Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Коли ти не Ясь, але теж любиш машинки та велосипеди
Random
Катерина Міхаліцина — дитяча письменниця, перекладачка та поетеса, авторка кількох серій книжок-картинок для дітей. Це дуже світлі, родинні книжки, пронизані теплом і дитячим захватом від світу та речей у ньому. І одна з таких – це родинна серія книжок про Яся та його «транспорт»: «Ясь та його машинки» і «Ясь та його велика велокар’єра» з ілюстраціями Тетяни Загачевської (Цюпки).
 
Для кого
 
Книжечка «Ясь та його машинки» має всі шанси стати улюбленою у дітлахів, які з задоволенням бавляться машинками, не проходять повз жодну цікаву на вулиці, вважають за свято проїхатися на тролейбусі чи трамваї, а чи не найбільший захват у них викликають пожежна чи поліційна машина, а може, навіть сміттєвоз. Адже у головного героя Яся ну дууууже величезний «автопарк», з яким він і знайомить своїх читачів-однолітків.
 
У книжці «Ясь та його велика велокар’єра» впізнають себе ті дітлахи, які тільки починають опановувати двоколісного коня або й ті, які вже впевнено ганяють на велосипедах, «як пришпарені» (так говорить бабуся Яся), набиваючи синці на колінах. У Яся от уся родина «роверяста» (так каже його дідусь), бо і мама, і тато Яся затяті веломани і на велосипедах і на роботу, і в мандри. Тож хлопчик бере приклад з батьків і так само хоче всюди їздити разом із ними, а ще усвідомлює, що може в такий спосіб дбати про довкілля.
 
Про що
 
Книжки поєднали в собі художню та пізнавальну складову, адже читач не лише знайомиться з хлопчиком Ясем та його родиною, стає другом, якому хлопчик звіряє всі свої життєві історії й пригоди, але й дізнається чимало про автомобілі та велосипеди, їхню будову, призначення та різновиди.
 
Хоча видання «Ясь та його машинки» вийшло друком у «Видавництві Старого Лева» раніше, книжки не пов’язані між собою, а значить, читати їх можна незалежно одна від одної (але придбавши одну, ви неодмінно захочете придбати й іншу!). Однак саме на сторінках першої ми знайомимося з Ясем та його захопленнями. Хлопчик уміє малювати, складати леґо, вчити англійську, а ще дуже любить гратися – а особливо машинками. Тому в нього у шухляді під ліжком припаркувався вели-и-и-икий автопарк (це слово він почув від тата). Там є автобус, який може завезти навіть до моря або до бабусі в село; трамвай і тролейбус, тож Ясь точно не переплутає їх на вулиці; різноманітні легковики та навіть один особливий спорткар; а ще бетономішалка, екскаватор, «пожежна», «швидка»… і навіть рефрижератор (!), де Ясь зберігає морозиво, яке вони готують разом із мамою. Важко навіть отак одразу згадати, якої машинки у Яся ще немає.
 
 
З виходом книжки «Ясь та його велика велокар’єра» читачі дізнаються, що окрім машинок, Ясь ще затятий веломан, та й взагалі – уся його родина! Друга книжка знайомить дітлахів із культурою велокатання, будовою велосипеда, а ще детально показує, які є різновиди велосипедів (як-от моноцикл, двопідвіс, турінг, тандем та ін.) та які потреби задовольняє кожен із них. А ще тут багато дотепних історій від самого Яся – від його першого знайомства з велотранспортом (точніше з його колесом і піском на ньому) до триколісного «зайчика», біговела – і справжнього велика!
 
Як
 
Обидві книжки вийшли дуже затишні і дууууже милі, з першими забитими колінками й розчаруваннями, але й з першими відкриттями, першими кроками у велокар’єрі чи з першими унікальними екземплярами іграшкової машинки в колекції. А ще на кожній сторінці тут відчуваєш, які б непевні перші кроки ти не робив у житті, найрідніші люди поруч завжди стоять надійною опорою (тож і забите коліно вже так не болітиме). Ці книжки не лише про велосипеди і машинки як забавки, але й про те, наскільки важливі спільні захоплення в родині та як сильно вони визначають характер дитини та її вподобання в майбутньому.
 
– «Другий мотоцикл трохи смішний :) Він на трьох колесах і з коляскою. Його мені подарував дідусь. Казав, що сам їздив на такому – до бабусі, коли вона була ще не бабусею, а його дівчиною» («Ясь та його машинки»).
 
– «Коли мама брала участь у велопараді Підбори+педалі=любов, вона взяла напрокат міський велосипед із кошиком і низькою рамою. І навіть прикрасила стрічкою кермо!
 
 
Тато тоді доооовго шепотів щось мамі на вухо. Я думав, він правила дорожнього руху їй нагадує, але тато сказав, що то були ком-плі-мен-ти. Поняття не маю, що воно таке» («Ясь та його велика велокар’єра»).
 
Серія книжок про Яся має оригінальну подачу – від оповіді маленького хлопчика, написаного від першої особи, відповідно ніяких дорослих і серйозних слів та поглядів на життя; до ілюстрацій – що є імітацією дитячого стилю малювання і водночас такою собі інфографікою до пізнавального складника книжки. Тому вийшло дуже соковито, насичено й щиро, а значить близько дітям.
 
Бонус від авторки і художниці
 
Наприкінці книжки є спеціально відведений розворот, де діти можуть намалювати свій улюблений авто- чи велотранспорт відповідно, а отже, теж стати частиною книжки. Серія пізнавальних книжок про транспорт Яся випробувана вже багатьма дітьми й — доведено — швидко стає однією з найулюбленіших на полиці.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage