Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Дітям про Майдан
Random
Колись нам розповідали про світові та партизанські війни, розпад союзу та інші важливі для нашого і не тільки народу історичні події, щоб формувати національний світогляд та патріотизм в наших душах. Так і зараз не менш потрібно розповісти малечі про те, що відбувається сьогодні. Адже сучасний світ інформації так чи інакше досягне дитини озповідями/репортажами/газетними заголовками чи ілюстраціями про страшні події зими 2013-2014 рр., що тривають і дотепер.
 
Що ж тоді говорити малечі? Як дати їй відчуття захищеності і безпеки? Свій спосіб пропонує Христина Лукащук. Це казка. Звісно, для дорослого слова «казка» та «Майдан», м’яко кажучи, не в’яжуться. Але для дитини – це чи не єдиний спосіб осягнути глобальні зміни, що відбулись та відбуваються в країні.
Перше, що впадає у вічі, оформлення. Досить глибоке і дивне водночас. Архетипні образи, оповиті легендами та духами, що оберігають українську землю, прості мальовані персонажі, які чітко і впізнавано відображають український «щит» та ворога, й ікона, що знайшла своє місце на палітурці, - все це органічно вписується в контекст казки. Проте, як на мене, оформлення надто доросле.
 
Що може відлякати батьків, які побачать книгу такої тематики? Думки про смерть та жорстокість, запаковані під гарною обкладинкою із зображенням ікони. Такого тут немає. Насправді, книга дуже життєствердна. Велику частину тексту авторка присвятила легенді про створення й розквіт українського народу, про багатства нашої землі і міцність духу.
А в переломний момент – події Майдану – робить акцент не на негативі, а, навпаки, обрамлює події так, щоб показати «Небесну сотню» та усіх майданівців героями, зразками патріотизму і віри в Бога. «Після битви спустилися на Майдан білі голуби і на своїх крилах понесли душі героїв високо-високо до неба. До самісінького сонця. До самісінького Бога».
 
Ця маленька книга з дуже невеликою кількістю тексту розкаже про добро, віру і правду. Окрім того, цей спосіб описати події дає дитині зрозуміти: її захистять люди і «ангели», які пролили кров за свою батьківщину і справедливість. І, мабуть, це найголовніша цінність «Казки про Майдан».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage