Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чому Стів Джобс забороняв своїм дітям ґаджети
Random
Журналіст «The New York Times» Нік Білтон під час одного зі своїх інтерв'ю зі Стівом Джобсом запитав, чи люблять його діти iPad. «Вони не користуються ним. Ми обмежуємо час, який діти вдома витрачають на нові технології », - відповів той.
 
Журналіст був приголомшений. Йому чомусь здавалося, що будинок Джобса завалений гігантськими сенсорними екранами, а iPad той роздає гостям замість цукерок. Але все виявилося навіть близько не так, як гадалося.
 
Взагалі, більшість керівників технологічних компаній і капіталістів з Кремнієвої Долини обмежують своїх дітей у користуванні ґаджетами, будь-то комп'ютери, смартфони або планшети. У родині Джобса навіть існувала заборона на використання ґаджетів вночі й у вихідні дні. Подібні обмеження діють в сім’ях й інших «гуру» світу технологій.
 
Сьогодні більшість батьків проповідують інший підхід, дозволяючи своїм дітям проводити в інтернеті дні і ночі. Але, здається, генеральні директори IT-гігантів знають щось, чого не знають інші.
 
Кріс Андерсон, колишній редактор «Wired», який наразі є виконавчим директором «3D Robotics», ввів обмеження на використання ґаджетів членам своєї родини. Він навіть налаштував девайси таким чином, щоб кожен з них міг бути активований не більше кількох годин на добу.
 
«Мої діти звинувачують мене і дружину в тому, що ми фашисти, які надто переймаються технологіями. Вони кажуть, що жоден з їхніх друзів не має подібних обмежень у своїй сім'ї», - розповідає він.
 
Андерсон має п'ятьох дітей віком від 5 до 17 років, і обмеження стосуються кожного з них.
 
«Це тому, що я, як ніхто інший, бачу небезпеку надмірного захоплення інтернетом. Я пам’ятаю, з якими проблемами зіткнувся сам, і не хочу, щоб ці ж проблеми мали мої діти», - пояснює він.
 
Під «небезпеками» інтернету Андерсон і солідарні з ним батьки мають на увазі шкідливий контент (порнографія, сцени знущання над іншими дітьми). А також залежність, яка виникає у разі частого користування ґаджетами.
 
Деякі батьки йдуть ще далі. Алекс Константінопль, директор «OutCast Agency», каже, що його молодший п'ятирічний син взагалі не використовує ґаджети у будні дні. Двоє старших дітей, яким 10 та 13 років, можуть користуватися планшетами і ПК не довше 30-ти хвилин на день.
 
Еван Вільямс, засновник «Blogger» і «Twitter», стверджує, що його сини теж мають подібні обмеження. У їхньому будинку - сотні паперових книг, і діти можуть читати їх скільки завгодно. А от з планшетами і смартфонами все по-іншому: можна користуватися ними не довше години на день.
 
Дослідники говорять про те, що діти до десяти років особливо легко сприймають нові технології, і особливо легко впадають у залежність. Тож Стів Джобс був правий: науковці та педагоги стверджують, що дітям не можна дозволяти користуватися планшетами довше 30 хвилин на день, а смартфонами - довше двох годин на добу. Для 10-14-річних дітей використання ПК допускається, але тільки для вирішення шкільних завдань.
 
Отже, мода на IT-заборони проникає в американські будинки все частіше і частіше. Деякі батьки забороняють дітям користуватися також і соціальними мережами для підлітків (наприклад, «Snapchat»). Батьки вважають, що необдумані пости, залишені в дитинстві, можуть нашкодити їх авторам у дорослому житті.
 
На думку вчених, обмеження на використання технологій можна знімати дітям, які досягли 14 років. Хоча Андерсон навіть своїм 16-річним дітям забороняє користуватися «екранами» в спальні. У тому числі - й екраном телевізора. Дік Костоло, виконавчий директор «Twitter», дозволяє своїм дітям-підліткам користуватися ґаджетами тільки у вітальні. В спальню їх заносити заборонено.
 
Чим відволікти дітей від ґаджетів? Стів Джобс, наприклад, мав звичку вечеряти разом з дітьми і завжди обговорював з ними книги, історію, навіть політику. Але при цьому ніхто не мав права діставати iPhone під час розмови з батьком. Як результат, діти Джобса виросли незалежними від інтернету. Чи готові ви до подібних обмежень?
 
Lifter
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage