не надто добре ставлення до Вагнера як прихильника нацизму та противника Мейєрбера і Мендельсона. А ще зазначає: «Схід приніс революцію в живопис, літературу та музику, особливо в музику».
 
Науковий інтерес
 
Під час роздумів чоловік придумує ідеї для наукових статей. Окреслює потребу створення чотиритомної праці «Про різні форми Східного безумства» («Закохані сходознавці», «Гангрена і туберкульоз», «Портрети орієнталістів на чолі вірян», «Енциклопедія обезголовлених») з додатком «Караван перелицьованих». Щодо останнього розділу, то в ньому йдеться про місіонерів. Можна переглянути фільм Мартіна Скорсезе «Мовчання», де розкрито схожу тему.
 
До теми. Купити книгу «Компас»
Власною роботою Франц усе життя прагнув повертати із забуття тих, хто говорив із любові до справи.
 
Думає про прогрес: «комп’ютери взяли гору […], можливо, рукописний курсив стане формою оголеності, інтимною та прихованою маніфестацією, доступною лише коханцям, нотаріусам і банкірам».
 
Варто зазначити, що книга рясніє примітками.
 
Уперше
 
Є згадки, що «Кармілла» Шерідана Ле Фаню – перша історія про вампірів, Бальзак першим із французьких романістів увів у свій роман текст арабською мовою, а «Дон Кіхот» – перший європейський і перший арабський роман тощо.
 
 
Згадки про українців чи українське
 
Розказано про успіх Ліста у Львові, Чернівцях, Одесі. Є спогади про Кароліну – кохану українку Ліста; про Леопольда Вейса, уродженця Львова, який був першим представником Пакистану в ООН; про родину Грабарів (історики, які досліджували Схід).
 
Письменники зі Сходу й ті, кого він цікавив
 
Перед очима проходить цілий письменницький парад: Садег Хедаят, Франц Кафка, Омар Хайям, Томас Манн, Віктор Гюго, Марсель Пруст, Герман Гессе, Артюр Рембо, Парвіз... Садег Хедаят казав: «Я пишу лиш для власної тіні, що відкидаю на стіну від світла лампи; треба більше про неї дізнатися».
 
Що ж таке Схід?
 
Про нього не так багато й відомо. Його досліджують (цитуючи слова з вестерна «Добрий, поганий, злий»: «Світ ділиться на дві категорії: тих, у кого є револьвер, і тих, хто копає»). Процвітає контрабанда, паління опіуму. Заборони («в очах держави губи завжди занадто червоні»), храми («мінарети старого Стамбула своїми списами пронизують небо, як прості олівці для писання сотого імені Бога в заглибинах чистих хмар»), місця боїв («Бідолашні сирійці. Їхня доля насправді цікавить так мало наших медій»). Проте красива музика, традиції, жінки. Європейці часто показують його за посередництвом, але є ще істинний. Також можна рухатися «на схід від Сходу» (Китай, В’єтнам, Камбоджа).
 
Куди веде компас
 
Це слово повсюди. У кожного з героїв свій компас. Трапляються фрази: «ідучи за безпомилковим компасом традиції», «маленький компас, що вказує правильний напрямок для молитви». Франц говорить про компаси на килимах; про свій, подарований Сарою. Також мовить: «Бетховен відсилає мене до Ніщо; до компаса, що показує на Схід, на минуле, на хворобу та майбутнє».
 
Міні-висновок
 
У книзі багато смутку та печалі. Про долю головного героя хочеться думати під «Experience» Ludovico Einaudi. Можливо, кохана прийде до Франца.
 
«Не страшно віддатися почуттям [...] і теплому сонцю надії», хоч «листя із криги» навряд чи розквітне. Проте історія закінчується на світанку. Новий день народжує сподівання…
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage