Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дорослий світ дитинства
Random
Хоч дитячу сексуальність відкрито уже давно, а психологи хором і поодинці торочать, що свідомість малюків переповнена складними і неоднозначними процесами, якась сила не дає дорослим, навіть найосвіченішим і найрозумнішим, у це повністю повірити. Книга «Йорґен + Анна = любов», звичайно ж, про перше підліткове кохання. Але вона й про те, як дорослі недооцінюють світ дитинства, вважаючи його пласким і наївним.
 
Діти, своєю чергою, звичні до такого ставлення, починають підігрувати дорослим у прагненні спростити внутрішній світ своїх чад. Малюки приймають правила гри, у якій їх легко купити шоколадками, обдурити примітивною брехнею і розрадити безглуздими жартами, бо інакше – вони знають! – дорослі просто злякаються. Злякаються того, що ці маленькі янголятка чудово розуміють, у який жорстокий і невблаганний світ вони їх привели.
 
Сюжет книги «Йорґен + Анна = любов» простий. Рішуча і смілива забіяка Анна закохується у симпатичного новачка з паралельного класу і вступає за нього у битву не на життя, а на смерть зі своєю однокласницею Елен. Власне, Йорґен у романі не дуже важливий, хоч у заголовку його ім`я за старою патріархальною традицією і стоїть першим. Важливо інше – престиж. Престиж бути у стосунках з хлопцем, якого, немов легендарна Гельґа-розбійниця, відбила у першої красуні класу.
 
У принципі ніщо не заважає Анні спокійно кохати Йорґена, написати йому любовного листа, ходити з ним, як закохана пара, і таке інше, що можна вигадати у десять років із представником протилежної статі. Але ні! До цієї гри Анна сама залучає Елен, яку в класі «вважають» гарнішою за неї. Вона пише цій дівчині фальшивого любовного листа немовби від Йорґена, і починаються – інтриги, плітки, наклепи, шантаж, розбиті коліна, носи і серця, відрізана коса, сльози розкаяння…
 
Кульмінацією роману можна назвати той момент, коли Йорґен зрозумів, що він цікавить Анну не як хлопець, а як особливо цінний трофей, і його хлопчачо-чоловіче его стало дибки. Це змусило Анну відволіктися від своїх інтриг і звернути увагу на Йорґена… Словом, ситуація за концентрацією драматизму цілком доросла. Та що це я знову? Адже немає ніяких дітей і дорослих. Є люди, яким треба будь-що утвердитися в соціумі, а чи то є соціум дитсадка, чи солідної фірми, не так важливо.
 
Особливо смішними вийшли у цьому романі норвезькі батьки і вчителі. Вони поводять себе як справжнісінькі роззяви, вірячи погано прикритим брехням, не помічаючи очевидних речей. Вони налякані різними страхіттями із телевізора, книжок і журнальних статей. Їм скрізь ввижаються педофіли і душевні травми. Вони намагаються передати дітям у спадок свої мрії, своє непрожите життя. Можливо, якби не курси свідомого батьківства, поради з яких виразно просвічуються у сценах мамулуватих спроб пробитися через панцир тінейджерської незалежності, вони б трохи розслабилися і інколи були з дітьми просто собою. Але ж бути собою – значить бути недосконалим, не завжди чистити зуби, грати на гроші і їсти нездорову їжу, а це ж велике педагогічне зло. Хоч нещирість, може, зло і більше…
 
Таким чином, не маючи поряд адекватних носіїв досвіду, у яких би можна було навчитися правил гри під назвою життя, діти у своєму середовищі створюють правила-кліше і намагаються їх втілити в реальність. «Треба бути закоханим,» – було сказано між ними одного дня. І всі кинулися шукати собі пару. Не заради пари – просто, щоб не відбитися від гурту. «Чим сильніше кохання, тим важче його відстояти від зазіхань довкілля,» – цю аксіому Анна винесла із страшилок старшого брата про Гельґу-розбійницю. І тут же стала своє кохання захищати, хоч до цього на нього ніхто і не нападав.
 
Діти пробують, помиляються, охоче гризуть яблуко добра і зла… Але життя пише все набіло. І дитячі помилки не раз відлунюватимуть у дорослому віці. Книга «Йорґен + Анна = любов» зайвий раз нагадує батькам, що треба бути поруч. Якось так вивернутись, щоб бути поруч. А для дітей це буде просто історія, як Анна покохала Йорґена. Хоч знову: немає ніяких дітей…
 
Вікторія Вітер
 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage