Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читландія: Зустріти Ангела
Random
Як розповісти сучасним, пересиченим технологічними новинками дітям про диво? А про історію? Про те, що українське мистецтво так само цінне, як і те, що вони можуть побачити в мандрівці до Італії? Не перебільшу, якщо скажу, що відомій українській письменниці Зірці Мензатюк це вдалося.
 
Її нова книжка – повість для школярів «Ангел Золоте Волосся» вийшла напередодні Різдва, і хоча події в ній відбуваються не в цю пору, та книжку можна вважати справді різдвяною – адже авторка запрошує своїх читачів у диво.
 
Четвертокласниця Галя і не сподівалась зустріти ангела, але одного дня, коли на душі їй було надзвичайно важко, у кімнаті вона побачила Ангела Золоте Волосся, який наче злинув з давньої ікони. Вона хотіла б, але не наважується, попросити його про найважливіше – аби її маленький братик, що зламав ногу, нарешті одужав.
 
Тим часом ангел запрошує дівчинку в мандрівку у далеке минуле (як виявляється, в Київ 11 століття!), щоб познайомити її з хлопчиком-ровесником, який має одне найбільше прагнення – малювати.
 
Отак разом з ангелом та Галею і читачі книжки дізнаються про видатного київського митця-іконописця Алімпія (Аліпія), про якого згадується в Києво-Печерському патерику. Спершу дівчинка не зовсім розуміє, яка була мета цих мандрів і навіть не знає, що знову побачить митця, але вже не хлопчиком, а літнім ченцем, і дізнається про його ікони й дар зцілювати.
 
Втім, не хочу переказувати сюжет, бо читати буде не так цікаво. Просто хотіла наголосити: дуже важливо, що авторка, не ординарно вибудовуючи сюжет, пропонує малим читачам інтелектуальну та духовну пригоду!
 
Адже Галя дізнається не лише про Алімпія чи про Ангела Золоте Волосся. Вона також глибше пізнає себе та оточуючих. Вчиться по-новому сприймати вчительку, однокласників, свою родину, аналізувати свої вчинки, будує власну «шкалу цінностей».
 
Зірка Мензатюк не ідеалізує свою героїню: вона допускає в її думки та вчинки і заздрість, й недовіру, і почасти агресивність. Але саме це робить персонаж не статичним, а живим, близьким читачам, які зможуть зрозуміти, що всі їхні почуття та емоції мають право на існування, однак рости й дорослішати означає – навчитися ними керувати.
 
Бо ж хто з малих читачів не заздрив «крутим» однокласникам, які завдяки «успішнішим» батькам відпочивають за кордоном чи не чинив їхнім кпинам спротиву? Хто не судив інших за зовнішністю? Хто не крився від усіх із сімейними проблемами і труднощами?
 
Водночас, попри всі «мінуси», дівчинка – дуже емоційна та співчутлива. Задля порятунку малого братика вона здатна на все – і йти підзаробляти, і навіть жебрати в метро, хоч їй дуже соромно.
 
Галя також намагається виконати пораду ангела – щодня шукати у житті щось добре. До речі, ця своєрідна «гра в радість» дається дівчинці з меркантильного 21 сторіччя значно важче, ніж Поліанні – відомій героїні Елеонор Портер.
 
Однак поспілкувавшись з «крутою» однокласницею, вона розуміє, що відпочинок з батьками в наметі на березі Десни – не менш цікавий, ніж мандрівка до Венеції, а малий братик – таке неймовірне щастя, і його не замінить жодне, найкраще в світі кошеня )))
 
У такий спосіб письменниця дуже просто оповідає дітям про складні речі: щастя, покликання, віру в диво, жертовність, дорослішання, силу знань, любов до рідних, перевагу духовного над матеріальним.
 
Думаю, що завдяки Ангелу Золоте Волосся і діти, і їхні батьки згадають, що найбільше диво, яким наділяє кожного з нас Святе Дитя в часі Різдва – дар любові.
 
Наталка Малетич

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage