Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Гемінґвей правдивий
Random
Я не знаю формули успіху, зате я знаю
формулу провалу — це спроба сподобатися всім.
Ернест Гемінґвей
 
Артур Дронь, Друг читача
 
Не знаю, чи можна назвати цей вислів Гемінґвея його літературним кредо, але писав він й справді не для того, щоб усім догодити. Американський класик писав правдиво. Для того, щоб у своїй прозі показати життя таким, як воно є. Та (може, дещо парадоксально) саме ця риса в його творчості вже майже століття захоплює читачів з усього світу.
 
Слідом за повістю-притчею «Старий і море» та романом «Фієста. І сонце сходить» у «Видавництві Старого Лева» вийшла збірка малої прози Ернеста Гемінґвея «Чоловіки без жінок та інші оповідання». До цієї книги ввійшло 22 твори великого Гема. Два з них вперше були видані у збірці «Три оповідання і десять поезій» 1923 року, шість — зі збірки «За нашого часу» 1925, інші — входили до збірки «Чоловіки без жінок», виданої у 1927 році.
 
 
Ці оповідання охоплюють різнаманітні, надзвичайно важливі та серйозні теми теми: війна та життя після неї, кохання та розлука, дружба, смерть та, звісно, корида. Твори надзвичайно психологічні, а ті короткі речення, такі притаманні авторському стилю письменника, інколи як спахал блискавки на нічному небі. Блискавки без грому, тихої, та дуже чіткої ( у фільмі «Геній» в одній зі сцен головні герої розмовляють про щось подібне).
 
Інколи після прочитання кількох сторінок, на перший погляд, звичайної непримітної історії, останнє речення розкриває суть усього оповідання, справляє на читача більше враження, аніж усі попередні абзаци. А інколи автор про одну тему говорить дещо іншими словами. Ми читаємо описи та діалоги, читаємо цікаву розповідь, але розуміємо, що він намагається розповісти нам про дещо надзвичайно важливе.
 
А в деяких оповіданнях відсутній якийсь неймовірно інтригуючий сюжет, карколомні повороти долі, навіть напружену кульмінацію знайти важко, але якщо пройнятися діалогами, вчитатися в те, що говорить солдат, дитина, дівчина чи п’яний друг в оповіданні, воно може перевернути ваше уявлення про певні речі та приємно здивувати. У цьому, на мою думку, одна з найголовніших особливостей Ернеста Гемінґвея. Він вміє справити надзвичайне враження не пишними абзацами, а несказаними словами.
 
 
Ще одна з причин взятися за цю книгу — її актуальність. Взагалі, теми, які порушує у своїй прозі Ернест Гемінґвей, актуальні завжди, та особливо перегукуються з нашим сьогоденням його твори про війну. Зокрема й у цій збірці ви знайдете історії про військових, про поранення, про відчуття смерті і, мабуть, про одне з найголовнішого — життя після війни.
 
Зібрані у цій книзі оповідання Ернеста Гемінґвея приречені на численне перечитування. Це роздуми, що змушують задуматися. Про важливе, про непросте, про вічне, про те, заради чого й варто жити. Пориньте в ці твори, і ви побачите їх автора. Він пише лаконічно і влучно. Пише про життя, не прикрашаючи його. Гемінґвей актуальний. Гемінґвей правдивий.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage