Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кохання, революція та ромашки - рецензія на книгу Мензатюк
Random
Повість Зірки Мензатюк – це різновид історії про сільські канікули у бабусі. Тільки ж киянці Ярині випало опинитися на Буковині під час національної революції.
 
Кінець вісімдесятих років минулого століття, усі переймаються політикою, вголос говорять про те, про що донедавна й думати здебільшого боялися.
 
А тут ще дівчинці треба вберегти від небезпек свою неймовірно допитливу пухнасту кицьку, що раз у раз потрапляє в якусь ризиковану халепу: то в щілину між подвійними вікнами, а то й у криницю, звідки доводить витягати відром разом з водою. Так що нудьгувати ніколи.

 
Нова епоха – це ще й доступ до забороненої сучасної музики, західної популярної культури. З’являються ультрамодні футболки з написом "Metallica", "варені" джинси, суконки "сафарі"… Такі ніби безневинні речі сприймаються деким з дорослих мало не як загроза радянському ладові.
 
Тим більш – синьо-жовті значки замість комсомольських і піонерських. Підлітків утаємничують в замовчувані по досі історії їхніх дідусів, односельців, причетних до боротьби Української Повстанської Армії.
 
Дітей, як і дорослих, розділяє на два непримиренних табори якраз ставлення до української ідеї. Утім радянські цінності девальвуються неймовірно швидко, адже імперія трималася на брехні.
 
Варто дізнатися про минуле близьких людей, аби засумніватися в радянських ідеологемах. Поняття віри і зради, хоробрості й боягузтва виявляються нерозмінними.
 
І хоча церкву, подаровану колись селянам самим цісарем, перетворили на господарський склад, її мистецькі вітражі нагадують про сакральне.
 
Облітають сухозлітки ідеології, а діти разом з дорослими вчаться самі визначати своє майбутнє.
 
Віра Агеєва, професор Києво-Могилянської академії, член журі «Книги року ВВС-2014»
 
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage