Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дитячо-недитяча повість
Random

Като Деспатi, БараБука

Розкішні подарункового рівня видання, ілюстровані, як на художню виставку, – штуки, на яких незмінно спеціалізується «Видавництво Старого Лева». Книжка-медитація і книжка-одкровення, на яких незмінно знається Катя Бабкіна – прозаїк і поетка, сценаристка, редактор глянцю, колумністка, режисерка, та передовсім – авторка особливих на українських полицях дитячих творів. Потужний творчий тандем Бабкіної та Юлії Пилипчатіної стартував 2014 року дитячою книжкою заміських дзен-оповідок про природу речей («Гарбузовий рік»). До завершення 2015-го дівчата видали другу мистецько ілюстровану книжку про «сутність усього суттєвого» для молодших школярів.

Я замислився. «Дякую» належало казати всім, хто щось віддав, подарував, пригостив, допоміг, порадив чи якось тебе розважив. І — хоча з цим мені дуже важко було погодитися, — тому, хто зробив тобі укол, наприклад.

— Щоб зробити приємно тому, хто зробив приємно тобі, — врешті сказав я вголос, а подумки додав: «Або тому, хто зробив тобі неприємно, але корисно».

У своїй другій розмові з малюками Катя зберегла цю свою невимовну летючість, округлість тексту, за тим – відверте й ледь саркастичне зачудування світом, якого нема чого соромитися. Попід тим – нескінченну вигадливість у пошуку кутів і точок, зору й погляду, сприйняття світу й подачі власного – привласненого голосу. У цьому контексті раджу батькам та Міносвіти розцінювати цю книжку як небезпечне щеплення, покликане виробити в малючому організмі вимогу якісної літератури й нехіть до більшості «програмних» матеріалів.

Новий текст набув емпатії до людських персонажів, збагачений безцінним і складним опосередкованим та особистісним досвідом авторки, не знайомим навіть більшості з нас, дорослих і випаруваним у прозору, надлегку субстанцію для інгаляцій, придатну й корисну для дітей. Визрів до осяжної, вголос названої на ім’я проблематики, визнання, усвідомлення та емоційно ефективного прожиття, не позбувшись глибоко притаманного авторському світозмалюванню гумору й дрім-фентезійності.

Найголовніше – яскраво й однозначно оформилася мета цього видання – привернути увагу до дітей, які щодня змагаються з хворобою за право побачити дві найбуденніші речі у світі – сьогоднішній нічний сон і завтрашній, хай і захмарений світанок. На своїй сторінці в соцмережі Катя оголосила, що має на меті зібрати 1 000 000 гривень на користь благодійного фонду «Таблеточки» впродовж 2016 року, з цією метою розгорнуто масштабну медійну кампанію.

Як бачите – допомогти просто, допомогти може кожен і кожна допомога важитиме. Не починайте року без цієї книжки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage