Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книжка про розкіш бути собою
Random
Галина Кирпа. Тринадцятий місяць у році. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. 
 
У своїй першій повісті Галина Кирпа торкається не проговореної ще в нашій дитячій літературі теми зростання в інтелігентській україномовній сім’ї, де мама-тато – письменники, бабуся-дідусь – учителі, а навколо незрозумілий і ментально чужий київський світ. Цей світ дуже відрізняється від тієї внутрішньої гармонії, яку так плекає родина, її ідеали й чіткі моральні настанови там не діють – і як тоді бути? Героїня повісті, 10-річна дівчинка Катруся, у випадку таких непорозумінь просто щиро дивується, залишаючи всі питання на потім, поза межами свого світу, який теж іще треба пізнати. Власне, оцьому пізнанню власної ойкумени, яке дасть опору і внутрішню силу залишатися собою й у вільному плаванні, де всі оті «інші», – й присвячена книжка.
 
Марія Литвин, Буквоїд
 
Ця повість потребує вслухання. Вона не прагне подобатися читачеві, пристосовуючись до ритму часу. Поринаєш у неспішний дівчачий світ, із уривками зі щоденників і листів друзів, першими відкриттями, запитаннями, переживаннями за жука чи гусеницю, яких привезла в місто разом із сільським букетом. Катруся має розкіш бути собою – дівчинкою, яка врочисто завмирає, коли їй на сандалі сідає метелик.
 
Читаючи повість, упізнаєш щиру дитячу інтонацію з віршів та оповідань Галини Кирпи – до речі, в оповіданнях «живе» та сама Катруся Величко, що й у повісті. Авторка ввела героїню в сучасний контекст, але все-таки в книжці відчувається атмосфера дитинства 70-80-х років. Знову ж таки – через інший ритм і відсутність багатьох реалій, на які не могла б не реагувати нинішня київська школярка, навіть якщо вдома той ютуб не дивляться. Але це все дрібниці, адже насправді у повісті йдеться про Країну дитинства, яку впізнає кожен, хто там був, будь-коли.
 
До теми. Купити книгу «Тринадцятий місяць у році»
Недарма ж і Василь Шкляр змінює звичну інтонацію в передмові до книжки: «А яка у цієї дівчинки вдача? – запитаєш ти. Загалом Катруся добра, весела й не задавака. Вона навіть про себе розповідає з гумором і легкою насмішкою. Іноді розповідає таке, про що інший би змовчав. Та разом з тим Катруся дуже вразлива. Вона тяжко переживає кривду, брехню, зраду. Тоді у неї все падає з рук. Спостерігаючи за старшими людьми, дівчинка рано пізнала таємниці, про які не здогадуються дорослі». Мабуть, ідеться про таємниці творчості, смерті, дружби й любові, для якої так мало часу, що потрібен іще один, особливий місяць у році.
 
Тринадцятий місяць у році – це час, якого насправді нема, отож туди можна потрапити завжди, коли запрагнеться щирості (хочеш бачити людину – пишеш їй як є: жити без тебе не можу). Це час на дружбу, яка та сама любов і ще не соромиться про це говорити. Це той час, якого завжди бракує. Навіть у дитинстві, коли він пливе рікою і тягнеться довго-довго: цілу вічність.
 
Найбільший спадок письменницької дочки – жива, розвинена, добірна мова. «Тринадцятий місяць у році» варто читати хоча б заради неї. В мене є навіть особиста радість: нарешті легалізоване (у книжці!) те слово, яке я чула все дитинство і якого ніхто тепер не розуміє: ходити «кандибобером». Редактори вирішили пояснити значення в примітці: «химерно, з викрутасами». Яка це розкіш – ходити кандибобером і знати, що ти не один!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage