Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія
Будьте відверті у «Розмові з друзями»
Random
Чи було у вас колись таке відчуття, що ви все робите неправильно? Ваші близькі очікують від вас диплом з відзнакою про закінчення університету, престижну роботу та щасливу історію кохання на все життя. А ви не знаєте куди рухатись та що робити зі своєю молодістю. І взагалі, чи варто очікувати чогось у цьому змінному світі, де досі існує класова нерівність, війни, голод та стихійні лиха? Саллі Руні чудово розуміє відчуття невизначеності та «неправильності». Про відвертість, соціальні рамки та стосунки сучасних людей варто прочитати у романі Саллі Руні «Розмови з друзями», який вийшов нещодавно у перекладі Анастасії Коник.
 
Хто така Саллі Руні?
 
У кожної людини, яка цікавиться літературою, бодай раз виникало подібне запитання. То хто ж вона така ця Саллі Руні та чому вона стала настільки відомою? Саллі народилась і проживає в Ірландії. Чотири роки тому вона дебютувала з романом «Розмови з друзями». Далі вона опублікувала книгу «Нормальні люди», яку, до речі, екранізували як серіал. У своїх романах Саллі демонструє життя сучасних молодих людей. Зрештою, Саллі Руні не намагається описати ідеальне життя з бажаним для всіх гепі ендом. Вона просто розповідає історії своїх героїв та героїнь. Без ідеальних персонажів та без вимушених щасливих закінчень, а так, як це є в реальному житті. Мабуть, саме через це Саллі Руні стала популярною: вона описує в романах не бажаний ідеал життя, а нашу із вами реальність.
 
Яка реальність у «Розмовах з друзями»?
 
У
центрі книги — роздуми Френсіс. Вона пише вірші, має батька з алкогольною залежністю та проблеми зі здоров’ям. А ще Френсіс не має роботи та чіткого усвідомлення, кого вона справді кохає. Всі ми трохи Френсіс, правда?
 
За сюжетом, Френсіс зустрічалась дівчиною на ім’я Боббі. Після розриву вони залишились близькими подругами та виступають разом на поетичних вечорах. На одному з таких вечорів Боббі та Френсіс познайомились з Мелісою та Ніком. Вони одружені, багаті та старші за дівчат. Саме з моменту їхнього спільного знайомства починається сюжет роману, який надалі крутитиметься навколо стосунків цих людей.
 
А тепер відверто
 
Як це, бути молодою людиною в сучасному світі? Це заводити суперечки з друзями про політику та війни, бо це хвилює та лякає водночас. Це писати вірші, прозу бодай лише для себе. Це налагоджувати стосунки через месенджери, бо онлайн-розмови ніколи не припиняються. Це воювати з батьками через конфлікт поколінь. Це вперше займатись сексом, вперше кохати та вперше розходитись. І, врешті-решт, це не мати грошей та постійної роботи.
 
Якщо ви бодай в одному реченні впізнали себе в минулому, теперішньому або ж у майбутньому, тоді вам точно варто прочитати книжку Саллі Руні «Розмови з друзями». На перший погляд, вона про Френсіс та її складний період життя. Проте, якщо придивитись, то вона про усіх нас.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage