Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Феномен «Варти! Варти!» Террі Пратчетта
Random
Остання перекладена книга Террі Пратчетта «Варта!Варта!» Продовжує бити рейтинги читацьких симпатій. Фентезі автора подобається не всім. Частково воно специфічне, а гумор, як вважає аудиторія, примітивний та дуже англійський. Обумовлено це специфікою жанру та власне особливостями слова автора. Террі Пратчетт намагається ховати глибокі екзистенційні питання у кумедних ситуаціях та брудних вулицях Анк-Морпорку. Письменник вказує на проблеми соціального та етичного характерів, але не створює переконливих образів для ототожнювання читачів реального з вигаданим. І хоча Террі Пратчетт дивак — ми любимо його саме за цю унікальну особливість. А після видання першого роману з циклу «Варта» читачі взірвали соціальні мережі своїми схвальними відгуками. То чим ця історія припадає до душі?
 
Неварта варта
 
Сюжет книги за традицією розгортається в Анк-Морпорку. А як кажуть мешканці міста: 
 
«Анк-Морпорські затінки — така собі чорна діра посеред камяних джунглів беззаконня. Навіть злочинці бояться сюди потикатися».
 
 
Специфіка та владний устрій одразу дивують читачів. Варта співпрацює зі злочинцями, аби не перешкоджати їхній діяльності. Проте завжди проведена межа, яку перетинати жодній зі сторін заборонено. А далі — ще більше. Власне правитель міста Патрицій знає про таку собі Гільдію злодіїв і абсолютно не реагує на правопорушення. Місцева варта, що складається з трьох працівників, боїться більше за місцевих будь-яких інцидентів. Улюблена справа вартових на чолі з їхнім головою капітаном Ваймзом — пиячити в барах. Вони навіть як слід захистити самі себе не можуть, то що вже казати про Анк-Морпорк.
 
Отож, довів Террі Пратчетт експозицію до абсурду, а персонажів — до абсолюту.
 
Проте головна тема розповіді не про безладних вартових, а про владу і те, яким чином її прагнуть здобути. І навіть якщо подумати про очевидну легкість здійснення цього бажання (бо захищати Анк немає кому), то по факту все не так однозначно.
 
Гном на сторожі
 
Одним із найколоритніших персонажів «Варти!» є гном Морква. Але він не типовий представник свого народу. Юнакові вже давно потрібно нахиляти голову в шахті, аби пролізти до оселі. Дивлячись на це, батьки хлопця пишуть до Нічної сторожі лист-прохання про прийняття сина Моркви на службу. У відділі тоді, до речі, це було перше та єдине прохання про роботу у варті. Досі ця посада цікавила хіба що мавпу-бібліотекаря. Але доля посміхнулася хлопцеві й той вирушає до Анк-Морпорка. Вихований та підкований у законах, Морква одразу намагається встановити лад у місті: арештовує зловмисників, зачитує їхні права та порушені статті й веде до капітана Ваймза. І тут Пратчетт створює відлуння Кен Кізівського «Над гніздом зозулі», коли людина боролася зі системою. Тут, звісно, не психіатрична лікарня, але все місто й один вартовий теж варто порівняти з великим викликом для Моркви.
 
 
Історії про драконів
 
Можливо, на хвилі популярності серіалу «Гра престолів» тема драконів досі залишається такою популярною. Тому й «Варта!» отримала більше схвальних відгуків. Здогадки залишатимуться такими, а ось факт наявності драконів в історії є. І відіграють вони тут ключову роль. Половина оповіді торкається їхнього роду та заборони на розведення. Проте зловмисникам,які прагнуть захопити владу, це не заважає використати заборонену зброю та залякати місто великим звіром з шаром жаркого вогню.
 
«Варта!»: варто чи не ні?
 
Конфлікт «Варти!» Вибудовується навколо злих та добрих, шляхетних та грішників. Читачі можуть обрати два шляхи, за якими будуть відкривати для себе історію. Вони можуть читати та сприймати розповідь такою, як вона є: фентезійною, кумедною та динамічною. Це не погано, враховуючи той факт, що Пратчетт ніколи не позиціонував себе як другого Гессе. Але можна спіймати алюзії на сьогодення з великим рівнем криміналу та байдужістю органів до маленьких справ. З жадібними людьми, які вважають, що силою можна здобути владу. З людьми, що повільно перетворюються у натовп.
 
«Варта! Варта!» — підступна книга. Вона смішна, але й серйозна водночас. Історія вводить в оману, а ми, читачі, просто піддаємося їй, бо знаємо: іншого вибору нема.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage