Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Антон і перший мільйон
Random
Ця історія починається як гіперлокальний стартап із соціальною складовою і ледь не закінчується ганебно – як то зазвичай і трапляється з Антоном. Головний герой серії підліткових повістей Ґюдрун Скреттінґ вирішує розбагатіти. І в погоні за першим мільйоном ледь не втрачає набагато вагоміші цінності. «Антон Великий» –  це книжка про те, що гроші для підлітків таки мають значення, але дуже багато залежить від того, на яке місце у своєму списку важливих речей ти їх ставиш. А ще вона – про підтримку, дружбу і взаєморозуміння. І, звісно, трішки про любов.
 
Бізнес заради дружби
 
Антон і його друзі – Уле, Кароліна, Нільс та Ейвінн – питанням грошей особливо не переймалися. Ну так, знали, що якісь однокласники проводять канікули в теплих краях, а якісь не виїжджають за межі країни чи навіть міста.
Антон Великий обкладинка
Тираж закінчився
Але це не було для них проблемою. Аж поки Ейвінн не сказав, що не зможе поїхати з ними у звичайну шкільну мандрівку. І хоч вголос це не прозвучало, зрозуміло було: через гроші, точніше, їхню нестачу. Антон, Уле, Кароліна й Нільс не поплескали друга по плечі, мовляв, таке життя, що ж, може поїдеш іншим разом. І до батьків просити фінансової підтримки не пішли. Ці гроші, потрібні для поїздки, вони вирішили заробити.
 
Підхід до бізнесу у цієї п’ятірки тверезий і виважений – і підлітки-читачі, які мріють про підробіток, мають чому повчитися. Отож, спершу хлопці і Кароліна визначили свої сильні сторони, вивчили актуальні потреби мешканців райончика, окреслили свою цільову аудиторію і склали перелік бізнес-пропозицій. Так Нільс та Ейвін, які непогано петрають у техніці, зголосилися надавати «швидку комп’ютерну допомогу» літнім людям, котрі не завжди ладнають із сучасною технікою. Кароліна знаходить роботу вдома – бавити молодшу сестричку. Уле й Антон вирішили, що випікатимуть свіжі скони і доставлятимуть їх туристам до сніданку. А ще вони збиралися вигулювати песиків (або доглядати малюків), але натомість отримали пропозицію вигулювати дідуся-мільйонера. Такий нестандартний запит не спантеличив хлопців: у багатіїв свої примхи, а для них це ще один спосіб підзаробити грошенят для спільної справи...і увійти в середовище грошовитих людей. 
 
Хочу стати мільйонером!
 
Гроші – то ще те випробування, і Антон його одразу ж провалив. Познайомившись із Софі, онучкою свого підопічного дідуся, хлопець закохався. Ні, не в неї – а у її гроші, круті речі і можливості. Басейн удома, апарат для газованої води, подорожі в теплі краї – усе це настільки зачарувало Антона, що він постановив і собі стати мільйонером. Прочитавши трохи мотиваційних статей, він виробив стратегію: спілкуватися з багатіями, бути там, де вони люблять проводити час, заводити корисні знайомства і переймати звички заможних. І все воно ніби нічого, але чи є тут місце для дружби?
 
 
Антон понад усе мріє заробити (отримати, здобути) свій перший мільйон, тягнеться до нього з усіх сил, нехтуючи пересторогами дідуся Арнольда, який зауважує: якщо володієш вісьмома речами, то вже не володієш собою. Диктатура споживацтва хлопця не лякає. Але зрештою він, як та бабця з казки, що залишилася біля розбитого корита, опиняється біля розбитої статуї, приклеївшись долонями до її голих грудей і розуміючи, що ніякі гроші не порятують його від цієї ганьби, якщо на поміч не прийдуть друзі.
 
Неідеальні, невиправні, щирі
 
У повістях Ґюдрун Скреттінґ є багато чудових рис: сміливість порушувати незручні теми і говорити про них так, щоб читачу чи читачці не було ніяково, уважність до проблем, які справді турбують молодших підлітків, вміння пропонувати нестандартні підходи до непростих ситуацій. Але дві речі я ціную в її текстах особливо: це чудове почуття гумору та неідеальні герої.
 
 
Власне, Антон зовсім не герой – у тому сенсі, який ми звикли приписувати центральним персонажам дитячих книжок. Він не той, на кого варто, як то кажуть, «рівнятися»:  має слабкості і легко піддається спокусам, може проміняти якісь абстрактні високі матерії, типу вірності друзям і відданості спільній справі, на цілком реальні речі, які можна купити за гроші, і швидко дозволяє химерним мріям заволодіти  своїм життям. Антон – нормальний підліток, який помиляється, все псує, руйнує стосунки з друзями і робить негідні вчинки. Але після пошуків і сумнівів, втрапивши в кілька ганебних для нього і смішних для довколишніх ситуацій, робить для себе певні висновки. І навіть після цього не поводиться «правильно», чим теж викликає симпатію. Думаю, читати про того, хто максимально схожий на живого, реального підлітка, його одноліткам справді приємно. Власне, інші герої повісті такі ж – неідеальні, в чомусь невиправні і на сто відсотків щирі. Справжні, свої.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage