Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Доступна економіка: просто про складне
Random
Термін «економіка» часто розглядають суто як галузь для дослідження спеціалістами. Ми звикли вважати її чимось важким та заплутаним і навіть не задумуємося про те, що економіка працює й була створена саме через та задля людей.
 
«Розмови з донькою про економіку» – це ніби «Коротка історія» Гокінґа, що пояснює головні засади та умови функціонування цілого економічного Всесвіту. Пан Варуфакіс відповість на такі питання, на кшталт звідки береться ціна на товар, як людина потрапляє у боргову яму та чи дійсно гроші беруться з повітря. І це тільки верхівка економічного розбору польотів!
 
До кого говорить Яніс Варуфакіс?
 
Задум для цієї книги в чоловіка виник ще у 2003 році. Варуфакіс хотів поговорити з молодим поколінням про складні економічні процеси простою мовою й ніби розповісти власній доньці казку на ніч.
 
«Як викладач економіки, я завжди вірив, що якщо ви не здатні пояснити цей предмет молодим людям зрозумілою для них мовою, то, відверто кажучи, ви й самі нічого не тямите».
 
 
До речі, про доньку. Саме Ксенія Варуфакіс стала другою причиною для появи цієї праці. Дівчина живе в Австралії, а її батько – в Греції. Вони постійно на відстані одне від одного, а коли зустріч відбувається, донька та татко повинні знову рахувати безліч днів до наступної зустрічі. Отож Яніс Варуфакіс із радістю скористався нагодою поговорити про те, на що їм завжди бракувало часу.
 
Книгу чоловік написав за дев’ять днів у форматі польоту думок, доповнюючи розповідь фактами, історією та зовсім трішки теорією. Тож час дослідити цінність та якість книги, повністю присвяченої нам – молодому та не зовсім тямущому поколінню.
 
Нутрощі економіки
 
«Розмови з донькою про економіку» написано живою зрозумілою мовою. Автор не вживає складної термінології та намагається максимально спростити всі основні принципи творення ринкового суспільства. Книжка складається з восьми розділів: зародження економічної нерівності, створення світового ринку торгівлі, тісний зв’язок боргу та прибутку, магія банків, корені безробіття, автоматизацію праці, відсотки та використання з користю людських якостей. Поговорити та дізнатись є про що і нудно точно не буде.
 
 
Синдром Франкенштейна
 
Кожен приклад Яніса Варуфакіса базується на аналогії з класичної літератури чи історії. «Франкенштейн» Мері Шеллі як доведення переваги людини над машиною, Фауст» як приклад заборгованості, а Стейнбеківські «Грона гніву» визначають причини та сутність масового дефіциту.
 
Таке поетичне рішення оспівувати економіку крізь призму класичної літератури є досить нестандартним і цікавим. Як на мене, аналогії проведено цілком влучно, тому читати фактично економічну теорію буде цікаво навіть людям абсолютно віддаленим від цієї професії.
 
Навіщо читати, якщо я не економіст?
 
Насправді ця книга не для економістів з профільною освітою. Вони знають все і навіть більше, ніж написане у книзі. Ця праця для нас та про нас, людей, що мешкають на планеті Земля. Адже економіка обслуговує потреби суспільства, тому вкрай соромно не володіти примітивними знаннями, яких потребує кожна освічена особистість.
 
«Розмови з донькою про економіку» – це просто про складні процеси, що оточують нас щодня. Описані теми у книзі допомагають відповісти самому собі на актуальні питання та дійти певного висновку.
 
 
3 причини прочитати саме зараз
 
1. Чіткість та зрозумілість.
Максимальна кількість корисної їжі для розуму.
 
2. Об’єм
160 сторінок вмістили в себе кілька товстих підручників з економічної теорії.
 
3. Стиль
Якщо навіть не брати до уваги зрозумілість поданої інформації, варто наголосити на манері написання автора. Оскільки частково він звертається до власної доньки, яскраво відчувається ніжний тон люблячого батька.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage