Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Гурток юного техніка з Мартіном Содомкою
Random
Тетяна Гордієнко, Читомо
 
Содомка М. Як змайструвати автомобіль. –  Видавництво Старого Лева, 2015. – 60 с.
 
Якщо ви знаєте шестирічного хлопчика, який при вітанні представляється як «начальник водоканалу», годинами працює «перфоратором», зібраним з іграшкового автомата зі встромленою в дуло дідовою сопілкою, ставить вам питання про функції елерона у літаку, то такому хлопчику книга чеського автора та ілюстратора Мартіна Содомки «Як змайструвати автомобіль» просто необхідна.
 
Содомка – визнаний популяризатор науково-технічних знань для дітей. Книжки, що вийшли з-під його пера та пензля після публікації «Як змайструвати автомобіль», стали бестселерами не тільки в його рідній Чехії, а й в інших країнах світу. Проте, українське видання найпершої книжки Мартіна Содомки приємно вразило й самого популярного автора, який визнав поліграфічне виконання і вдалий квадратний формат навіть кращими за оригінальні.
 
Отже, ваш знайомий юний технік буде любовно гортати сторінки, тикати пальчиком у креслення, а вам доведеться читати, пояснювати, захоплюватися і вчитися разом з вашим знайомим хлопчиком-юним техніком (як у моєму випадку, хоча це може бути й дівчинка – трирічна дочка колеги іде в ліжечко тільки разом з улюбленою викруткою, попередньо «полагодивши» в домі все: від телевізора до стільця). Сторінка за сторінкою зображення детально розповідають дитині, як саме створюється автомобіль і яким чином працюють його окремі частини.
 
Але приготуйтеся, що читати й пояснювати доведеться регулярно, адже не буває майже-ентузіастів від техніки. Тому, якщо ви – мама творчої ліричної професії, яка люто ненавидить техніку (як я, наприклад), то все ж варто зробити невелике інтелектуальне зусилля (мені вдалося, вдасться і вам!) у рамках шкільної програми з фізики за 8 клас і стати першим Великим Гуру вашого малюка у світі двигунів внутрішнього згоряння.
 
Без Великого технічного Гуру маленькому читачу не впоратись з цією книжкою. Це справжній технічний довідник, тому книжка може не сподобатись більш романтичним читачам, для яких у книжці головне – історія. У цій книжці історія є настільки другорядною, що кілька днів після її прочитання ви й не згадаєте, що там відбувалося з персонажами. Сюжет про щурів-гангстерів викликає у дітей молодшого віку, не знайомих з жанром «бандитського детективу», безліч питань, а жарти героїв – щура Арні, жаби Крістіана та горобця Зили – не завжди їм зрозумілі.
 
Фінал спантеличує малюка: так а куди ж все-таки поїхали на зібраному з великими труднощами автомобілі веселі майстри? На море? В гості? На перегони? Тобто, автомобіль зібрано, а далі? А далі, мабуть, герої їдуть туди, куди їх запросить фантазія малюка або його Гуру.
 
Проте, для технічного всезнайка це не є проблемою, адже він тепер з великим апломбом пояснює знайомим хлопчикам й дівчаткам, що таке дросельна заслінка, а що таке колінчастий вал. Як наслідок, за вашою дитиною закріплюється імідж «знавця» і «майстра на всі руки», рівень технічної компетенції якого випереджає програмний – а це все золоті бонуси для його самооцінки та бажання вчитись далі.
 
Після, скажімо, п’ятого прочитання, малюк буде готовий екзаменувати вас з розділу механіки автомобілів. Скористайтесь цим і складіть, нарешті, іспит на отримання водійського посвідчення в автошколі.
 
P.S. Готуйтеся також до післядипломної освіти з авіаконструювання та архітектури, адже на останній сторінці поданий анонс про вихід інших книжок серії: «Як змайструвати літак» та «Як змайструвати будинок».
Читати:
«чомучкам» віком від 6 до 12 років;
дорослим, які мають справу з «чомучками» щодня;
щоб досягти рівня технічної грамотності «експерт» у будь-якому віці».
 
Не читати:
на ніч, тому що ця книга вимагає концентрації;
якщо хочеться повчальної, магічної або пригодницької історії.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage