Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Апетитні казки
Random
«Часом у світі щось таке дивне чиниться, що хороші чемні діти раптом стають вередливими» – такими словами починається одна з казок у новій збірці Зірки Мензатюк, і цими ж словами відповів мені мій син, коли я спитала, чому він вередує перед сном. Річ у тім, що смачні казочки від «Видавництва Старого Лева» так полюбилися нам, що більшість із них ми вивчили напам’ять.
 
Тепер жодну зі згаданих у книзі страв – борщ, каша, картопля, вареники, яєчня, голубці, млинці, полуниці зі сметаною, узвар – ми не споживаємо, не процитувавши Зірку Мензатюк. Є ще казочка про ковбасу і калачі. Перша – то більшою мірою дивовижна різдвяна історія, а у другій згадується стільки різновидів виробів з борошна, що дитячий розум поки що не здатний все те запам’ятати: хліб, паляниця, «баба макова, баба мигдалева, і з шафраном, і на вершках, і дуже пухка мереживна на стонадцяти яйцях…мандрики з сиром та з вишнями, а далі: плетеники, пухкеники, рогалики, кренделики, бублики, обаринки, пундики, пряники, рогалики, соложеники, макорженики, перекладанці, медівники, сметанники, а що вже всіляких булочок та пиріжечків».
 
В усіх казках фігурує сільська родина з двома дітками – школяркою Олесею та меншим Івасиком, якому восени вже до школи. Олеся – в центрі «дівчачої» історії про принцесу Полуничку, а Івасик – «хлоп’ячої» про яйце-райце, яке він знайшов у малиннику, коли відправився козакувати, та з якого потім мама всмажила йому «гетьманську» яєчню.
 
Видавництво випустило збірку напередодні Різдва. На презентації книжки під час виставки «МЕДВІН: Книжкова Коляда», звісно ж, був борщик – до того ж приготований самою авторкою просто на очах у глядачів. Це вже не перша книжка Зірки Мензатюк, в якій вона намагається прищепити дітям «рідне українське» у надзвичайно захопливій формі. Були ще «Наші церкви: історія, дива, легенди» (К.: «Соняшник», 2002), «Київські казки» (Л.: «Вид-во Ст. Лева», 2006), «Таємниця козацької шаблі» (Л.: «Вид-во Ст. Лева», 2006) та інші. І ось тепер письменниця порадувала читачів гастрономічною тематикою.
 
«Якщо книжка «Зварю тобі борщику» приверне малих читачів до здорового харчування, якщо для них стануть чарівними стравами борщ, каша, вареники на противагу не дуже-то корисним чіпсам чи поп-корну, то я писала її не марно. Тим більше, якщо діти, зацікавившись, і самі спробують покуховарити. Але рецептів у ній нема, – то книжка казочок, така собі чарівна одежина для традиційних українських страв», – розповіла Зірка Мензатюк блогу сучасної дитячої літератури «Казкарка».
 
Письменниця також розкрила таємницю народження книжки: в очікуванні гостя з-за кордону вона готувала вареники, і перша казочка збірки була написана в перервах між приготуванням традиційної української страви.
 
Треба сказати, що «Вареники» – просто геніальна «їстівна» казочка. У казці фігурує, як годиться, відьма, тут є класичні казкові повтори, та водночас вона дуже сучасна, більш зрозуміла нинішнім діткам, аніж, наприклад, «Івасик-телесик». Гадаю, багатьом дітям припаде до смаку вгадування інгредієнтів страви:
 
– А з чим у нас сьогодні варенички (млинці, борщик, супчик, та що завгодно – то вже ваша фантазія)?
– З картоплею?
– Ні…
 
Ще один класичний герой зустрічається в казочці про «Кашу» – це змій, щоправда, пришелепуватий. У цій казочці, щоправда, вийшла плутанина: у ній говориться, що змій «похитав усіма своїми головами», а ось на малюнку голова в нього лише одна. Дорослі нерідко можуть й не завважити таку дрібничку, а ось діти до деталей прискіпливі.
 
Оформлено книжку дуже гарно, як це завжди буває з виданнями від «Старого Лева». Щоправда малюнки найчастіше розміщені на другій сторінці казки. Це незручно, адже, коли починаєш читати, дитині дуже кортить побачити ілюстрацію одразу. Або до прикладу, в казочці «Калачі» розповідається про те, як проти пухкеньких смаколиків з борошна виступило мишаче військо, над яким врешті допоміг взяти гору Івась, покликавши «страхіття хвостате» – киць-киць! А проте на малюнку лише апетитні тістечка, і жодної тобі мишки, жодного котика.
 
Певно, багатьох дітей казки Зірки Мензатюк стимулюють до приготування улюблених страв. Рецептів у збірці немає – це правда, однак страви описані так апетитно, що й в дорослого потече слинка, що й казати про дитячу багату уяву. Отож, готуйтеся – дитина неодмінно попросить вас приготувати щось із книжечки та залюбки приєднається до приготування, адже це буде не просто борщик, а сім ліків для Івася, або не просто млинці, а млинцева хатинка зі сну Олесі…
 
Юлія Кузьменко
 
Джерело: Друг читача
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage