Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Іронічна колумністика Джеремі Кларксона
Random

Микола Петращук, Друг читача

Джеремі Кларксон – англійський журналіст та скандально відомий колишній ведучий телевізійного автомобільного шоу «Top Gear», окрім того, що захоплюється автомобілями, регулярно вів колонки в декількох газетах, зокрема в недільній широкоформатній газеті Великої Британії «The Sunday Times». Саме з дописів, опублікованих у цьому часописі від 7 січня 2001 року до 14 грудня 2003 року складається книжка «Джеремі Кларксон та світ довкола», яка нещодавно вийшла друком у «Видавництві Старого Лева».

Теми публіцистичних есеїв Кларксона, частина з яких була написана під час подорожі Європою, змінюються від номера до номера. Загалом у книжці вмістився вісімдесят один текст. Ці матеріали є суб’єктивною реакцією автора на певну подію, що була актуальною на час публікації. Він відверто ділиться власним баченням тієї чи іншої проблеми чи розповідає про оказію, що трапилася з ним. Тексти Кларксону вдаються динамічні, провокативні, цікаві, смішні та саркастичні.

Їх тематика різноманітна: політика, музика, літакобудування, астрономія, витрачання коштів, соціальні упередження, катастрофи, сімейне життя та інші. Проаналізувавши з характерним для нього цинізмом  події як локальних так і глобальних масштабів Кларксон робить власні висновки та часто викриває марноти в багатьох аспектах сучасного життя.

Для прикладу, коли читаєш тексти з книжки, відчуваєш, що Кларксону не подобається політика Тоні Блера (який на той час був прем’єр-міністром Великої Британії), він без особливого розуміння ставиться до творчості популярної тоді Брітні Спірс, голос якої, як правило, оброблений на комп’ютері та захоплюється «Led Zeppelin» чи «Pink Floyd», звичайні та глобальні суперечки вважає не доцільним вирішувати вербально, адже в словесних баталіях не може бути переможців, а найпростіше здобути перемогу над опонентом за допомогою стусанів.

Кларксон знайомить читача і з особистим життям: жартівливо розповідає про дружину та дітей, згадує власні закордонні подорожі, ділиться невдалим досвідом полювання на лисицю, яка нападала на його курчат, визнає власне невміння користуватися домашньою побутовою технікою (звісно, це не стосується ігрової приставки чи телевізора). Читач дізнається, що він не тільки любитель автомобілів, але й запеклий футбольний вболівальник.

Кларксон, описуючи чи аналізуючи ту чи іншу подію, стає циніком та багато іронізує. Він не боїться робити висновки та узагальнення, голосно говорить про власне бачення тієї чи іншої ситуації. Чи не всьому світу він протиставляє рідну Велику Британію. З певною недовірою ставиться до Євросоюзу та введення євро, але визнає, що англійцям багато чого можна повчитися в європейців із материка.  На весь світ він почасти дивиться як на одне велике  безглуздя.

Із англійської текст переклав Андрій Маслюх. Завдяки йому книжка читається легко та з приємністю. Видання оформлене в тверду палітурку, для ілюстрації якої використана фотографія, зроблена відомим фотографом Гаррі Борденом. Текст надрукований зручним для читання шрифтом на білосніжному папері.

Слід визнати, що тексти Кларксона, які вперше були опубліковані більш ніж десятиліття тому, й досі не втрачають актуальності. Вони відображають погляди впертого, нестримного, веселого та саркастичного англійця, який любить батьківщину, з недовірою ставиться до всього нового, готовий посміятися з себе самого та з усмішкою дивиться в майбутнє. Книжка «Джеремі Кларксон та світ довкола» має всі шанси зацікавити любителів невеликих за обсягом текстів, а тонкий гумор, безумовно, оцінять інтелектуали.

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage