Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Емоційний стан жінки, яка щойно стала мамою
Random
Контакт і ніжна взаємодія з дитиною потрібні не тільки одразу після народження. Це лише старт, починається ціла історія вашої дружби і взаємообміну, повсякденного, і водночас чудового. Догляд за малюком, купання, прогулянки, ігри, щебетання і, звичайно, годування грудьми - все це втілення любові. Бережіть її. Ось кілька порад для того, щоб любов (а значить і успішне грудне годування) завжди мала місце у вашому з малюком житті. Поради надає Миродара (Марина) Єрко - перинатальний психолог, доул, ідеолог і співзасновник батьківського об'єднання «Батьківська спільнота».
 
1. Визначте пріоритети
 
З появою у вашому будинку малюка життя зміниться. Вам знадобиться знаходити нові способи вибудовувати свій день, встигати робити все важливе і своєчасно відпочивати. З великою ймовірністю, ви не будете встигати все, і тоді доведеться розставляти пріоритети.
 
Звичайно, хочеться, щоб і малюк був доглянутий, і в будинку прибрано, і їжа приготована, і чоловікові увагу приділити, і про себе кохану подбати ... Але спершу все одночасно навряд чи вийде - дитина забирає багато часу і сил. Варто якомога раніше прийняти цей факт і погодитися з ним.
 
Не потрібно «лізти зі шкури», намагаючись відповідати ідеальному (а значить - нереальному!) образу мами і дружини. Нічого, крім розчарувань і почуття провини, вам це не принесе. Не приймайте серйозно розповіді мами, свекрухи або подруг про те, що вони, мовляв, встигали все. Часто - через кілька років - труднощі перших місяців життя з малюком забуваються, і в пам'яті залишаються тільки успіхи або навіть просто бажана картинка, до якої ця жінка свого часу прагнула. І яку вона вам тепер видає як свій реальний досвід. Кивніть, похваліть оповідачку, адже вона (як і будь-яка жінка) дуже хоче пишатися своїм материнством, і розслабтеся. Вам не потрібно бути ідеальною. Ви і без цього хороша мама.
 
На що ж варто передовсім витрачати час і сили мамі новонародженого? Список пріоритетів може виглядати так:
 
• Нагальні потреби новонародженого: харчування, переодягання, вкладання спати, тілесний контакт (носіння на руках або в слінгу), заспокоєння;
 
• Мої нагальні потреби: вчасно поїсти, сходити в туалет, прилягти на 15-20 хвилин кілька разів на день, досить довго спати вночі, піклуватися про здоров'я і настрій;
 
• Показувати чоловікові свою любов: посміхнутися, погладити, сказати приємне, обійняти, зробити щось для нього і т.д.;
 
• Приготування їжі, прання пелюшок;
 
• Нетермінові потреби малюка: прогулянка, гімнастика, купання і т.д.;
 
• Мої нетермінові потреби: щось для задоволення, спілкування з подругами, Інтернет, догляд за тілом і т.д.;
 
• Все інше: прибирання, прасування, робота і т.д.
 
При такій послідовності ймовірність того, що всі справи будуть виконані - велика. Щось та встигається, особливо якщо не нехтувати (як всі ми любимо) пунктом № 2. Коли піклуєшся про себе, більше того - визначаєш це як високий пріоритет, то сили є і на все інше. Здається: як це я буду тут вилежуватися, якщо у мене не приготована вечеря? А ось так: спочатку заправляємося, потім їдемо. Коли витрачаєш 15 хвилин на те, щоб просто повалятися, потім в рази бадьоріше і ефективніше йдуть справи на кухні, ніж якщо заповзати туди з останніх сил «бо так треба». Це ж очевидно, правда? Це означає, що виділяючи час на відпочинок, ми встигаємо більше!
 
Чому турбота про чоловіка вище, ніж прибирання і готування? Іноді саме чоловіки критикують за те, що дружина щось не встигла за день, що годує бозна-чим або в будинку завал... Насправді, чоловік просто хвилюється, чи любить його дружина так само, як і раніше. З народженням дитини вся ваша енергія розвертається в напрямку малюка. Ви можете цього і не помічати, а от для чоловіка така порожнеча може бути вельми відчутною. Ось він і починає придиратися до дрібниць, ніби запитуючи: «Ти мене любиш? Я потрібен тобі?». Якщо ви будете проявляти любов до нього відкрито, знаходити для цього час і сердечність, він не лише не буде критикувати вас, а й сам приготує і прибере.
 
Подумайте про те, як виглядає ваш список пріоритетів. Як ним користуватися?
 
Ось кілька підказок:
 
• Визначте для себе межі «достатності», вашу міру задоволеності тим чи іншим пріоритетом, при якій вже можна братися за справи з наступного пункту. Ці межі повинні бути реалістичними, досяжними, тобто не дуже великими, і одночасно не дуже маленькими, щоб пріоритет отримував достатню кількість часу й уваги.
 
• Перш, ніж взятися за справи четвертої чи нижче черги, переконайтеся в тому, що перші кілька пріоритетів виконані (при цьому важливо зберегти сили для стосунків з коханими людьми!).
 
• Поєднуйте. Наприклад, дуже багато чого можна робити з малюком у слінгу: він отримує потрібний йому контакт і харчування, а ви при цьому можете готувати, прибирати, читати книгу, йти в магазин, спілкуватися з чоловіком і багато іншого.
 
• Якщо у вас є помічники, то вони отримують завдання з нижньої частини списку, залишаючи для вас більш важливі справи.
 
• Дозволяйте іноді знехтувати якими-небудь справами на користь відпочинку, спілкування і вираження любові. Це все з часом буде виправдано.
 
2. Бережіть спокій
 
Гормон стресу адреналін - відчутна перешкода лактації, особливо протягом кількох перших місяців. Тому потрібно постаратися мінімізувати стрес у вашому буденному житті. Звичайно, зовсім уникнути стресових ситуацій не вдасться, але можна спробувати не створювати напругу там, де її можна уникнути. Наприклад:
 
• пам'ятайте про пріоритети;
 
• вигадайте собі розклад дня, який буде впорядковувати ваші повсякденні справи. Розклад має бути простим і невеликим, складатися швидше з орієнтирів, ніж з точного плану. Наявність орієнтирів дуже заспокоює і допомагає відчувати себе впевненішим в перші місяці життя немовляти;
 
• обов'язково вчасно відпочивайте та їжте. Виснажений організм перебуває в стресовому стані безперервно, а це нікому не потрібно!
 
• не сперечайтеся з родичами і лікарями, нікому нічого не доводьте. Якщо вони говорять щось, що вам не подобається, кивайте, угукайте і дякуйте за турботу. Зараз не час доводити свою правоту будь-якою ціною. Бережіть нерви. Робіть по-своєму, і нехай за вас скажуть ваші результати;
 
• намагайтеся не робити того, що вам неприємно чи не хочеться робити;
 
• просіть про допомогу і підтримку. Бути самотньою з великим незвичним навантаженням дуже важко і фізично, й емоційно. Не соромтеся просити близьких і просто хороших знайомих про те, щоб вони розділили з вами ваші зусилля і почуття. Навіть невелика допомога полегшує і підбадьорює, і це неоціненно. Обов'язково користуйтеся нею!
 
• намагайтеся тримати себе в руках;
 
• вибачайте себе, будьте своїм союзником. Дуже багато сил і нервів йде на самоаналіз і самокритику. Не робіть цього! Ви хороша людина, а помилки завжди були і будуть, але це не причина для приниження і образ. Краще підтримайте себе добрими словами, підбадьорте. Ви відчуєте, наскільки це ефективніше у вирішенні проблем або виправленні помилок. З'являються сили на все! Навіть якщо з вашої вини сталося щось по-справжньому погане, правильніше спрямувати свої сили на виправлення або компенсацію помилки, а не на самоприниження;
 
• дозволяйте життю продовжуватися. Не варто чіплятися за дрібниці і контролювати абсолютно все. Щось обов'язково піде не так, як вам уявлялося. Але це не погано! У будь-якому варіанті розвитку подій є свій інтерес і користь. Нехай буде так, як є. Все буде добре.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage