Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Головне - повірити в диво…
Random
Коли на життєвій дорозі починається чорна смуга, ми всі очікуємо дива. Віримо в нього чи ні, але очікуємо. А може, це диво має вигляд молодого хлопчика із золотими кучерями, і звати його Ангел Золоте Волосся? Принаймні таким воно постало перед школяркою Галею.
 
Реальна історія сімейного нещастя, які, на жаль, так часто трапляються. Життя звичайної київської родини в один момент перевертається і стає жахливим: маленький син отримує важкий перелом ноги і може залишитись калікою, мати ось-ось втратить роботу. А щоб врятувати сина, потрібно продати квартиру. І найголовніше, що всю цю історію читач чує з вуст Галинки – учениці четвертого класу. Після спокійного безтурботного життя, де найбільшою проблемою було зауваження в щоденнику чи зламані братом фломастери, на плечі Галинки навалюється важкезний тагар фінансової та моральної скрути. А ще й на додачу проблеми з однокласниками. Як впоратись з цим всім маленькій дівчинці? Тут ніяк не обійтись без дива.
 
Після останньої сторінки книги згадався давній вислів: «Хочеш змінити світ - почни з себе». Тільки у випадку з Галинкою змінити себе і своє ставлення до світу їй допоміг Ангел Золоте Волосся. Порада несподіваного гостя знаходити у всьому хороше змінює життя Галі. Виявляється, що злісна вчителька насправді є доброю жінкою. А однокласниця-багатійка не така вже й «зазнайка», а навіть може стати хорошою та вірною подругою. Ці приклади вчать не бути упередженим до людей.
 
«Ангел Золоте Волосся» - це не стільки оповідка про диво, скільки комплекс соціальних проблем. Виховання та вплив на дитину батьківських сварок, дитяча самостійність, шкільна заздрість та знущання, дитяча праця та жебрацтво. Все це є тут. Ангел Золоте Волосся наче стає провідником у свідомості Галинки, яка постійно змінюється. За допомогою подорожі у минуле, суть якої залишається не розкритою майже до самого кінця, дівчинка розуміє, що таке справжні пристрасть та любов, натхнення, підтримка, допомога. Галинка пізнає Божу любов, яка з’являлася колись людям у вигляді «чуда» і з’являється й досі. Особливо заворожує любов дівчинки до братика, її сум за минулим «щастям». Врешті Ангел пояснює їй один із законів світу: страждання – це інколи єдиний спосіб чогось навчитися.
 
Звісно, не можна не згадати про чудові вставки в розповідь описів Київської Русі, особливо церковного мистецтва. Тут не лише школяр, але й навіть корінний житель Києва почерпне чимало цікавої інформації про пам’ятки духовної культури.
 
Безперечно, «Ангел Золоте Волосся» - є не лише скарбницею нашої культури, а й свого роду «підручником життя». Ми не одноразово чули, що все не завжди так погано, як здається. А Зірка Мензатюк та її золотоволосий янгол про це нагадали.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage