Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
Інтелектуальне всесилля Хорхе Луїса Борхеса
Random
Творчість Хорхе Луїса Борхеса ніби ірраціональна історія Латинської Америки у ХХ сторіччі — строката як на вигадку, так і на доведене знання. Борхесові оповідання короткі, але насичені подіями — так само, як і швидкоплинні політичні режими континенту.
 
Тринадцять оповідань «Книги Піску» — неперевершена спроба викрити під однією обкладинкою настільки різні та знайомі кожному (принаймні, потай від самого себе) почуття як дуалістичність людської натури, кохання, віра в диво, спокуса, розпачливе бажання знищити ворога та ін. Мовлені нами слова чи слова, написані письменником, — це піщинки, що матеріалізують дійсність. І те, чи вона реальна, вигадана або доповнена, не особливо й важить. Їх не злічити і не відділити одна від одної. Недаремно у своєму романі «Несказанний» Семюел Беккет зауважив: «Те, що відбувається, — слова».
 
У культовій новелі «Вавилонська Бібліотека», яка входить до іншої збірки, Хорхе Луїс макетує багатовимірний простір, заповнений книжками. Цю величину мешканцям бібліотеки осягнути не під силу. Натомість у пропонованій збірці одразу в двох оповіданнях («Ундр» та «Дзеркало і маска»), за свідченням самого автора, він зводить ту неосягнену площину літератури до одного-єдиного слова. «Слово зробилося плоттю, щоб зробитися людиною між людей, які мали розіп'яти Його та знайти в Ньому спокуту... Йому судилося не лише проповідувати Любов, а й терпіти муки», — пише він.
 
 
Але, підігруючи людській жадобі до словесного різноманіття, письменник все ж змилостився над нами і запропонував такий конструкт, як Книга Піску, де слова, ілюстрації, сторінки ніколи не повторюються і не закінчуються, і не підвладні хоча б примітивній каталогізації. Це ніби нова Благовість із вселенським знанням, проте струмені піску ллються, гамуючи нашу спрагу кришталевою водою, а все ж лишивши посеред пустелі, бо книга ця «гидка мара, яка ганьбить і руйнує дійсність».
 
Логічно виникає питання: Чи пов'язані між собою дві збірки оповідань, вміщені у цьому виданні? Так. Але розкрити взаємозв'язки було б злочинно, адже це прирекло б інтригу, зруйнувало б ваш читацький план, де Борхес значиться піщинкою і Джомолунгмою водночас.
 
До теми. Купити «Книга вигаданих істот»
 
Він щораз інший. Із цього все починалося, до цього ще неодмінно повернеться. Перефразовуючи самого автора, слід сказати, що підійти до осмислення Борхеса, то ніби отримати в дар море з його пам'яттю. Безкрає, глибоке, прадавнє.
 
Загалом, про творчість Борхеса розмірковувати непересічно цікаво, але це ніби шукати виходу із лабіринту. Бо іноді непросто зв'язати між собою всі часові і просторові пласти, філософії, факти, вигадки і загадки, які вміло продукує аргентинець. Він довгий час мав практику в університетах, тому, як і до лекцій інших талановитих викладачів, до знайомства з Борхесом можна приступати, виходячи одразу з двох позицій: а) слід наполегливо готуватися; б) можна прийти і вникати по ходу. І не варто намагатися підлаштуватися чи, тим паче, боятися лектора/оповідача: це якраз той випадок, коли обидва варіанти коректні.
 
 
Він висотує з простих думок ще простіші, але при цьому розкриває і збагачує їхню сутність. Це ніби певна фізична матерія, акуратно поділена на атоми і ретельно вивчена під надчутливим мікроскопом.
 
P.S.: Якось, рефлексуючи власний творчий шлях, аргентинський письменник назвав його «постскриптумом до всього корпусу світової літератури». Борхес — це також контекст літератури минулого (або ж і минулих) сторіччя. Її — часто сліпої і заблудлої невідь куди у власних сновиганнях — поводир. І так, її плече! Яке завжди з готовністю і приязню допоможе, коли не до снаги, чи бракує досвіду або знань. Адже його короткі новели, то ніби котушка індуктивності великого американського роману; або російська втеча, і куди (?!!) як не до Сибіру чи «Лоліти»; і віками плекана перемога закладеним у ДНК гумором над острівною цнотливістю та «поважною» літературою; чи магічний магнетичний реалізм, що увірвався в світ жорстокої дійсності з виру колумбійських джунглів і долини ріки Амазонка.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage