Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
«Другу також варто придбати» Олега Сенцова – книга про нас
Random
Свій другий роман – книгу із назвою «Другу також варто придбати» – режисер і письменник Олег Сенцов написав ще у 2017 році, перебуваючи в ув’язненні. Апокаліптична історія про захоплення Землі інопланетянами вийшла друком цьогоріч у «Видавництві Старого Лева», і в травні Олег презентував її разом із Мар’яною Савкою.
 
ПРО ЛЮДИНУ, ЯКА РОСТЕ НАД СОБОЮ
 
Головний герой книги – Джим Гаррісон – сидить у туалеті й насолоджується часом, коли його дружина іще не знайшла причин для чергової сварки. Джим так само усамітнювався зі своїми науково-популярними журналами і вчора, і позавчора, і ще багато разів. Сьогоднішній день виявився особливим з причини хоч і не сімейної, та все-таки доволі важливої. Планету захопили інопланетяни.
 
На вулицях панує хаос і розруха, а запаси харчів повільно закінчуються. Владу в свої руки беруть представники «тимчасової адміністрації», і в таких умовах проходить день за днем і тиждень за тижнем. Згодом настає час, коли кожному доводиться робити вибір: продовжувати існувати в нав’язаних умовах і підкоритись новій владі чи намагатись чинити опір і захищати свою планету.
 
Перед цим вибором постає і головний герой. Упродовж роману він настільки змінюється, що інколи й сам себе не впізнає. Джим на перших сторінках – це чоловік, якого постійно тримала в руках жінка, що жив за графіком «робота-вечеря-подружній обов’язок-сон». Під впливом обставин він загартовується і стає чоловіком, який відстоює свої принципи, який знає свою ціль і попри все іде до неї. Дуже цікаво, читаючи книгу, спостерігати, як змінюється світогляд цього персонажа. Непередбачувані обставини, які є загрозою цілій планеті, для однієї людини можуть стати тим фактором, який її загартує. Час загального занепаду і небезпеки може стати часом самовдосконалення і росту для когось окремого.
 
Під час онлайн-презентації книги Сенцов і сам наголошував, що зміни в людині – одна з головних тем його роману.
 
«Цікаво, як люди змінюються. Люди змінюються, якщо вони цього хочуть. І зовнішні обставини, які від людей ніяк не залежать, змушують їх це робити. Хтось стискається і залишається таким як він є, а хтось через кризу росте над собою. Це – про людину, яка росте над собою».
 
НЕ НУДНО. ЯК НА ШОСЕ
 
Як і «Жизню» та «Маркетера», перекладав цей роман українською Сергій Осока. А оригінальну обкладинку із зображенням міста головних героїв та загадкових живих дирижаблів створив Іван Шкоропад. «Хотілось передати цей момент спокою, рівномірного, розпланованого життя людей, в яке вривається щось ззовні (в правому кутку обкладинки видно, як на дахи будинків щось насувається)», – згадував дизайнер.
 
 
«Другу також варто придбати» – роман досить великий за обсягом. Але особливість Олегової прози полягає в тому, що Сенцов пише НЕ нудно(!), і ці п’ятсот сторінок – суцільна, гарно побудована і весело написана історія з постійно рухливим сюжетом. Інколи здається, що книга поділена на розділи найперше для того, щоб у читача було кілька зупинок, аби перевести дух. Адже перед кожною з цих зупинок відбувається стільки всього, що захоплений читач може одразу «проковтнути» роман повністю.
 
Сюжет книжки можна порівняти з дорогою, яка довго тягнеться, безліч разів повертає, але ніколи не розгалужується на маленькі стежки. Другорядні сюжетні лінії роману не відволікають від основних події. Вони не стають вуличками, які відділяються від великої дороги, а радше додатковими смугами на шосе. Таким чином книга охоплює кілька історії, безліч перипетій і додаткових ліній, але вони органічно складають один сюжет і не відвертають увагу від основної теми.
 
КНИГА ПРО НАС
 
«Другу також важко придбати» – не єдиний Олегів великий прозовий твір. Свій перший роман із назвою «Купіть книжку – вона смішна» письменник і режисер написав ще десять років тому. Після цієї веселої та, як каже сам Сенцов, божевільної книги, він одразу придумав два продовження. Але до останнього не був упевнений, що ці книги хтось читатиме.
 
«І я сам собі казав, що якщо ця перша книжка буде мати хоча б оцих 18 читачів та буде видана – я напишу продовження. Коли я вже був у в’язниці (це була Якутія) цю книгу видало видавництво “Фоліо”, і я почав отримувати фідбеки. Люди писали: ти знаєш, Олеже, я прочитав твою книжку, вона мені дуже зайшла, я так сміявся, вона дуже гарна. І їх було багато. Так я зрозумів, що цей стиль заходить, і почав виконувати свою обіцянку самому собі – писати цей роман».
 
 
Зробити другий роман таким самим веселим і дотепним одразу було одним із завдань Олега. Книжка наповнена добірним гумором і влучними жартами. А головне – висміює автор ті людські риси, які часто притаманні кожному з нас. Попри те, що події книги відбуваються у Сполучених Штатах, а головні герої – американці, книга все-таки не про них, а про нас. Про наш страх і нестачу відваги, коли потрібно захищати своє. Про наше бажання жити у безтурботному достатку, навіть якщо йти до нього потрібно нечесним шляхом. Про ті негативні якості, на які ми інколи не звертаємо уваги чи вважаємо їх незначними.
 
«Це книжка не про американців, це книжка про нас. Просто дійство перенесене туди. Я навмисно це робив – надавав їм наші риси. Тому що коли ти читаєш сам про себе, то ти не на 100% щирий. Коли ж ти бачиш інших людей – сміятись з них легше, ніж з самого себе».
 
Розуміння того, що ця книга про нас, спершу змушує серйозно задуматись, але згодом навіть дає надію. Адже водночас із висміюванням негативних рис, автор зображує також і те хороше, що є в людині. Хоч дехто з героїв книги ставав прибічником інопланетної влади, та знаходились все-таки й ті, хто опирався новому режиму і боровся з ним. Хоч на початку роману Джим Гаррісон видався читачам зовсім не тим чоловіком, який здатен робити справжні революції, та згодом він… але це вже ви й самі прочитаєте.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage