Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Годування немовляти і робота
Random
Сучасна жінка прагне бути успішною як у сімейній сфері, так і на роботі. Однак природою закладено так, що жінка, передовсім, - мати. І принаймні перший рік життя малюка було б дуже добре присвятити саме дитині: побачити, як вона росте, опановує перевороти, починає повзати і сидіти, робить свої перші кроки. Цей час швидкоплинний і часто пролітає так непомітно… Ми гірко шкодуємо, якщо через роботу не змогли бути поруч з малюком у такі важливі моменти.
 
І все-таки життя вносить свої корективи в наші плани. З кожним може статися так, що повернутися на роботу просто необхідно.
 
Коли краще вийти на роботу
 
На думку психологів, найменший вік дитини, коли мама може іти працювати, це 3-4 місяці. До цього часу немовля переживає період адаптації, звикання до життя не в утробі. Цей період також називають четвертим триместром вагітності, надзвичайно важливо провести цей час разом з малюком.
 
Якщо ви виходите на роботу маючи ще зовсім маленьку дитину, постарайтесь організувати для себе неповний робочий день. Дитині потрібен час, щоб зміцніти і фізично легше переносити вашу відсутність. Коли малюкові 4-5 місяців, мамі краще перебувати на роботі до 4-5 годин. Дитині півроку - 6-7 годин, ближче до 9 місяців збільшуйте час вашої відсутності до 8-9 годин на день. Діти, старші одного року, здатні витримувати без мами її повний робочий день і час на дорогу.
 
Молода мама повинна знати: малюкові необхідно поступово звикнути до того, що вона відлучатиметься на якийсь час. Почніть з трьох годин і поступово збільшуйте час розлуки з дитиною. Так це звикання пройде для малюка більш-менш безболісно.
 
Перш ніж вийти на роботу…
 
З ким залишатиметься малюк? Це може бути бабуся, няня, а може і тато. Якщо ви залишатимете дитину з нянею, слід заздалегідь їх познайомити. Бажано, щоб няня з'явилася у домі за місяць до вашого виходу на роботу. Спершу няня може просто спостерігати, як і що ви робите, як спілкуєтеся з малюком. Пізніше навчіть її основних моментів догляду за дитиною. Розкажіть, що подобається вашому малюкові, який він, як йому зручніше сидіти на руках, які у нього улюблені іграшки та забави, про його розпорядок дня. А також про те, як розморозити молоко (якщо ви заготовляли його), як його підігріти, як нагодувати малюка, як його заспокоїти, де лежать його речі і ще багато іншого. Тут є свої тонкощі, які потрібно враховувати:
 
- Навчіть людину, яка буде залишатися з малюком, годувати його з ложки або з чашки. Є небезпека, що дитина, яку будуть годувати з пляшки, відмовиться від грудей. Важливо, щоб мама продовжувала годувати малюка грудьми ввечері, вночі, вранці і всі вільні від роботи дні;
 
- Поясніть няні, що їй слід заспокоювати дитину, не використовуючи пустушки. Малюка цілком можна розвеселити за допомогою переведення уваги. Наприклад, заспівати знайому дитині пісню, прочитати смішний віршик, розвеселити грою, заколисати, показати яскраву іграшку. Тобто важливо, щоб дитина у поганому настрої не залишалася сама з собою, а відчувала підтримку людини, яка поруч;
 
- Також малюкові та няні слід опанувати засинання без грудей. Дитина перший час може засинати в колясці на свіжому повітрі, якщо це у неї виходить. Пізніше можна опанувати засинання в будинку; дитині потрібна допомога в засинанні, можна почитати віршик чи заспівати колискову.
 
Приготувати молоко заздалегідь. Якщо ви ще з моменту вагітності знаєте, що повинні повернутися на роботу, то можете починати сциджувати та зберігати молоко вже після місяця годування дитини. Як відомо, після цього моменту у жінок виробляється зріле молоко. Можна, наприклад, зціджувати раз на день, коли вам здається, що молока приходить найбільше. Або збирати потроху протягом усього дня в одну ємкість, а зібравши якийсь обсяг - заморозити його. Пробуйте зціджувати і руками, і молоковідсосом. Підберіть такий варіант зціджування, який буде найбільш зручним і ефективним саме для вас.
 
Терміновий вихід на роботу. В екстрених ситуаціях можна вийти на роботу, не маючи заготовленої банки грудного молока. Перші ваші робочі дні малюк може харчуватися або донорським молоком, або сумішшю. Ви ж після повернення додому будете продовжувати годувати грудьми. Через тиждень або два ви пристосуєтеся зціджувати молоко на роботі, і зможете привозити їжу для дитини на наступний робочий день.
 
Права мами, яка працює
 
Неповний робочий день. За домовленістю з роботодавцем мама в період декретної відпустки (перші 3 роки) може працювати на умовах неповного робочого дня або вдома (це може бути скорочений день, або скорочений тиждень, або і те й інше разом).
 
Переведення на легшу роботу. За даними ч.4 ст.178 КЗпП України, з вашої згоди, ви можете бути переведені на легшу роботу (наприклад, не пов'язану з відрядженнями і нічними чергуваннями).
 
Перерви на годування дитини. Згідно ст.183 КЗпП України, якщо вашій дитині ще немає 1,5 роки, то ви, окрім обідньої перерви, маєте право на додаткові перерви в роботі. Вони мають бути не частіше ніж через кожні 3 години, і тривалість їх може становити 30 хвилин, якщо у вас одна дитина. І 60 хвилин, якщо у вас, наприклад, близнюки. Важливо, що перерви для годування дитини повинні бути включені в робочий час, а це означає, що їх будуть оплачувати.
 
Відрядження. Згідно зі ст. 173 КЗпП України, мами діток до 3 років не повинні направлятися роботодавцем у відрядження або залучатися до наднормових, нічних робіт або робіт у вихідні дні.
 
Зберігаємо молоко на роботі. У робочий час вам слід організувати зціджування молока. Спостерігайте за своїм організмом, і тоді вам буде легше це робити. Вловлюються періоди наповнення грудей, в такі моменти може також включитися окситоциновий рефлекс (рефлекс виділення молока – ред..). Це вам сигнал для зціджування. Якщо ви будете завжди вловлювати бажання свого організму, це буде робити не важко. Збирати молочко ви можете як вручну, так і молоковідсосом. Ви можете використовувати молокозбірники для однієї з грудей, поки зціджуєте другу, адже за рахунок включення рефлексу окситоцину молоко потече з обох молочних залоз.
 
Є мами, які за робочий день тричі успішно зціджують молоко, завжди в один і той самий час.
 
Поки ви на роботі, молоко зберігайте в холодильнику, а перевозьте його додому в термосумці.
 
Ранок, вечір, ніч і вихідні
 
Часто у мам виникає питання, як йти на роботу: так, щоб малюк це бачив, або потихеньку, потай від нього? На це питання відповісти можете тільки ви. Спробуйте різні варіанти, проаналізуйте, який з них малюк сприймає спокійніше.
 
Тепер, коли денні годування будуть замінюватися годуваннями зцідженим молоком, дитина може збільшувати кількість вечірніх і нічних годувань. Таким чином малюк задовольняє потребу в спілкуванні з мамою, за якою він скучив за цілий день. Тому зручніше було б у такій ситуації налагодити спільний нічний сон матері і дитини, оскільки тільки так мама зможе відпочити вночі, при цьому нагодувати та заспокоїти малюка своєю присутністю.
 
Також у вихідні дні дитина може просто не злазити з маминих рук, вимагаючи уваги до себе. Можливо, вона буде прагнути прикластися до грудей з будь-якого приводу - не відмовляйте їй, адже попереду у неї довгий тиждень, малюкові потрібно накопичити вашу любов.
 
Ксенія Соловей, консультант з грудного вигодовування, керівник Центру підтримки грудного вигодовування «Молочні ріки».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage