Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Коли капелюх чарівніший за тебе: рецензія на книгу Террі Пратчетта «Чаротворці»
Random
Уявіть, що вам випала нагода стати чарівником. Але не простим чарівником, а магом-невдахою, який постійно має рятувати світ. Що б ви робили на його місці? Намагалися бути сміливим? Чи просто тікали?
 
Авторка рецензії – Степурська Юлія
 
«Чаротворці» – третій роман циклу «Ринсвінд». Цей цикл я легко можу назвати найскладнішим серед інших книг серії, адже він найбільш багатокомпонентний і по-дискосвітівськи колоритний.

 
Перші дві книги Ринсвінда мені важко назвати на 100 відсотків вдалими. Вони гарні, але дуже нелегкі для сприйняття. На мій погляд, враховуючи специфіку творчості Пратчетта, знайомство з Диском варто починати далеко не з перших книжок.
 
«Чаротворців» можна вважати переломним моментом всього циклу, адже саме в цій книзі Пратчетт нарешті почав розкривати і мотивувати своїх персонажів, а не просто висміювати.
 
Книга має легкий та динамічний сюжет, не позбавлений шарму і гумору. Хай це вже не перший Апокаліпсис на Диску, але схожого за масштабом годі було б знайти.
 
За кілька днів до кінця світу
 
Отже, ми знову відправляємось у мандри Дискосвітом, а саме – у стіни Невидної академії. Вже декілька років тут мешкає Ринсвінд – найвідоміший маг-нездара всього Диску.
 
Життя неспішно плине у власному ритмі, залишаючи Ринсвінда далеко позаду. Але одного дня на порозі академії з’являється дивний хлопчик, силі і могутності якого можуть позаздрити найвидатніші професори школи.
Він – останній чаротворець на планеті. Хлопчик буквально зітканий із магії, і це неабияк загрожує цілісності світобудови. Перед Ринсвіндом та його новими знайомими постає важливе завдання – врятувати Дискосвіт. Але як це зробити, якщо твоя команда складається з капелюха і перукаря?
 
Хто ти?
 
Важко уявити Пратчетта без капелюха, фірмового гумору та філософії, яка наповнює кожну з його книг. Можливо, спочатку її важко роздивитися, адже вона ховається в глибині жартів і легкого гротеску, безупинно споглядаючи вас поміж рядків.
 
Саме тут автор порушує питання самоіндифікації і сприйняття себе. Що заважає вбивці стати перукарем? Чи хирлявому хлопцю – справжнім воїном? Тільки бажання, яка змушує рухатись і досягати своєї цілі.
 
Лише Ринсвінд трохи не вписується в цю ідеологію: він так само залишається невпевненим у собі боягузом. До певного часу. Адже врешті він теж починає розуміти, що те, ким нам бути, залежить тільки від нас.
 
Як ви могли помітити, герої книги дуже різні і цікаві. На жаль , тут немає Двоцвіта, але його місце зайняла донька Конана Варвара. І я вам скажу, це справило чудовий ефект.
 
Відсутність Двоцвіта і не вплинула на появу найхаризматичного, милого та доброго персонажа на всьому Диску – Багажа. Як на мене, цей герой заслуговує на окрему серію.
 
 
«Чаротворці» містять багато другорядних персонажів, які також можуть неабияк потішити. Я ще ніколи не зустрічала такого різнобарв’я думок і характерів, при чому кожен, навіть найменш значний герой, переживає певні зміни від початку і до фіналу книги. Тому вислів: «Ніхто не буде таким, як раніше» дуже добре пасує до опису цієї книжки.
 
Кому читати
 
«Чаротворці» можуть викрасти серце будь-якого читача. Навіть якщо ви не читали до цього жодної книги Пратчетта – сміливо беріться за «Чаротворців». Повірте, ви нічого не втратите , якщо почнете саме з неї.
 
А якщо ви були розчаровані першими двома романами циклу, «Чаротворці» легко допоможуть вам повернути віру в магію та силу письменницького таланту Пратчетта.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage