Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Феміністки не носять рожевого»: 7 головних думок
Random
«Ти побачиш, що в серці фемінізму — жінки»
 
До нього ставляться по-різному. Дехто нехтує цим іменником, що обєднує безліч жінок на кожному континенті. Дехто — дратується та не розуміє всього резонансу навколо цього руху. Інші — просто проходять повз: як жінки, так і чоловіки. Ми можемо ставитися до нього як завгодно, але найстрашніше — байдужість.
 
Фемінізм — ось про що йдеться у збірці есеїв відомих жінок із різних куточків світу. «Феміністки не носять рожевого» — своєрідні оповіді жінок про своє сприйняття в контексті сучасних реалій,
боротьбу за рівні права, свободу вибору та розвіювання міфів на кшталт феміністок, які не вдягають рожеві сукні чи не голять ноги. Міфи розвіяні!
 
Джерела створення
 
«Якщо я стану феміністкою, думала я, мені доведеться викинути половину гардеробу, показати світу свою прищаву шкіру й волохаті ноги і перестати надсилати хлопцям, які мені подобаються, по двадцять повідомлень щодня».
 
Укладачка книжки, Скарлетт Кертіс, ніколи не відчувала себе феміністкою. Більшу частину свого підліткового життя журналістка жила з викривленим розумінням про рух жінок за рівні права, заробітну платню та боротьбу з упередженим ставленням з боку чоловіків. Проте під час хвороби, що тривала протягом трьох років та змусила Скарлетт пролежати весь цей час у спальні, дівчина почала вивчати твори видатних активісток. Фемінізм у серці дівчини народився під впливом Вірджинії Вулф, Одрі Лорд, Кейтлін Моран та інших дивовижних жінок, які боролися за рівність.
 
Скарлетт Кертіс створила цю збірку для всіх. Просунутих та дівчат-аматорів, які тільки зацікавлено дивляться у бік фемінізму. Акторки, співачки, телеведучі, громадські активістки — всі вони зявляться на сторінках цієї книги. Ці жінки такі самі, як і читачки: стурбовані й натхненні, вразливі й чуттєві. Вони розуміють фемінізм по-різному, але їх об’єднує одна спільна риса — щирість. Такою і є збірка «Феміністки не носять рожевого» — до сліз правдивою та своєрідною підтримкою для кожної. Сила жінок обєднує.
 
 
Про найголовніше
 
1. «Жіноче тіло сприймають неправильно, а нас всіляко соромлять за наші жіночі функції»
Елісон Судол
 
Відома за своєю роллю у фільмі «Фантастичні звірі та де їх шукати» акторка наголошує на природності всіх біологічних процесів у тілі жінки. Елісон говорить про менструації як про прекрасне явище, що надає можливість дівчині відчувати себе нею та згодом мати змогу дати нове життя.
 
2. «Мені набридло згадувати перед сном, що я їла цілий день, а потім картати себе за кожен вуглевод. Мені починає здаватися, що отой стандарт, згідно з яким жінка має виглядати як драбина, — то всього лиш іще одна вигадка, яка повинна змусити нас соромитися себе і вкладати сили в походи у спортзали та дієти замість зчиняти галас і змінювати світ»
Елісон Судол
 
Суспільство навязує стандарти. Це ні для кого не є секретом. Молоді дівчата виснажують себе дієтами та щоденними тренуваннями заради «ідеальної» фотографії в Інстаграмі та привернення уваги чоловічої аудиторії. Проте вони живуть не своїм життям, а чужими ідеалами. І коли їхні розуми звільняться від стереотипів соціуму, тоді вони дійсно стануть щасливими. Не завдяки, а всупереч.
 
3. «Я стану дівчиною, якою мала народитися»
Чарлі Креґґс
 
Засновниця «NailTransphobia» — проекту, під час якого вона робить манікюр усім охочим та розмовляє на трансґендерні теми, — розповідає про свій власний шлях становлення жінкою. Після цькувань Чарлі змогла віднайти себе та побороти депресію. Розмови на тему зміни статі досі залишаються вкрай важкими та небажаними для суспільства. Тому важливо говорити про те, що змінити стать — не є кримінальною справою, а суто особистим бажанням кожної окремої людини.
 
4. «Разом із темрявою зявляється світло. І це світло з’являється тоді, коли ти твориш позитивні зміни»
Шарлотт Елізабет
 
У 21 рік Шарлотт паралізувало. Проте за два роки, попри всі негаразди, вона випускає власну колекцію жіночих сумок, за яку отримала престижну нагороду ThePrincesEnterpriseAward. У своєму есеї дівчина наголошує на проблемі несприйняття серйозно тривожного стану жіночої статі. Чоловіки у білих халатах нехтували проханнями Шарлотт про допомогу та неспроможністю впоратися власноруч із тривогою, що наростала з кожним днем. Бо, як говорить Елізабет, хвилювання молодої жінки не сприймають серйозно і не ставляться до нього так, як до хвилювання чоловіків середнього віку в чорних костюмах.
 
 
5. «Ти маєш право інколи почуватися втомленою і виснаженою»
Зої Заґґ
 
Відома багатьом за каналом «Zoella» на YouTubeдівчина також є керівницею компанії «ZoellaBeauty». За свої 29 років вона встигла дійсно більше, ніж деякі за кілька життів, проте однією з головних цінностей Заґґ лишається право бути тендітною та давати собі відпочити. У перервах між записом відео для блоґу, написанням книжок та керуванням компанією Зої дозволяє втомі виграти. І це не є погано, бо ж жінки не завжди супергероїні: деколи варто й поступитися у боротьбі.
 
6. «Завжди цінуйте себе»
Джаміла Джаміл
 
Громадська активістка та акторка є засновницею сторінки в Інстграмі «Iweigh» — руху, що заохочує жінок любити себе такими, якими вони є, попри всі стандарти та стереотипи. В есеї «Розкажи йому» Джаміла наголошує на поширенні дезінформації про фемінізм і тому, як важливо доносити правильно вчення про фемінізм до та про чоловіків. Адже вони теж піддаються шквалу критики за свої емоції та чутливість, сльози й переживання. Джаміла вірить у силу правди та любові до себе. То чому б і нам не почати наслідувати ці вчення?
 
7. «Для мене фемінізм означає, що я на щось заслуговую»
Тапіва Г. Маоні
 
Лідерка клубу «GirlUp» народилася у маленькій африканській державі Малаві. Дитинство та юність Тапіви проходили на кухні згідно з патріархальними традиціями. У підлітковому віці дівчина почала помічати нерівне ставлення у школі з боку хлопців та вчителів. Зокрема вчитель математики заявив про очевидну неосвіченість дівчат і те, що хлопці апріорі більш здібні до науки. У випускному класі Маоні пощастило потрапити до табору «Жінки в науці» — спільний проект Держдепартаменту США, ООН, корпорації «Intel» та компанії «Google». Після цієї події Тапіва гучно заявляє: жінки заслуговують на краще майбутнє, освіту у сприятливому середовищі, повагу та можливість реалізовувати свої права.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage