Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Валько Христина
Кольорова пригода для найменших
Random

Пабло Пікассо навчився малювати раніше, ніж почав говорити. Можливо той, хто зараз солодко спить у вас на грудях після матусиного молочка, такий самий?

Часто перед молодими батьками постає непросте запитання: як  розвивати своє немовля, аби це справді було і цікаво, і корисно, і безпечно? Відповідь проста - малювати! І робити це слід якомога раніше. Такі творчі заняття будуть не тільки цікаві й позитивні для його розвитку, але й принесуть дитині величезне задоволення.

Навчальний та розвиваючий ефекти від малювання важко переоцінити, скоріше їх можна недооцінити. То ж давайте розкладемо усе по порядку.

Перший досвід у малюванні впливатиме на подальшу творчість дитини, тому варто якнайкраще підготуватися до цієї події. 

Пропонувати малюку пензлика до трьох років абсолютно недоцільно, адже  м’язи кистей рук ще не настільки добре сформовані, аби самостійно регулювати напрям руху руки під малювання певних предметів чи форм. То ж кращим за олівці, пензлі чи фломастери буде пальчиковий живопис, що підготує ручку дитини до «справжнього» малювання за допомогою професійного інструментарію.

 

Переваги малювання

1. Займаючись зі своєю дитиною малюванням, ви розвиваєте нову особистість, адже цей процес сприяє розвитку дрібної моторики, уяви, смаку, творчих та мистецьких здібностей, образного мислення. У дитини формується відчуття кольору, розміру, простору, пластики та форми, вона вчиться  висловлювати свою позицію, самовиражатись, передавати свої відчуття та враження у вигляді плям, мазків і ліній.

2. Малювання, як гра - сприяє розвитку уваги, рухової активності, соціальної адаптації. За допомогою самостійного малювання, музики чи танців дитина вчиться знімати негативні емоції, невисловлені образи, нез'ясовні тривоги і страхи. Даний процес позитивно впливає на настрій і поведінку дітей, загострює відчуття і стимулює дії.

3. Малювання - це величезний досвід з кольоросприйняття. Окрім того, це унікальна   можливість змішувати кольори, тим самим малюк винаходить відтінки сам. Розфарбовуючи пальчиками, дитина швидше навчиться відчувати межі зображення, тональні співвідношення тощо.

4. Малювання – це розвиток дрібної моторики, паралельно відбувається прогрес формування мовлення. Ділянка мозку, що відповідає за корекцію рухів, розташована на корі головного мозку поруч з мовленнєвим центром, і, відповідно, коли починає працювати перша, вона задіює й сусідню ділянку.

5. Малювання – це тонкі тактильні відчуття і, без перебільшення, релаксація! Давно відомо, що тактильні відчуття прямо впливають на розвиток нервової системи людини, зокрема головного мозку. Крім того, заняття з пальчиковими фарбами здійснюють хороший рефлекторний масаж. На долонях розташовані певні точки, пов'язані з усіма органами тіла. Масажуючи ці точки, ми позитивно впливаємо на стан організму в цілому.

6. Пальчикові фарби відкривають малюку нові грані пізнання світу. Такі діти з дитинства виявляють підвищений дослідницький інтерес і пізнавальну активність, вчаться будувати причинно-наслідкові зв'язки, логічно мислити.

Далі ви очевидно запитаєте, з якого віку і як можна почати творчий процес? Звичайно ж, малювати пальчиками можна і в три місяці за допомогою мамусі. Але, як показує практика, найкращий час - приблизно з восьми місяців, тоді вже можна використовувати окрім пальчиків долоньки, п’яточки, животики. Почати малювати можна і раніше, головне бажання матері та дитини.

 

Ну що ж, почнемо?

Як вище було сказано, найкращий варіант для першого знайомства зі світом мистецтва та живопису - пальчикові фарби. Маленьким художникам та їхнім мамам вони дуже подобаються, адже абсолютно нешкідливі для здоров'я, не містять хімічних компонентів, легко відпираються й добре змиваються з будь-яких поверхонь. Як варіант, можна також використовувати  гуаш, акварель чи темперу на натуральних клейових компонентах(гуміарабіку, меді чи  борошняному клеї)  й  водній основі.

Продаються пальчикові фарби у спеціальних баночках переважно з вузьким горлом, куди можна вмочити тільки палець. Такі фарби містять консерванти, що застосовуються в парфумерії та в харчовій промисловості. Пальчикові фарби їстівні, але не смачні, адже містять нешкідливу гірку речовину, щоб у дітей не виникало бажання ними поласувати.

Не хвилюйтесь, якщо малюк потягне палець в рот під час малювання - пальчикові фарби не токсичні. Але самі кольорові пігменти чи зв’язиво можуть викликати алергічні прояви. То ж у разі «смачного й кольорового обіду» фарбами проконсультуйтесь зі своїм педіатром.

Якщо ж Вам не вдалося придбати пальчикові фарби в крамниці, їх можна зробити власноруч. Турботливі мамусі винайшли для цього чимало домашніх рецептів. Ось декілька надійних та перевірених:

1. Йогуртова гуаш.

Для най-найпершого досвіду най-найменших діток  можна взяти звичайний йогурт та додати до нього барвники або йогурт різних відтінків, наприклад, полуничний, чорничний або банановий.

2. Солона гуаш.

0,5 кг борошна, 5 столових ложок солі, 2 столові ложки рослинної олії і вода. Усе це перемішуємо міксером до консистенції густої сметани, потім отриману масу розливаємо в окремі баночки, додаємо барвники, перемішуємо знову до однорідної маси.

3. Крохмалева гуаш.

1,5 склянки крохмалю, 0,5 склянки холодної води змішуємо в однорідну масу. Додаємо туди літр окропу, безперервно помішуючи до отримання прозорої маси. Продовжуючи помішування, додаємо 0,5 склянки дитячої присипки чи тальку. Коли суміш охолоне, додаємо 1,5 склянки мильної стружки і ще раз перемішуємо. Отриману масу розливаємо в окремі баночки, додаємо барвники й перемішуємо знову до однорідної консистенції.

4. Татусева гуаш (для діток від трьох років)

Татова піна для гоління. Розкладаємо в баночки і додаємо готову гуаш, акварель чи барвник потрібного кольору. Для цікавішого ефекту сяйва можна додати блискітки, перламутрові пігменти. Фарба, виготовлена таким оригінальним чином, має незвичайну текстуру. Малюнок виходить просто чарівним - об'ємним і пінистим.

При самостійному виготовленні фарб часто використовують харчові барвники, які можна придбати перед Великоднем практично у кожній крамниці. Але не усі пігмети будуть натуральними. Тому готові барвники можна легко замінити природними, до прикладу:

- Помаранчевий колір дає морквяний, гарбузовий та апельсиновий соки, мандаринова цедра;

- Рожевий - сік буряка, малина;

- Зелений - кріп і сік шпинату;

- Коричневий - какао порошок і шоколад;

- Жовтий - куркума, сік моркви.

- Фіолетовий - чорна смородина, чорниця.

- Червоний – ягоди кизилу, барбарису, журавлини, брусниці, червоної смородини, вишні.

- Білий - цукрова пудра, вершки, сметана.

- Чорний – розтовчена пігулка активованого вугілля.

Перед початком малювання одягаємо дитину в той одяг, який не шкода забруднити. Якщо вдома тепло, то краще роздягнути малюка, інакше прання буде дуже багато. Беремо великий аркуш ватману (чим більший - тим краще) стелимо його на підлогу і вперед. Полотном для маленького імпресіоніста можуть служити також картон, старі шпалери, дерево, кераміка і навіть власне тіло! Зверніть увагу на те, що пальчиковими фарбами можна малювати з малюком, коли він хлюпається у ванній - змити фарбу зі стін і з дитини ви зможете за кілька хвилин.

Звісно, не чекайте, що дитина буде малювати конкретні предмети. Вона буде переносити на папір свої відчуття. Наприклад, замість мами малюк намалює свою до неї любов, замість сонечка зобразить відчуття тепла та радості.

Будьте також  готові до того, що  дитина може відмовитися малювати. Не хоче бруднити пальчики, поспішає помити руки - це говорить про те, що вона внутрішньо затиснута. Можливо, є проблеми в психічному розвитку (страхи, тривожність), або батьки занадто опікають малюка, або навпаки, йому не вистачає ласки, спілкування. У будь-якому випадку варто звернути увагу на ставлення дитини до пальчикових фарб.

Методики малювання:

- Малювання пальчиками. Тут є два варіанти: або показуємо приклад перших мазків, або вмочуємо палець малюка в баночку й проводимо ним по паперу, малюючи смуги, кола, квадрати, змійки, залишаємо відбитки пальців. Побачивши й відчувши приклад, дитина далі сама зініціює продовження малювання. Навчаються діти такому мистецтву напрочуд швидко, адже малюк відчуває яскраві і творчі емоції. Головне для нього зараз не результат, а творчий процес. Творчий розвиток в наявності, нервова система розслаблена та насолоджується радісним процесом. Спершу можна дати тільки одну баночку фарби - наприклад, жовту, оскільки цей колір є першим, що малюк розрізняє опісля свого чорно-білого спектру зору (для найменших митців – 3-4 місяці).  Потім вже вводити інші кольори, з перервою у кілька днів (або місяців).

- Малювання долоньками. Підхід схожий на пальчикове малярство. Найкраще розлити фарбу по тарілочках. Узяти долоньку малюка, вмочити її в фарбу і прикласти до великого аркушу паперу. Далі можна стукати і возити долонями по паперу, створюючи один великий шедевр.

- «Розливалки» - один з підвидів малювання долоньками. Наливаємо на аркуш усі кольори, що відібрала дитина, й  влаштовуємо ковзанку для долоньок по мокрому листу, намагаючись ніде не залишити чистого паперу.

- Малювання губками та іншими побутовими засобами. Звичайна господарська губка, просочена пальчиковими фарбами, виводить рівні блискучі кольорові смуги, нею можна зафарбовувати розмальовки, малювати великі полотна картин, створювати фактури. Зі старшими дітьми у пригоді стануть вилки, ложки, щітки - тобто усе те, що залишає по собі особливий рисунок.

- Використання штампів і трафаретів. Готові набори штампів продаються разом із фарбами. Також їх можна зробити самостійно з кухонних губок чи з природних матеріалів цікавих форм: зріз капусти, цибулі, порею тощо. Вирізати на твердіших поверхнях штампи геометричних фігур чи силуети тварин найкраще канцелярським ножем. Далі потрібно показати дитині, як користуватися трафаретом: вмочити його у фарбу і притиснути до паперу. Трафарети для малюків повинні бути окремі та великі, з широкою рамкою.

- Боді-арт, мабуть, найцікавіше та найсмішніше для дитини дійство, адже можна малювати навіть у себе на животику! Пальчикові фарби практично не розтікаються на шкірі завдяки своїй структурі.

То ж давайте влаштуємо дітям незабутню кольорову пригоду й отримаємо у винагороду дзвінкий та щасливий сміх дитини!

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage