Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
«Емоціємір інспектора Дила»: вчимося розпізнавати, вимірювати та керувати своїми емоціями
Random
Радість, смуток, подив, страх, любов… Погодьтеся, наше повсякденне життя неможливо уявити без емоцій: завдяки їм ми долаємо всілякі труднощі, а також налагоджуємо стосунки з навколишнім світом і з самими собою. Однак, допомагаючи нам, саме вони здатні завдавати й чимало клопоту, якщо вибухають у недоречних обставинах, проявляються занадто інтенсивно або ж тривають задовго. Ось чому дуже важливо ще змалку розвивати свій емоційний інтелект, тобто вчитися розуміти власні емоції. Як? Відповідь – у книжці «Емоціємір інспектора Дила. Розпізнавай, вимірюй та керуй своїми емоціями» від іспанської психологині, дитячої письменниці Сусанни Ісерн, яка стане справжньою знахідкою для батьків і дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.
 
Що таке емоція?
 
«Емоція – це процес, що виникає за певних обставин і викликає фізіологічні реакції та зміни в нашому організмі. Ці зміни можуть видаватися нам приємними, коли стається щось хороше, чи неприємними, коли нам загрожує небезпека. Усе це – заради того, щоб контролювати ситуацію».
 
Усі емоції виникають за однією схемою:
 
1. Спочатку трапляється якась ситуація: вдома, на вулиці, у школі, на роботі.
 
2. Сприймаючи ситуацію, ми надаємо їй певного значення, котре залежить як від наших переконань, думок, що роїлися в голові незадовго до відповідного моменту, так і від самопочуття того дня.
 
3. Наша інтерпретація цієї ситуації викликає емоцію – ми відчуваємо зміну настрою, який може поліпшитися або погіршитися. Також в організмі виникають різноманітні фізіологічні реакції та зміни, що залежать від характеру емоції, обставин, у яких ми перебуваємо, й особливостей нашої вдачі, як-от розширення зіниць, блідість чи почервоніння шкіри, тремтіння, пришвидшене серцебиття, прискорене дихання, кашель, свербіж, плач. У нас може розболітися шлунок, наче ми з’їли ціле відро черешень, хоча насправді ми не з’їли жодної, а наші ноги можуть почати безупинно рухатися, немов у них заховані пружини, навіть коли ми сидимо.
 
4. Усе разом змушує нас поводитися певним чином.
 
 
Інспектор Дил, його геніальний винахід та Емі
 
Знайомтесь, інспектор Дил – відомий у всьому Форествілі детектив та експерт з емоцій. Саме до нього звертаються мешканці містечка, коли у їхніх родинах відбувається якась дивина. Власні спостереження, розслідування і відкриття, а також видатні теорії у сфері емоцій надихнули інспектора Дила на винайдення емоцієміра – унікального приладу, незамінного для такої складної справи, як-от розпізнавання й вимірювання емоцій (свій емоціємір ви знайдете наприкінці книжки). Це колесо, поділене на 10 рівних секторів, кожен з яких зафарбований у певний колір та представляє одну з емоцій.
 
Емоціємір інспектора Дила побудований на основі десяти емоцій: радість, смуток, злість, страх, заздрість, ревнощі, подив, відраза, сором та любов. Зафіксувавши індикатор на секторі емоції, яку відчуваєте, визначаєте її інтенсивність за шкалою від 0 до 3:
 
– інтенсивність 0 – це нейтральний стан, коли жодна емоція не переважає;
– інтенсивність 1 – коли емоція відчувається зовсім трохи;
– інтенсивність 2 – коли емоція відчувається помірно;
– інтенсивність 3 – коли емоція відчувається дуже сильно.
 
Вимірювання емоцій – процес суб’єктивний, він залежить лише від нашого сприйняття.
 
Щоб правильно користуватися емоцієміром, слід ближче познайомитися з кожною емоцією окремо. Допоможуть нам у цьому Емі – яскраві та колоритні персонажі, які уособлюють різні емоції: Веселунка, Понурик, Злюка, Страхополох, Завида, Ревнюк, Здивувака, Гидун, Червонійка та Обіймась. Кожен із них розповість про себе сам, а щоб краще розпізнавати їх, інспектор Дил поділиться захопливими форествільськими розслідуваннями зі своєї детективної практики.
 
Вчимося керувати своїми емоціями
 
Визначивши й вимірявши свою емоцію за допомогою емоцієміра, прочитайте запропоновані інспектором Дилом рецепти керування нею та спробуйте скористатися порадами. Попрацювавши з рецептами, виміряйте ще раз інтенсивність своєї емоції та оберіть відповідну позначку на емоціємірі. Якщо інтенсивність спала до 0, це означає, що емоція вже зникла, а отже може з’явитися нова.
 
 
Важливо пам’ятати, що кожна людина може відчувати одночасно декілька емоцій, з котрих зазвичай переважає одна. Що краще ми навчимося розпізнавати емоції, то краще зможемо контролювати їх, особливо тоді, коли ті переповнюють нас і можуть нашкодити, – враховуючи свої індивідуальні особливості та не забуваючи про інших людей у найбільш прийнятний спосіб.
 
Бо «емоції для нас – наче інгредієнти для пирога. У потрібних чи незначною мірою змінених пропорціях вони будуть доречними й корисними, щоб усе в нашому житті складалося гармонійно». І з цим важко не погодитися, правда?
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage