Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чому фінські вчителі інші?
Random
Фото - World.Mic
  
Фінські вчителі мають повне право працювати так, як вважають за потрібне. Результат - висока якість викладання та перші сходинки у світових рейтингах в галузі освіти. Чому ж Фінляндія має таку прогресивну освіту? У чому секрет? Свою відповідь на це питання дала The Guardian: фіни дуже ретельно ставляться до відбору та підготовки майбутніх вчителів та викладачів. 
 
Уже під час навчання в університетах фінські студенти можуть долучитися до шкільного навчального процесу, споглядати за проведенням уроків та спробувати реалізувати власні знання на практиці. Це схоже на практичне навчання на медичних факультетах. «Це один зі способів показати, наскільки ми поважаємо викладання. Це так само важливо, як навчання лікарів», - вважає директор однієї з педагогічних шкіл Гельсінкі Кіммо Коскінен
 
Сьогодні Фінляндія, як і багато інших країн, переживає фінансову кризу, що відбивається і на фінансуванні освітнього сектора. Тим не менш, у країні й надалі дуже серйозно ставляться до відбору викладацьких кадрів. Наприклад, у минулому році у педагогічну школу прийняли лише 7% абітурієнтів, які хотіли потрапити на цю спеціальність. А це означає, що 1400 студентам довелось обирати іншу професію. 
 
Високий рівень підготовки кадрів дозволив звільнити вчителів від зайвого державного контролю та паперової роботи. Шкільні інспекції у Фінляндії були ліквідовані ще у 90-х роках. Школи стали відповідальними за планування власних навчальних програм, що потребувало високого рівня кваліфікації викладачів. 
 
«Вчителі повинні мати якісну вищу освіту щоб розуміти, як використовувати свободу дій, яку вони мають, - каже викладач педагогічного Університету Хельсінкі Ліна Крокфорс. – Найголовніше, чого ми вчимо наших студентів, – приймати педагогічні рішення та критикувати, перш за все, себе». 
 
То ж фінські вчителі мають відносно повну автономію у своїх діях – вони багато вчаться, щоб освоїти максимальну кількість методів викладання і знати, коли та як використовувати їх на практиці. Це не лише дає можливість вибирати, а й спонукає експериментувати та варіювати наявними методами, вдосконалювати їх та робити освіту кращою.
 
Час від часу в таких педагогічних школах збираються викладачі, студенти та школярі з різних куточків країни для обговорення сучасного стану системи навчання та формування пропозицій щодо покращення викладання. Це дає можливість оцінити ситуацію з різних точок зору і прийняти максимально оптимальні рішення для усіх сторін. Так, важливим рішенням було перейти до предметної системи освіти. Це забезпечило Фінляндії багато висококваліфікованих працівників у різних галузях.  
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage