Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дитячі маніпуляції: як не потрапити на гачок?
Random

Uaua.info   

А чи здогадувались ви, що найкращі маніпулятори – це діти? Так, саме наші маленькі, невинні і дуже симпатичні малюки. Адже завдяки їхнім вдало продуманим «ходам» у домі з’являються непотрібні і дорогі речі, а дрібні провини перетворюються на величезні катастрофи. Пропонуємо кілька дитячих хитрощів, перед якими батьки не можуть встояти. А з вами таке траплялось?
 
1. Мам, ще 5 хвилин. Незалежно від того, стосується це гри, перегляду мультфільмів чи чогось іншого, ці 5 хвилин здебільшого затягуються на годину-дві. А тут вже і пора спати, а ще купа справ.
 
Щоб впоратися із цими вмовляннями вам потрібно: по-перше, сила волі. Саме так. Зберіть усю силу волі докупи і відмовте дитині. По-друге, і ви, і малюк повинні дотримуватись режиму дня (обідати не під час вечері і лягати спати не опівночі).  Чудовий варіант – використання будильника, як сигналу, що потрібно завершувати гру і переходити до інших справ.
 
2. А мені мама дозволила (ну або тато). Ця  відмовка чудово підходить під час розмови з кимось іншим із батьків, з бабусею чи нянею. Особливо, коли мами немає вдома. За допомогою цих слів діти умудряються з’їдати по п’ять порцій морозива на день та гуляти без шапки. А дорослі ж у цей час «надто зайняті», щоб подумати самим або перепитати у мами.
 
Запам’ятайте, завжди потрібно перевіряти, чи дозволила мама з’їсти дитині коробку цукерок, якщо ви не певні в цьому самі.  Особливо будьте уважними до усіх питань дитини, коли зайняті чимось іншим. Адже у такі моменти ці маленькі хитруни і мають найбільший шанс отримати вашу байдужу, але вже ж позитивну відповідь «угу»; а ви про це навіть не згадаєте.
 
3. Щось мені недобре. Часто у дітей трапляються раптові болі в животі,голові, вусі чи ще десь, саме в той момент, коли ви ось-ось збираєтесь розпочати чергову виховну годину. Звісно, тут жодна мама не зможе встояти, вона вже готова пробачити усі шкоди, а дитина отримує максимальну турботу. У такому випадку залишається лише сподіватися, що тривога хибна.
 
4. Я більше так ніколи не буду. Звісно буде. Можливо з іншими людьми, в інших умовах, але буде. Вам залишається лише пробачити та пам’ятати, що і в нашому житті було стільки ж «ніколи».
 
5. Воно само! Як часто ви чуєте такі відмовки? Звісно ж, кружки самі стрибають на підлогу і б’ються, а штани вилазять на дерева, щоб подертися. Тут головне правило - змусити дитину говорити правду та відчувати свою відповідальність за скояне. Нехай сам прибирає, зашиває (звісно під наглядом дорослих). Може навіть походити кілька днів у дірявих штанах вдома. Правда – понад усе!
 
6. Подібна відповідь «Я не винен». Винен. Малюк повинен навчитися визнавати свою провину і брати на себе відповідальність за власні вчинки. Говоріть про це, запевніть, наприклад, що покарання буде меншим.
 
7. А можна ще казку? Або попити води? А ще я голодний. А може полежимо поруч? Ось низка прохань дитини, яка активно не хоче лягати спати. Тут потрібно теж зберігати режим. Ви, приміром, можете обмежити цей час однією оповідкою або кількома хвилинами для розмов на будь-яку тему. Час вийшов, казка закінчилась, – пора спати, і ніяких «але».
 
8. Купи мені це, а я взамін… Нічого не попрошу більше ніколи, завжди  гарно вчитимусь, прибиратиму,в космос полечу… Запам’ятайте, в дітей поняття «ніколи» та «завжди» можуть тривати один день. Тож не вірте цим обіцянкам та провокаціям. Задля бажаного, діти готові обіцяти будь-що, але чи дотримають обіцянку?
 
9. А у Павла є такі…Типове порівняння, яке зачіпає відразу кілька струн батьківської душі. По-перше, чим ваша дитина гірше, ніж Павло. По-друге, якщо вони купили, то мабуть, це потрібна річ. По-третє, врешті, можна втішити дитину. І ось, лише кілька хвилин, і у вашому кошику вже купа непотрібних іграшок. Що з цим робити? Відповідь одна: Ігноруйте і не забувайте, що й ви маєте свою голову на плечах, тож не потрібно рівнятися на когось чи коритися тенденціям моди, а передовсім думати про користь для своєї дитини.
 
10. Нам нічого не задали. Звісно. Це можливо з одного уроку, максимум двох. Але ж не з усіх. Довіра дитині - це добре. Але! Перевіряйте щоденник, дзвоніть вчителю чи батькам однокласників та перепитуйте. Врешті дітям потрібен контроль.
 
11. Нащо мені ті цифри? Усі формули чи хімічні елементи в житті може й не згодяться. Але вміння грамотно писати, читати та рахувати потрібні кожній людині. Не варто прагнути від дитини лише відмінних оцінок, але наполягати на отриманні базових знань з усіх дисциплін ви маєте право.
 
12. Ти найкраща/найкрасивіша найдобріша і так далі в світі, - ще одна фраза, яка розтопить будь-яке мамине серце. А ще це чудова хитрість, щоб виманити у батьків додаткову іграшку, щось смачненьке чи більші кишенькові гроші. Звісно, такі слова вам приємні. Але візьміть себе в руки, пригорніть свого малюка, скажіть, як раді, що він у вас такий чуйний і… все.
 
13. Я від вас піду. Так часто може сказати ображений малюк, у своїй уяві пакуючи одяг та втікаючи через вікно. Звісно, нікуди він не піде. Але це ще не кінець. Вам, батькам, потрібно поставити себе на місце дитини, якій, швидше за все, просто бракує уваги. Проговоріть із нею, дізнайтесь, що насправді її хвилює.
 
14. І останнє, але мабуть найчастіше : «Ну будь-ласочкаааааа». Ці крики можна задовольнити, лише давши дитині те, чого вона хоче. Принаймні так думає значна частина батьків. Насправді можна спробувати переключити увагу дитини на інші речі, зацікавити чимось ще.
 
А які техніки маніпуляції використовує ваша дитина? Діліться у коментарях:)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage