Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читаємо разом. «Нескінченна історія»
Random
Ви, напевно, помічали, як швидко звикаєш до улюблених героїв фільму чи серіалу, зустрічаючись з ними чи не щоденно ввечері, й поступово вже не уявляєш свого відпочинку без них? Ще сильніше діти прив’язуються до героїв улюблених книжок. Адже читаючи та уявляючи собі змальованих там людей та істот, переживаючи їхні пригоди, обмірковуючи їхні слова та вчинки, дитина й сама стає співтворцем казкового світу книжки. Розлучатися з книжками найскладніше, саме тому до найулюбленіших з них часом хочеться повертатися, щоб навідати старих добрих друзів. Через це, передчуваючи тривалі й холодні осінні вечори, обираючи книгу на цей тиждень, ми потяглися до найоб’ємнішого корінця на нашій поличці казок.
 
Цю книжку оформлено у фентезійному стилі серії «Дивовижні світи». Щільна, бірюзово-смарагдова обкладинка прикрашена таємничим амулетом, на котрому дві змії сплітаються у вигадливий візерунок. В самому центрі зображено білу істоту, подібну до видовженого змієлева, чи вкритого м’якою шерстю собакоподібного дракона. Верхи на ньому променіє рішучістю вбраний у шкіряний костюм мисливця темноволосий юнак. На одній з лап білого велета затишно сидить гном, із-за плеча створіння визирає ще один, а поруч з цим мальовничим товариством стоїть справдешній принц в урочистому строї, з мечем й тим самим зміїним амулетом, що звисає з його шиї на золотавому ланцюжку.
 
Малюкам буде приємно помітити, що починається ця надзвичайна казка із звичного дощового ранку звичайного шкільного дня. Й саме цим ранком десятирічний школяр Бастіян, переховуючись від своїх переслідувачів - шибеників з його власної школи, влетів у двері букіністичного магазину старого буркотуна Карла Конрада Кореандера. Подальші події сплітаються так, що до Бастіяна потрапляє цілковито незвичайна книжка під назвою «Нескінченна історія».
 
Того ж ранку хлопець все ж таки прямує до школи, та не до класної кімнати з задиркуватими й жорстокими однокласниками, а просто на горище, де зручно влаштовується серед старих спортивних матів, вкритих товстим шаром пилу. Горнучись в побиті міллю армійські ковдри та здригаючись від кожного шурхоту, Бастіян з головою поринає в чарівну країну Фантазію, де саме розгортаються трагічні та незрозумілі події. Поки його однокласники нудяться на уроках німецької, історії та географії, країну Фантазію поступово захоплює зловісне Ніщо. З усіх її земель у самісіньке серце квіткового лабіринту, до Вежі зі Слонової Кістки злітаються посланці з тією самою тривожною звісткою.
 
На сторінках цієї книжки, немов зазираючи через плече Бастіяна, в Совиному Лісі ми зустріли мерехтливого світлоблука, пухнастого нічного альба, могутнього й незграбного каменегриза на його кам’яному ровері й десятки інших казкових істот. Не марнуючи часу, разом з великим цілителем центавром Крайоном вирушили в саме Море Трав, щоб переказати малому й безстрашному Атрею прохання помираючої Дитинної Царівни, правительки Фантазії.
 
Таким чином в руках зовсім ще хлопчака з племені трав’яних людей-мисливців опинилася доля й саме існування величної та безкрайньої країни Фантазії. Не гаючи часу, відважний юнак зі шкірою оливкового кольору кинувся на небезпечні Великі Пошуки. Він блискавкою минає Срібногір’я, небезпечні Землі Співочих Дерев, стіни привітного міста Ерібо, мешканці котрого збирають зоряний світ, й моторошнуватого вогняного міста Броуш. Навідує він і храм Муамат в самому серці Прапралісу. Усі мешканці тих країв намагаються допомогти юнакові, та ніхто не знає, від чого гине Дитинна Царівна і як здолати Ніщо, котре поступово захоплює все ширші простори Фантазії. Тому Атрею вимушений без упину мчати своїм вірним конем далеко-далеко на північ, до імлистих Боліт Смутку, а далі - до Південного Оракулу, щоб одержати від нього частини рятівного пророцтва.
 
Як і має бути у добрих казках, навіть втрачаючи рештки сил Атрею не відступається своїх пошуків й рятує від загибелі повітряного щастедракона Фухура, а той вносить в нескінченну й сповнену небезпек подорож хлопчака радість, веселощі та віру в те, що їм неодмінно пощастить.
 
Різнобарвний та мальовничий світ Фантазії в казці промальований до найменших деталей, але не кислотними маркерами сучасних мультфільмів, а радше глибокими масляними фарбами й м’якими пастелями, в найліпших традиціях класичного казкарства. Цю чудову книжку написано красивою, м’якою мовою, в ній нема відв’язних веселощів чи пласких жартиків — це глибока й вдумлива історія, символічна та дуже емоційна. Велику увагу автор книги приділив заме переживанням, сновидінням, роздумам та внутрішнім мотивам своїх героїв, а також їх взаєминам зі світом.
 
Як в Бастіяні Бальтазарі Буксі, хлопчику, що ховається на шкільному горищі з книжкою, так і у відважному Атрею будь-яке маля знайде багато спільних рис та безліч прикладів для наслідування. Цю книгу рекомендовано для середнього шкільного віку, проте нам видалося, що діти дуже різного віку зможуть знайти в ній мудрі та безцінні поради, підказки, а також — нові й нові відповіді на різноманітні питання, що поступово виникатимуть у них до цього не завжди зрозумілого світу на шляху дорослішання.
 
З героями цієї книжки ми прощалися з особливим жалем, адже вони встигли нам так полюбитися! Казка залишила по собі відчуття тихої та безмежної радості. «Нескінченну історію» сміливо можна віднести до короткого переліку книжок, після яких в очах малюків з’являється той ледь вловимий загадковий блиск всезнання, а колишня несміливість й недовіра змінюються спокійною й світлою впевненістю в тому, що все буде добре.
 
Приємного Вам читання!
 
Джерело: Childbrand

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage